Læger Formidler
Du læser lige nu

Cytomegalovirus hos gravide og nyfødte

34
Trygge Kvinder blog

Cytomegalovirus hos gravide og nyfødte

Cytomegalo-hva-for-noget? Vidste du, at infektion med Cytomegalovirus (forkortes CMV) faktisk er den hyppigste medfødte infektion hos nyfødte, og at den kan have alvorlige konsekvenser for barnet? Hvis svaret er ‘nej’, så er du ikke alene. Mange gravide kender ikke denne infektion, men sygdommen kan forebygges, hvis man er opmærksom på smittekilder. Læs med herunder og bliv klogere.  

Hvad er CMV?  

CMV er et meget almindeligt virus, som tilhører Herpesvirus-familien. Over halvdelen af os vil være blevet smittet med infektionen inden vi fylder 40 år. De fleste, som smittes med CMV, får ingen eller milde symptomer – typisk i form af let feber, træthed, muskelsmerter og influenzalignende symptomer. Sygdommen kan nogle gange minde om kyssesyge (mononukleose) med ondt i halsen, hævede mandler og evt. mild leverbetændelse. 

Første gang man smittes, og kroppen møder CMV, kaldes for primær infektion – også selvom man ikke udvikler symptomer. Efter det første møde med virus vil det ligge i dvale i de hvide blodlegemer resten af livet og kan “reaktiveres” – dvs. blusse op. Desuden kan der komme en ny infektion med en anden virusstamme (såkaldt re-infektion), også selvom man tidligere har været smittet. Både reaktivering og re-infektion med virus kaldes samlet for en sekundær infektion.  

Hvordan får man CMV?  

CMV smitter ved direkte kontakt med kropsvæsker fra nogen, som er smittet og udskiller virus, f.eks. via spyt (kys) eller urin. Det kræver derfor tæt kontakt for at blive smittet. Ofte har den smittede dog ingen symptomer, og man kan derfor ikke vide, hvem der udskiller CMV. Den hyppigste smittekilde er små børn i alderen 1-2 år, der kan udskille store mængder virus især i spyt og urin.   

CMV og graviditet  

CMV er ikke farlig for voksne mennesker med et normalt immunforsvar – heller ikke gravide. Ved CMV-infektion i løbet af graviditeten er der dog risiko for, at smitten kan overføres fra mor til barn. Dette kan både ske i livmoderen, under fødslen og ved amning. Risikoen for at barnet smittes med CMV er størst, hvis det er morens primære infektion (altså første gang hun smittes). Infektionen kan medføre skader i nervesystemet hos fosteret, men heldigvis sker det sjældent. Man anslår, at mellem 0,4-0,6% af nyfødte børn bliver født med infektionen (det svarer til ca. 400 børn om året i Danmark.) Af dem er det kun en mindre del der får skader i nervesystemet, hvoraf nedsat hørelse er den hyppigste skade. I sjældne tilfælde kan barnet få mere alvorlige senfølger, der fører til udviklingsmæssige problemer og mental retardering. 

Behandling og screening 

Der findes endnu ikke en sikker effektiv behandling til gravide med CMV for at undgå at smitten overføres til barnet, men der forskes aktivt på området. Ligeledes findes der desværre ingen vaccine, som kan beskytte mod CMV.  

For børn, der fødes med infektionen, og som har symptomer efter fødslen, anbefaler man, at de opstarter en medicinsk behandling indenfor den 1. levemåned. Behandlingen skal fortsættes i et halvt år for at forebygge yderligere høretab og bedre den generelle udvikling.  

I Danmark screener man for medfødt høretab for bl.a. at finde de børn, der kunne have medfødt CMV. Da det ikke er alle nyfødte, der har symptomer efter fødslen, og da infektionen kan vise sig på forskellige måder, finder man dog ikke alle smittede nyfødte ved denne metode, så man kan tilbyde dem behandling.   

Der er på nuværende tidspunkt ikke fundet belæg for at screene alle nyfødte for CMV-infektion, f.eks. i hælprøven, som foretages et par dage efter fødslen. Begrundelsen for dette bunder bl.a. i, at det slet ikke er alle børn, som fødes med CMV, der vil få symptomer. Derfor kræves der yderligere forskning på området til at afdække netop de sider af sygdommen og behandlingen, som man ikke ved nok om endnu.  

Hvad kan jeg så gøre?  

Den bedste strategi til at forhindre medfødt infektion med CMV er at forebygge smitte under graviditeten. Det er heldigvis muligt med nogle få tiltag. Håndvask og håndsprit fjerner effektivt CMV, og det understreger vigtigheden af håndhygiejne. Forskning har vist, at man ved at følge de nedenstående tre råd kan formindske risikoen for at blive smittet væsentligt:   

  1. Vask og sprit hænder efter kontakt med små børns kropsvæsker, særligt spyt og urin – også ved berøring af f.eks. sutter eller legetøj, som små børn har haft i munden.   
  1. Vær omhyggelig med håndhygiejnen efter bortskaffelse af brugte bleer.  
  1. Undgå at kysse små børn på munden og undgå at dele drikkevarer, bestik og lignende med små børn.   

Det er især vigtigt for gravide, der arbejder med små børn (f.eks. medarbejdere i vuggestuer, sygeplejersker mm.), men man kan også blive smittet af sine egne børn. Det er især børn i alderen 1-3 år, det drejer sig om.  

Symptomerne på CMV kan ligne kyssesyge, så hvis du som gravid får symptomer, der minder om kyssesyge (feber over flere dage, ondt i halsen, hovedpine, træthed, hævede mandler) kan det være en god idé at tale med sin egen læge.  

Få mere inspiration og viden   

Patienthåndbogens side om cytomegalovirus.  

Statens Serum Instituts side om cytomegalovirus.   

Læs desuden vores andre indlæg om infektioner i graviditeten, f.eks. Parvovirus B19, skoldkopper, Herpes genitalis og Gruppe B streptokokker. Du kan også blive klogere og læse vores indlæg om graviditet og vacciner.  

Kilder 

Forebyggelse og behandling af cytomegalovirusinfektion hos nyfødte og gravide. Ugeskrift for læger. 2019; 181  

Statens Serum Institut  

Lægehåndbogen  

Center for Gravide med Infektion  

Forfatter: Læge Anna Grynnerup 

Redaktører: Læge Rebecka Hansen, læge Louise Laub Asserhøj og læge Jesper Friis Petersen. 

Opdateret d. 28. november 2024 af: Læge Julie Løwert Balslev  

Reviewet af: Læge Emilie Vester Engel 

Billede af F Cary Snyder fra Unsplash 

 

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.