Læger Formidler
Du læser lige nu

Er du ramt af KOL?

24
Tryg i livet infoblog

Er du ramt af KOL?

Kronisk Obstruktiv Lungelidelse

Er det blevet hårdt at komme op af trapperne? Piber det fra lungerne, når du trækker vejret, eller døjer du med hoste, slim og hyppige lungebetændelser? Så er du måske en af de 400.000 danskere, som er ramt af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). 

Men hvad er KOL overhovedet for noget? Hvad er symptomerne, og hvad kan man gøre for at leve et godt liv på trods af sygdommen? Alt det og meget mere får du svar på i nedenstående blogindlæg. 

Hvad er KOL?

KOL medfører en kronisk betændelsestilstand i luftvejene. Slimhinderne hæver op og der dannes mere slim, som forsnævrer de små luftveje og har en langsom ødelæggelse af lungevævets fine strukturer til følge. Dette gør, at personer med KOL især har svært ved at komme af med luften, iltningen af blodet bliver dårligere, og lungerne vil ofte være “oppustede” eller “store”. Derudover kan der være en pibende lyd, når man puster ud. Lungeforandringerne gør lungerne mere sårbare overfor virus- og bakterieinfektioner. 

Hvad skyldes det?

8 ud af 10 tilfælde af KOL skyldes rygning og passiv rygning. Kun sjældent er der andre medvirkende faktorer, herunder lungeskadelige stoffer, som man måske har været udsat for på arbejdspladsen. Man går ud fra, at op imod halvdelen af alle rygere vil udvikle en grad af KOL i løbet af deres liv, og årligt er der omkring ca. 3300 direkte dødsfald på grund af KOL. Hvis du udvikler KOL, og ikke har været udsat for tobaksrøg eller andre skadelige stoffer i løbet af dit liv, så kan du blive testet for en arvelig proteindefekt, som i nogle tilfælde kan bidrage til sygdommen. 

Men hvordan ved man så, om man har KOL?

Ved siden af hyppige luftvejsinfektioner og langvarig hoste med opspyt, er åndenøden det allervigtigste – og også mest belastende – tegn på KOL. Da sygdommen udvikler sig langsomt, er symptomerne i starten mildere – og sværere at opspore. Derfor er det en god ide at få lavet regelmæssige lungefunktionsmålinger hos sin egen læge, hvis man er ryger, eller er udsat for daglig passiv rygning.

I sygdommens tidlige stadier er åndenøden kun til stede, når man anstrenger sig, men senere kan åndenød i hvile være et generende symptom. Åndenøden forværres typisk i forbindelse med virus- eller bakterie-infektioner, kulde eller andre lunge-irriterende stoffer. KOL kan medføre andre følgesygdomme såsom hjertesygdom, depression eller angst. 

KOL rammer ikke kun lungerne

Selvom KOL er en lungesygdom svækkes også musklerne i kroppen. Mange vil føle, at ubehaget og frygten for at få åndenød, kan være den største begrænsning i deres hverdag. Derfor bliver indkøbsturen måske gjort med bil eller bus, selvom cyklen står nypumpet i garagen. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor musklerne ikke bliver brugt, og derfor bliver endnu svagere, og man bliver helt naturligt nervøs for at skulle anstrenge sig. Derved kommer man måske til at isolere sig derhjemme, og musklerne bliver faktisk svagere, end hvad godt er. Vi ved, at styrken i lårbensmusklerne er fuldstændig afgørende for, hvor længe man lever, når man har KOL, og når konditionen er god, mindskes belastningen på lungerne, når du bruger kroppen. Derfor kan det være altafgørende at få hjælp til at bryde åndenødens “onde cirkel”. 

Angst i forbindelse med KOL

Mange personer med KOL oplever angst i forbindelse med åndenøden. Det kan både være i det daglige, men specielt i forbindelse med forværringer af sygdommen. Her kan lungerehabilitering være en god hjælp: vil du gerne træne sammen med andre, kan din egen læge eller sygehuslæge i de fleste kommuner henvise dig til et egentligt lungerehabiliteringsprogram. Her får du både træning, men du får også mulighed for at lære om kost, angst, og hvordan man bedst tager sin inhalationsmedicin. Og så kan du få hjælp til rygestop.

Behandling af KOL

Rygestop

Den gode nyhed er, at lige når du stopper med at ryge, standser du den skadesudvikling i lungerne, som cigaretterne giver. Det er derfor slet ikke for sent at kvitte tobakken! Men det er svært for de fleste, og derfor er der også hjælp at hente. Har du brug for hjælp udefra, så kan din egen læge både ordinere nikotin-erstatningsprodukter (plaster, spray eller tabletter) og fortælle dig om de rygestops-tilbud, som passer til dig. Endelig, så findes der online- og telefontilbud som “stoplinien”, du kan ringe til dem på: 80313131. Du vil de første dage måske føle, at du hoster mere end du plejer, og opleve at begynder du med rygning igen så holder det op. Hosten, i starten af et rygestop, vil dog oftest være et udtryk for, at de små fimrehår, som transporterer slim og skidt fra de yderste dele af lungerne, er begyndt at virke igen. Får du dog feber eller forværring af åndenød, skal du selvfølgelig søge læge. 

Træning

Det kan være virkelig svært at finde ud af, hvordan man skal komme i gang med at træne, når man let bliver forpustet. I virkeligheden er det alle de små ting, der gør en forskel, så selvom det kan føles helt uoverskueligt, så start småt. Det kan sagtens svare sig at tage trappen, gå en lille runde omkring huset, rejse sig op for at hente avisen, for mange bække små gør en stor å. Har man mod på mere, er det godt for kroppen at lave et egentligt træningsprogram, og vil man gerne gøre det derhjemme, har jeg her et link til et 15-minutters træningsprogram, som er målrettet personer med KOL. Programmet findes i forskellige sværhedsgrader: http://aktivsundhed.dk/da/fysisk-aktivitet/til-dig-der-vil-i-gang/133-traen-hjemme.

Inhalationsbehandling og ilt

Hvilken behandling du skal have for din KOL afhænger af flere ting: din lungefunktion, antallet af forværringer/indlæggelser, din åndenød, dine symptomer og en blodprøve. Den vigtigste medicinske behandling består af forskellig inhalationsmedicin og i svære tilfælde også binyrebarkhormon-tabletter. Spørg din læge, hvis du er i tvivl, om du skal opstarte eller have ændret din medicin. Det allervigtigste ved inhalationsmedicinen er, at du tager den korrekt, hvilket både egen læge samt apoteket kan hjælpe dig med. Spørg hellere en gang for meget end for lidt. 

I svære tilfælde kan det blive nødvendigt med iltbehandling hos ikke-rygere. For at vurdere dette tages en blodprøve med og uden ilt. Dette sker altid i et lungeambulatorium, hvor du bliver fulgt med din KOL.

Vi har samlet en lille liste med gode råd til dig med KOL:

1. Rygestop er det allervigtigste råd vi kan give dig. 

2. Tager du din inhalationsmedicin korrekt? Spørg din læge eller på apoteket hvis du er i tvivl. Hvilken medicin du skal have, er bl.a. baseret på dine symptomer og din lungefunktionsmåling. 

3. Fysisk aktivitet og gerne træning af alle kroppens muskler. Jo stærkere dine muskler er, desto mindre arbejde er der at gøre for de syge lunger.

4. Sørg for at spise tilstrækkeligt. Med KOL har man brug for en del kalorier. Både fordi vejrtrækningen kan være hårdt arbejde, men også fordi dine muskler har brug for energi for at kunne arbejde og evt. blive trænet

4. Bliv vaccineret. Pneumokok-vaccination hvert 5. år samt influenzavaccination årligt. 

5. Søg læge ved forværring af din åndenød, øget mængde slim samt ændring i farve og feber. Disse kan være tegn på en forværring i din KOL, som kan behandles med inhalationsmedicin og binyrebarkhormon.

6. Vær forsigtig med at omgås venner, familier og børnebørn med luftvejsinfektioner. 

7. Undgå cigaretrøg, støv, parfume, forurening osv. Dine luftveje er ekstra sarte, når du har KOL. 

8. Regelmæssig kontrol af din lungefunktion hos din egen læge, gerne en gang om året. 

Langtidsudsigterne 

Som det gælder for alle kroppens organer, bliver funktionen dårligere med årene. Dette gælder også for lungerne, som har et naturligt fald i ydeevne. Hvis man er ryger, er dette fald dog betydeligt større end ellers. Med ovenstående råd kan dette fald begrænses, og du kan begrænse dine gener og sikre en god livskvalitet.  

Her kan du læse mere:

https://www.fysio.dk/fysioterapeuten/arkiv/nr.-8-2016/hoj-fysisk-aktivitet-ved-kronisk-obstruktiv-lungesygdom-er-en-vigtig-del-af-behandlingen

http://aktivsundhed.dk/da/fysisk-aktivitet/traening-som-behandling/29-kronisk-obstruktiv-lungesygdom

https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2019/11/GOLD-Pocket-Guide-2020-final-wms.

https://www.lungemedicin.dk/fagligt/101-dansk-kol-vejledning-2017/file.html

https://www.lunge.dk/kol/sektion-gode-raad-ved-kol

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/lunger/tilstande-og-sygdomme/obstruktive-lungesygdomme/kol

Forfatter:

Mimi Thyregod

Redaktion:

Mette Rugbjerg

Cecilie Kiel

Laura Kverneland