12-års fødselsdagen nærmer sig – og således også den sidste børnevaccination. Vi afslutter vores føljeton om børnevaccinationsprogrammet med et indlæg om den sidste vaccine, nemlig HPV-vaccinen. Den var været meget omdiskuteret i medierne, og du har måske glemt, hvad der er op og ned? Hvorfor vaccinerer man og hvad med bivirkningerne? Læs med i denne uges tirsdagsinfo.
Hvad er HPV?
HPV er forkortelsen for Human Papilloma Virus. Der findes mange forskellige typer af HPV. Nogen kan give kønsvorter og andre kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen, som i værste fald kan udvikle sig til livmoderhalskræft. HPV kan også give kræft i skeden, i endetarm, på penis og i mundhulen. Hvert år er HPV skyld i ca. 810 tilfælde af kræft.
HPV-infektioner er meget hyppige, især hos unge under 30 år, og de fleste vil i løbet af deres liv opleve at få en HPV-infektion. Mange af disse HPV-infektioner bekæmper kroppen selv, men nogle infektioner bliver kroniske. Læs mere om HPV her.
Hvordan bliver man smittet?
HPV smitter ved seksuel kontakt. Mere end 80% af alle seksuelt aktive bliver flere gange i løbet af deres liv smittet med HPV. HPV smitter ved samleje, men fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne, kan man blive smittet uden at have egentligt samleje. Kondom giver derfor ikke tilstrækkelig beskyttelse mod HPV, selvom det nedsætter risikoen for smitte.
Hvornår skal man vaccineres?
HPV-vaccinen tilbydes som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge vaccineres inden deres seksuelle debut. Man har derfor valgt at give den, når de bliver 12 år. Vaccinen er gratis, indtil de fylder 18 år. I Danmark er alle piger blevet tilbudt HPV-vaccine siden 2009, og siden september 2019 blev det også et tilbud til drenge. Hvis man er under 15 år, kan man nøjes med 2 stik med mindst 5 måneders mellemrum. Hvis man er over 15 år, skal man stikkes 3 gange.
Hvor godt beskytter vaccinen?
Det korte svar er: godt. Børn, der bliver vaccineret mod HPV, er beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger beskyttes mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og nogle tilfælde af kræft i skeden og ydre kønsorganer.
Hvad er bivirkningerne til HPV-vaccinen?
På trods af et stort potentiale i forebyggelse af livmoderhalskræft, har vaccinen mod HPV haft modvind, og tilslutningen til vaccinen var i en årrække faldende pga. frygt for bivirkninger. Dette har heldigvis ændret sig, og der er aktuelt op mod 90% tilslutning til vaccinen.
Gennem nogle år var der blandt andet fokus på, at nogle piger oplevede symptomer, som ikke umiddelbart kunne forklares, men som i høj grad påvirkede deres dagligt funktionsevne. En del af pigerne mistænkte HPV-vaccinen som årsag til symptomerne. De store studier, der er foretaget, viser imidlertid ingen sammenhæng mellem HPV-vaccination og symptomerne.
Når dette er sagt, så kan HPV-vaccinen, ligesom alle andre vacciner give almindelige bivirkninger, fx. rødme, hævelse, kløe og ømhed dér, hvor man er blevet stukket. Nogle oplever også kortvarige influenzalignende symptomer. Reaktionerne er oftest milde og går hurtigt over. Meget sjældent ses mere alvorlige bivirkninger, som allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer. Det er den samme type bivirkninger, som også ses ved andre vacciner.
Hvorfor vaccinerer vi?
HPV-vaccination kan forebygge 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Hvert år rammes ca. 370 kvinder af livmoderhalskræft. Det svarer til, at en kvinde rammes af livmoderhalskræft næsten hver dag i Danmark. Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen, mens 15.000 kvinder får konstateret celleforandringer, og ca. 500 kvinder opereres for forstadier til livmoderhalskræft. Disse tal kan reduceres betydeligt med HPV-vaccinen.
Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om HPV eller vaccinen kan du bl.a. læse denne fine folder fra Kræftens Bekæmpelse. Du kan også lytte til deres podcast “Sidste Stik”, der handler om HPV-vaccinen. Ellers kan du følge nedenstående link til for yderligere information.
Kilder
Patienthåndbogen – HPV-infektion
Patienthåndbogen – HPV-vaccinen
Forfatter: Mimmi Torp (læge)
Redigeret af: Louisa Hebo Sparring (læge) og Cecilie Clemmesen (læge)