Læger Formidler
Du læser lige nu

Din medicinliste – og hvorfor den er så vigtig

51
Tryg i livet infoblog

Din medicinliste – og hvorfor den er så vigtig

Din medicinliste

Jeg får to gule og så sådan en lille lyserød en…” Hvordan piller ser ud, bliver jeg vist aldrig mester i, men siden jeg startede med at arbejde som læge, har jeg fået en tiltagende interesse for din medicinliste. Især de lange, kringlede og komplicerede. De fortæller nemlig rigtig meget om dig og din sygdomshistorie – og kan en gang imellem forklare hvorfor du overhovedet har fået bestemte symptomer. 

Mange patienter har af gode grunde desværre mistet overblikket over deres medicinliste og ved derfor ikke, hvorfor de tager de forskellige slags medicin, eller på hvilke tidspunkter de skal tages. Men jo længere medicinlisten bliver, desto større grund er der faktisk til at tage de skarpe læsebriller på, for hvis man tager mere end 5 receptpligtige lægemidler, stiger sandsynligheden for bivirkninger og krydsvirkninger, som måske bliver dulmet med anden medicin. Nemt skal det ikke være.

Gennemgang af medicinlisten

Mit vigtigste råd er, at du, især når du tager mange forskellige slags medicin, gennemgår listen en gang imellem med din egen læge for at sikre at du tager den medicin, der er rigtig for dig. Der er bestemte typer af medicin, som kan have indvirkning på hinanden og enten øge eller nedsatte hinandens effekt. Og alt, der har en virkning, kan også have en bivirkning. 

Er du ofte træt og svimmel? Så er det måske sovemedicinen som er skurken. Mangler du væske? Så tager du måske en anelse for meget vanddrivende medicin. Og også tidspunktet for medicinindtagelsen kan være kritisk. Kolesterolsænkende medicin skal fx ofte tages om aftenen, mens mavesyrehæmmende medicin skal tages en time før morgenmaden. 

Derudover er det vigtigt at vide, at de fleste slags natur-, håndkøbsmedicin og kosttilskud kan give bivirkninger – og have indvirkning på den medicin du ellers tager. Vidste du fx, at fiskeolie påvirker blodets evne til at størkne og derfor skal på pause, når du skal opereres? Eller at ginseng potentielt kan øge blodtrykket og sænke blodsukkeret?

Ja, der er meget at tænke på, og for mange kan det derfor være en god idé at snakke med sin egen læge om deres medicinliste ca. en gang om året. 

En lille huskeliste

For at hjælpe dig på vej har jeg nedenunder skrevet en lille huskeliste, så du i fremtiden kan få godt styr på medicinen – hvad enten du skal indlægges på hospitalet eller bare forbi din egen læge. 

4 gode ting at huske, når du skal gennemgå din medicin med din læge:

  1. Tager du receptpligtig medicin eller håndkøbsmedicin?
  2. Tager du kosttilskud eller naturmedicin?
  3. Har du nogle allergier? 
  4. Er der tilkommet symptomer siden du er startet på et præparat? (fx svimmelhed eller hoste ved opstart af blodtrykssænkende medicin)

Det kan være en god idé altid at have din printede medicinliste på dig, for så går det lidt nemmere med at finde den helt rigtige lille gule pille, hvis du skulle blive indlagt eller skal ses ambulant på hospitalet. Når du har været i kontakt med sundhedsvæsenet, fx en tur forbi akutmodtagelsen eller endda indlagt på hospitalet, er det altid en god idé at få din aktuelle medicinliste i hånden – og få forklaret eventuelle medicinændringer, når du skal udskrives igen. 

Vil du gerne orientere dig om eventuelle krydsvirkninger? 

Hvis du gerne vil vide, om de tabletter, som du indtager til dagligt påvirker hinanden negativt, kan du slå medicinen op på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: http://www.medicinkombination.dk.

Forfatter:

Mette Rugbjerg, læge på ældremedicinsk afdeling

Redaktion:

Laura Kverneland, medstifter af Læger Formidler, kommende ældremediciner

Om forfatteren

Læge siden 2017 med erfaring fra medicinsk afdeling og almen praksis. Arbejder aktuelt på ældremedicinsk afdeling på Herlev Hospital. Er mor til 2 små.