Døjer du eller dine børn også med tørre hænder efter hyppig håndvask?
Du er ikke alene. Som følge af COVID-19 pandemien er vi alle blevet ekstra opmærksomme på at vaske hænder og bruge hånddesinfektion. Små børn i vuggestuen skal fortsat vaske hænder flere gange dagligt, der står stadig opstillet hånddesinfektion ved de flestesupermarkedernes indgange, og der hænger skilte i skolerne om, at vi skal huske den gode håndhygiejne.
God håndhygiejne er vigtigt, da det forebygger smittespredning af forskellige bakterier og vira, herunder coronavirus, influenzavirus og forkølelsesvirus. Desværre er hyppig håndvask og hånddesinfektion hårdt for huden på hænderne, da sæbe og alkohol fjerner det beskyttende lag af fedt, der naturligt er på huden. Ved længerevarende belastning af huden kan man være uheldig at udvikle håndeksem.
Hvad er håndeksem?
Håndeksem er udslæt på hænderne. Huden på hænderne bliver rød, hævet og kan få små blærer. Gradvist bliver huden mere tør, skællende og eventuelt fortykket. De fleste oplever, at håndeksem klør, og der kan komme smerter, hvis huden revner, og det kan bløde fra huden.
Der findes forskellige typer af håndeksem, hvoraf de fleste opstår som følge af påvirkninger af huden udefra. Dette kaldes kontakteksem. Man inddeler kontakteksem i irritativt og allergisk. Irritativt kontakteksem skyldes, at huden på hænderne er i kontakt med produkter, der irriterer hudens celler og ødelægger hudoverfladen, så man udvikler eksem. Det kan f.eks. være sæber, opløsningsmidler, langvarigt brug af handsker samt hyppig kontakt med vand ved håndvask. Allergisk kontakteksem skyldes kontakt med allergifremkaldende stoffer, f.eks. nikkel eller parfume.
Hvem får håndeksem?
Alle kan få håndeksem, men nogle mennesker er mere sårbare over for udvikling af håndeksem, hvis de har eller har haft atopisk eksem (børneeksem).
Man kan også være ekstra udsat for at udvikle håndeksem i forbindelse med sit arbejde. Det drejer sig især om arbejde, hvor man har hyppig hudkontakt med vand og væsker, f.eks. rengøringsassistenter, social- og sundhedshjælpere og kokke. Hvis du har mistanke om arbejdsbetinget håndeksem, skal du kontakte din læge for at blive udredt.
Hvad kan man gøre for at forebygge håndeksem?
Der findes heldigvis en del tiltag, man kan gøre, for at forebygge håndeksem. Det vigtigste råd er at genoprette hudens barriere med fugtighedscreme. Cremen skal være med så høj fedtprocent, som I og barnet kan holde ud, og så skal den være parfumefri. Vær opmærksom på, at lotion primært indeholder vand, så det vil ikke være tilstrækkeligt. Det handler også om, at man finder en creme, man kan lide at få på huden – for det allervigtigste råd er, at man får brugt cremen!
Videncenter for Allergi har udarbejdet nogle gode råd til at passe på hænderne. Nogle af rådene er mest til de voksne, mens andre gælder os alle sammen:
- Brug alkoholbaserede desinfektionsmidler i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede
- Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt – også imellem fingrene
- Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume
- Fugtighedscreme skal fordeles over hele hånden, inklusiv mellem fingrene og på håndryggene samt håndled
- Brug beskyttelseshandsker ved vådt arbejde, når det er nødvendigt, men i så kort tid som muligt
Hvis du eller dine børn har udviklet eksem på hænderne, og fed fugtighedscreme flere gange dagligt ikke har hjulpet, så kan det være en god idé at tage forbi lægen, så lægen kan vurdere sværhedsgraden og eventuelt udskrive receptpligtig creme. Det er vigtigt at behandle eksemudbrud hurtigt og effektivt for at modvirke, at der opstår betændelse eller vedvarende eksemforandringer. Eksem kan også være rigtig ubehageligt på grund af kløe og smerter, hvilket er endnu en god grund til at få det hurtigt under kontrol.
Børn og fugtighedscreme – hvordan undgår man fedtede fingre?
Det kan være irriterende at gå rundt med fedtede fingre på grund af fugtighedscreme, især for børn. Det er ikke helt nemt at holde på blyanten med fedtede fingre. Et trick til at undgå fedtede fingre er at trykke en passende mængde fugtighedscreme ud på den ene håndryg og bruge den anden håndryg til at fordele fugtighedscremen på håndryggenes overflader og mellem fingrene. På den måde undgår man at få fedtede fingre. Til natten kan man smøre hænderne mere grundigt ind og fordele fugtighedscremen over hele hånden inklusive håndfladerne, mellem fingrene og håndleddene.
Videncenter for Allergi har lavet en god og forklarende video til børn om, hvordan vi passer på vores hænder, se med her: Hvordan passer vi på vores hænder? Her vises også, hvordan man kan fordele fugtighedscreme på hænderne uden at få fedtede fingre.
Vil du vide mere?
Videncenter for Allergis film om håndeksem
Videncenter for Allergi om håndeksem
Videncenter for Allergis gode råd om håndeksem
Bogen “Stop kløen” af Tove Agner, professor i hudsygdomme
Kilder:
Agner, T. & Elsner, P. Hand eczema: epidemiology, prognosis and prevention. J. Eur. Acad. Dermatology Venereol. 34, 4–12 (2020).
Antonov, D., Schliemann, S. & Elsner, P. Hand Dermatitis: A Review of Clinical Features, Prevention and Treatment. Am. J. Clin. Dermatol. 16, 257–270 (2015).
Lægehåndbogen om arbejdsbetinget håndeksem
Forfatter: Viktoria Helt Eggers-Lura (læge)
Redigeret af: Malene Toft (læge), Stine Foss (læge)
Opdateret september 2023 af Viktoria Helt Eggers-Lura (læge), Mette Nonboe (læge) og Emili Kastoft (læge)
Foto af Lina Trochez, unsplash