Læger Formidler
Du læser lige nu

Anden og tredje graviditetsundersøgelse hos egen læge

28
Podcast Trygge Maver

Anden og tredje graviditetsundersøgelse hos egen læge

I Danmark tilbydes du som gravid tre standardundersøgelser hos din egen læge. Det er screeningsundersøgelser, hvor det mest af alt handler om at opdage sygdomme inden de giver symptomer fx. svangerskabsforgiftning eller sukkersyge. Ved at opdage sygdomme tidligt kan man undgå svære tilstande, der kan være farlige for både dig og fosteret.

Ved den første graviditetsundersøgelse laves en vandrejournal – det har vi set meget nærmere på i en særskilt i podcast episode #6 Første graviditetsundersøgelse hos egen læge.

Anden graviditetsundersøgelse hos egen læge (Ca. uge 25)

Oftest gælder det, at du selv skal bestille tid hos din egen læge modsat hos jordemoder, hvor du bliver indkaldt. Det er ikke så vigtigt, at du præcis får tid i uge 25 (24+0 til 24+6), nogle dage fra eller til gør ikke det store. Men ring i god tid. Nogle praktiserende læger har meget travlt, så det er godt at være i god tid.

På det her tidspunkt i graviditeten har du ofte allerede været hos jordemoder. Oftest er det meget de samme ting man taler med lægen om, som man taler med jordemoderen om, men typisk vil jordemoderen måske tale mere om fødslen og fødselsforberedelse, mens lægen typisk vil spørge mere ind til tegn på sygdom hos dig fx behov for sygemelding o.lign. Men samtalen afhænger meget af dit behov som gravid – Særlig bekymringer? Smerter? Problemer med arbejdet?

En sygdom som lægen (og jordemoderen) er meget opmærksom på er svangerskabsforgiftning – derfor får man målt blodtryk og får lavet en urinprøve. Svangerskabsforgiftning viser sig nemlig ved forhøjet blodtryk og æggehvidestoffer (proteiner) i urinen. Det vil du kunne høre meget mere om i denne podcastepisode.

De kvinder som har rhesus-blodtypen “negativ” vil også fået taget en blodprøve ved den anden graviditetsundersøgelsen. I denne blodprøve undersøger man fosterets blodtype. Hvis fosteret har rhesus-blodtypen “positiv”, skal du som gravid behandles med en indsprøjtning, der sikrer at dit blod ikke reagerer mod barnets blod i forbindelse med fødslen. Hvis blodprøven viser at barnets rhesus-blodtype også er “negativ”, er der ikke behov for yderligere behandling. Svaret på blodprøven sendes til dit fødested, og de vil her sørge for, at du får den rette behandling. Svaret sendes også til din egen læge til orientering, men det er fødestedet, der står for behandling.

I uge 25 skal man gerne begynde at kunne mærke liv hver dag. Det er ikke normalt at egen læge scanner fosteret med ultralyd, men oftest lyttes til fosterets hjertelyd med en doptone.

Tredje graviditetsundersøgelse hos egen læge (ca. uge 32)

Dette er den sidste undersøgelse inden fødslen og derfor vil man ofte tale om forventninger til fødslen og tiden bagefter. For de fleste begynder det i uge 32 at være hårdt at være gravid, og der kan være tilkommet forskellige problemer fx. træthed, bækkensmerter eller hævelser i ben og arme. Igen har lægen fokus på at opdage sygdomme som fx svangerskabsforgiftning og sukkersyge – hvilket også kan høres i denne podcast-episode. Derudover vil lægen også mærke på hvordan barnet vender, mængden af fostervand og hvor stort barnet er. Jordemødre er dog ofte langt bedre trænede i at vurdere det vi kalder “fosterskøn” – altså at lave en vurdering af hvor stort barnet er ved at mærke på maven. Derfor er det oftets jordemødre, der giver dig et bud på fostervægten.

Vil du vide mere?

Mange hospitaler har lavet vejledninger til gravide vedrørende de forskellige undersøgelser i graviditeten – undersøg evt. om dit fødested har en vejledning. Fx har Hvidovre Hospital lavet denne vejledning.

Om denne podcast

Forfattet og produceret af Anna Grynnerup, læge.

Tak til Bolaji Balslev og det øvrige personale for at deltage i podcasten.

Tusind tak til parret, der deltog i podcasten.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.