Læger Formidler
Du læser lige nu

Sex og prævention efter fødslen

85
Trygge Maver Infoblog

Sex og prævention efter fødslen

Sex og prævention efter fødslen

Du har lige født… Det hele handler om amning, bleskift og manglende nattesøvn. Det sidste du tænker på er, hvornår og hvordan du og din partner skal få gang i jeres sexliv igen, og da slet ikke om der er brug for prævention. For er det ikke noget med at man ikke kan blive gravid igen mens man ammer…?

Dét og mange andre ting kigger vi nærmere på i dette indlæg. Så hvis du vil vide mere om sex og prævention efter fødslen, så læs med her. 

Sex efter fødslen 

Er der egentlig en grænse for, hvornår man må begynde at have sex igen efter en fødsel? Eller er der et bestemt tidspunkt, hvor det er godt at starte op igen med sexlivet? Svaret er ”nej” og ”nej”. Det bedste tidspunkt at begynde at have sex igen er, når I har lyst – begge to. 

For mange kvinder kan kroppen og ikke mindst underlivet have brug for at komme sig efter en fødsel. Hvis kvinden har haft en mindre bristning i forbindelse med fødslen og er blevet syet, vil helingen typisk tage ca. 14 dage og her anbefaler man at vente med samleje. Efter de 14 dage kan der fortsat være ømhed og hævelse og arvævet kan have tendens til at være ueftergiveligt.

Mange vil også gerne vente med at genoptage deres samliv til blødningen fra livmoderen er stoppet. Blødningen vil for de fleste ophøre 2-4 uger efter fødslen. Hvis I ønsker, at have samleje før blødningen ophører, anbefales det at anvende kondom for at mindske infektionsrisikoen. 

Ved ”8-ugers undersøgelsen” efter fødslen hos din egen læge kan lægen være med at til at vurdere, om din krop er klar til at genoptage sexlivet.

Det er MEGET individuelt, hvornår det føles rigtig at gå i gang igen. I skal begge vænne jer til den nye tilværelse som familie og til kvindens ”nye” krop efter en graviditet og fødsel, som nu skal deles med et nyt lille væsen. HUSK at lytte til hinanden og giv jer tid til at finde hinanden igen fysisk.

For nogle kan det være svært at komme i gang igen. Hvis der er nogle fysiske gener, der holder jer tilbage, kan I snakke med jeres egen læge. Man skal ikke acceptere ikke at kunne opnå et tilfredsstillende sexliv.

Hvornår kan man blive gravid igen?

Man kan sagtens blive gravid, selvom man ikke har haft en  menstruation efter fødslen. Før den første menstruation vil man altid have haft en ægløsning. Ingen ved præcis, hvornår den første ægløsning kommer, men i gennemsnit vil der gå 4-5 måneder efter fødslen.

Prævention

Amning, afbrudt samleje og sikre perioder

Amning som prævention – er der noget om snakken? Kun delvist. Ved amning producerer kroppen hormonet prolaktin, som undertrykker ægløsningen, men effektiviteten af denne form for prævention er usikker og afhænger af, hvor hyppigt der ammes, og om barnet får hele sit næringsindtag fra modermælk. Hver tiende abort i Danmark bliver foretaget på en kvinde, der har født inden for det sidste år. Det kan være en voldsom oplevelse at skulle igennem en abort, når man sidder med sit lille barn, man lige har givet liv. 

Også andre  “naturlige” metoder så som afbrudt samleje eller “sikre perioder” er usikre præventionsformer, der ikke kan anbefales. 

Hvad skal man så vælge i stedet for?

Kondom

Kondomet kan altid bruges. Som nævnt er det især godt, når blødningen fra livmoderen endnu ikke er stoppet. Det kan være en god idé at bruge glidecreme, da  kvindens slimhinder kan være tørre og irritable.

Kobberspiral

Kobberspiral kan anlægges, når blødningen fra livmoderen er ophørt efter fødslen. Ofte gøres det hos egen læge i forbindelse med 8-ugers undersøgelsen.

Fun fact: Kobberspiral kan faktisk bruges som nødprævention. Det vil sige, at hvis du har haft ubeskyttet samleje (måske kondomet sprang?), kan anlæggelse af en kobberspiral i op til en uge efter (men gerne hurtigst muligt) forhindre en graviditet. Når den først er lagt, behøver du heller ikke bekymre sig om fremtidige ups’ere. 

Hormonspiral og minipiller 

Begge disse typer af prævention indeholder kun ét hormon, kaldet gestagen. Dette påvirker ikke eller kun i minimal grad mælkeproduktionen, hvorfor særligt hormonspiralen er et populært valg som prævention efter en fødsel. 

P-piller

P-piller indeholder både østrogen og gestagen, og noget tyder på at denne kombination kan påvirke mælkeproduktionen i en negativ retning. Derudover øger det risikoen for blodpropper en lille smule. Dette er grunden til, at P-piller tidligst anbefales seks uger efter fødslen, når amningen er fuldt etableret. 

Fortrydelsespiller

Dette er godt nok ikke en metode, man kan anvende som fast præventionsform, men det kan være nyttigt i tilfælde hvor man har glemt at bruge prævention eller hvis kondomet sprang. Fortrydelsespiller indeholder hormoner, der forhindrer ægløsning eller at graviditeten sætter sig fast i livmoderen. Grundet den høje hormonkoncentration anbefales det, at man holder en pause med amning i mindst otte timer efter, man har taget pillen. Tal med apoteket eller din læge om hvor lang tid, du skal holde pause med amning, da der findes forskellige præparater. For at holde gang i amningen kan du i stedet malke ud og kassere mælken, mens den lille får modermælkserstatning. Alternativt kan man også få anlagt en kobberspiral, der er helt uden hormoner. Den virker ligesom fortrydelsespiller og forhindrer graviditet.    

Vi håber at denne korte gennemgang af sex og prævention efter fødsel har gjort dig lidt klogere. Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken præventionsform I skal vælge, eller hvis I har svært ved at få gang i jeres sexliv igen, så husk at tale med din egen læge!

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller ses indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Jordemoderforeningen.dk: Sex og prævention efter fødsel

DSOG.dk: Naturlig kontraception

Sundhed.dk: Postpartum kontrol

Forfatter: Louise Laub Asserhøj, læge
Redaktører: Læge Anna Grynnerup og læge Hanne Wolf

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ph.d.-studerende på Fertilitetsklinikken og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Tidligere arbejdet på Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.
Gift med Trygve. Mor til Atle på 5 år og Åsa på 2 år.