Bedst som du har lagt dig til at sove, lyder det som om en gøende søløve har indtaget børneværelset. Du går ind for at se, hvad der sker. Dit barn kan ikke få luft! Du går i panik! Dit barn går i panik. Du går endnu mere i panik og får famlende ringet 1-1-2.
I børnemodtagelsen har jeg som læge modtaget flere chokerede forældre, som haft en ubehagelige oplevelse af, at de var ved at miste deres barn. Barnet selv er nu i fuld hopla og sidder og spiser is. Turen til hospitalet med lidt kold luft har gjort underværker. Læs med her og få et par tips til hvordan I måske kan undgå en tur på hospitalet.
Hvad er falsk strubehoste?
Falsk strubehoste er en sygdom i struben hos småbørn, hyppigst mellem 6 måneder og 3-5 år. Det skyldes oftest en virusinfektion, der gør at slimhinden omkring stemmelæberne hæver op, hvilket giver den karakteristiske hæse, gøende søløvehoste. Hævelsen kan også give vejrtrækningsbesvær, især ved indånding.
Det kan starte som en begyndende forkølelse og den falske strubehoste kommer herefter pludseligt. Barnet kan have virket raskt, da det blev lagt i seng, men vågner efter få timer med vejrtrækningsbesvær og søløvehoste. Barnet behøver ikke at have feber, men kan godt have let feber. Det er værst den første nat, men kan komme igen – lidt mildere – på den anden nat.
Det lyder da ikke så slemt?
Nej, det er det heller ikke. Men børn – og voksne, der ikke kender til falsk strubehoste – kan dog tro, at barnet er ved at blive kvalt og kan derfor gå i panik. Hvis barnet græder eller skriger, forværrer det situationen. Det er dog heldigvis sjældent, at falsk strubehoste udvikler sig alvorligt. Og du kan faktisk gøre rigtig meget selv!
Hvad kan jeg gøre for at hjælpe?
- Først og fremmest; bevar roen. Hvis du er urolig, bliver dit barn også uroligt.
- Få barnet op at sidde, evt. på dit skød.
- Få barnet til at indånde kølig luft, svøb et tæppe om dit barn og gå udenfor eller åbn vinduet helt op.
- Kolde drikke og is kan have samme effekt som kold luft; det tager lidt af hævelsen i struben og letter derved vejrtrækningen.
Ovenstående tiltag begynder at virke inden for 10-15 minutter, ofte hurtigere. Og nogle gange skal du gøre ovenstående flere gange i løbet af natten.
Det kan desuden være en god ide at give barnet smertestillende (paracetamol, fx panodil), da det gør ondt at hoste på den måde.
Hvis barnet ender med at blive indlagt, kan det i nogle tilfælde blive nødvendigt at give medicin, fx inhalationer med adrenalin eller binyrebarkhormon, der får hævelsen af slimhinden til at aftage. Der findes ikke medicin mod selve virusinfektionen, så den medicinske behandling går ud på at lindre symptomerne. Falsk strubehoste går over af sig selv indenfor en uge, typisk inden for 2-3 dage.
Hvornår skal jeg kontakte læge?
Du bør kontakte læge, hvis dit barn bliver ved med at have vejrtrækningsbesvær trods ovenstående tiltag, eller har vejrtrækningsbesvær, selv om det sidder helt roligt. Hvis dit barn bliver helt slapt eller du ikke kan få kontakt til det, skal du ringe efter en ambulance.
Hvorfor hedder det egentlig “falsk” strubehoste?
Den “ægte” strubehoste, der også kaldes difteri, er en meget smitsom halsbetændelse der skyldes bakterien Corynebacterium diphtheriae. Den optrådte tidligere i epidemier med stor dødelighed, men efter der blev indført vaccination mod bakterien i børnevaccinationsprogrammet, er den nu udryddet i Danmark. “Falsk” strubehoste har symptomer der ligner, men har – heldigvis – et meget mildere forløb. Læs vores indlæg om strubehoste her.
Kilder
Forfatter: Kim Foss (læge)
Redigeret af: Stine Foss (læge), Malene Elise Toft (læge)
Opdateret af: Mimmi Torp (læge) februar 2023
Foto
Photo by Sand Crain on Unsplash