Sommerferien er over os, og der er endelig kommet lidt sol! Solcreme og solhat er fundet frem. Måske skal I holde ferie i udlandet eller i Danmark? De fleste glæder sig over vejret, men for småbørnsforældre kan sol og varme også give anledning til bekymringer. Hvor meget tøj skal barnet have på? Har barnet det for varmt? Hvor meget væske skal barnet drikke i varmen?
Her er nogle simple råd til forældre i sommervarmen, og hvad man skal være opmærksom på for at undgå overophedning og hedeslag.
Væske, væske, væske!
Risikoen for at udvikle overophedning og hedeslag stiger betragteligt ved temperaturer over 33 grader i omgivelserne – f.eks. i barnevognen, i en parkeret bil eller i udlandet. For at undgå dette er det vigtigt at få rigeligt med væske. Men hvor meget væske skal man give? Som tommelfingerregel siger man, at et barn på 10 kg bør have 1 liter væske i døgnet, mens et på 20 kg anbefales 1,5 liter væske – og når temperaturen er høj, bør børnene få endnu mere væske end det. Tilbyd derfor barnet rigeligt at drikke, også selvom det ikke virker tørstigt. Drikker barnet ikke af kop, kan man tilbyde barnet væske på ske eller flaske. Spædbørn er ikke i stand til selv at regulere deres temperatur. Hvis barnet ammes, tilbyd da brystet hyppigt. Hvis barnet fuldammes, er der ikke behov for at supplere med vand. Større børn bør tilbydes koldt vand hyppigt. Vær opmærksom på at hos spædbørn under 4 måneder, anbefales det at koge vandet først, inden det afkøles. Børn ældre end 4 måneder kan få koldt vand fra hanen. Er du bekymret for om dit barn får tilstrækkeligt med væske så kig i bleerne. Det er vigtigt, at barnet tisser/har våde bleer. Er urinen mørkere og mere koncentreret end den plejer, er det tegn på, at barnet behøver mere væske.
Middagslur
Mange børn sover til middag, når der er varmest midt på dagen. Hvis man har mulighed for at lade barnet sove i et køligt værelse i stedet for i barnevognen, er dette at foretrække. Hvis barnet sover i barnevogn, sørg da for at barnevognen står i skyggen i al den tid, luren varer. Dæk ikke barnevognsåbningen til med stofbleer og myggenet, da det hindrer luften i at cirkulere ordentligt, og man risikerer, at barnevognen kan blive meget varm, når den står stille. Fjern overslaget fra barnevognen og lad barnet sove uden dyne, evt. med et dynebetræk eller en stofble over sig. Undgå at barnet har for meget tøj på under luren – brug en body eller blot en ble at sove i. Hold jævnligt øje med barnet og dets temperatur ved at mærke i barnets nakke, om huden er tør eller fugtig.
Søg skygge og husk solcremen
Undgå at opholde jer i solen mellem klokken 12-15, hvor det er varmest. Hvis dagen nydes ude, find da et godt sted i skyggen. Husk også at smøre barnet ind i solcreme med høj faktor og uden parfume, selv hvis barnet primært opholder sig i skyggen. Derudover er en solhat også vigtig beskyttelse mod solen.
Symptomer ved overophedning og hedeslag
Hvis man for længe har opholdt sig i varmen uden tilstrækkeligt med væske, stiger risikoen for at blive overophedet eller få hedeslag (solstik). Ved overophedning og hedeslag svigter kroppens egen “termostat”, og kropstemperaturen vil stige yderligere, fordi man ikke kommer af med varmen. Det kan være en potentielt farlig tilstand. Kropstemperaturen er forhøjet over 37,5°C ved overophedning og over 40 °C ved hedeslag. Symptomerne på overophedning er mildere end ved hedeslag og går ofte over med rigelig væske og afkøling, f.eks. et køligt bad. Her er symptomerne, du skal være opmærksom på ved hedeslag: Varm, tør og blussende hud, hovedpine, forvirring, tørst, svimmelhed, hurtig puls, hurtig vejrtrækning, døsighed og mindsket bevidsthed. Ved alvorlige tilfælde kan man få åndenød, opkastning og svækket bevidsthed. Ved symptomer på hedeslag, bør man ringe efter en ambulance, og i mellemtiden afklæde barnet og forsøge at afkøle barnet med væske og kolde omslag.
God sommer – og frem med parasol, isvand og soppebassin!
Læs eventuelt også vores indlæg om væskemangel (dehydrering) og behandling af væskemangel hos børn.
Kilder:
Forfatter: Stine Foss (læge)
Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge), Kim Foss (læge), Malene Toft (læge) – maj 2023
Redigeret og opdateret af Mette Schjødt (læge) og Ida Aggerholm Staby (læge)- juli 2024