Læger Formidler
Du læser lige nu

Gråd hos spædbørn

49
Trygge Forældre Infoblog

Gråd hos spædbørn

Gråd hos spædbørn

Du kender det sikkert. Bedst som du har listet dig tilbage i sengen, starter det igen. Gråden. En følelse af afmagt rammer dig. Spædbørn der græder meget, kan være en stor udfordring for hele familien. Læs mere om hvad gråd er, og hvad du selv kan prøve at gøre. 

Hvorfor græder børn?

Gråd er en almindelig del af et barns udvikling. Egentlig er det bare spædbarnets måde at udtrykke, at der er et eller andet i vejen. Det kan være både stort og småt. Alt fra at barnet har det for varmt eller koldt, til at der er nogle basale behov, der ikke er opfyldt (mad, bleskift, søvn). Endelig kan det også være pga. smerter eller noget mere alvorligt, fx tegn på sygdom, eller at det psykiske miljø i hjemmet lider. 

Hvor meget gråd er normalt?

Nogle børn græder meget, nogle græder kun i perioder, mens andre kun græder lidt. I løbet af de første seks uger græder et normalt, sundt nyfødt barn i gennemsnit lidt over 2 timer om dagen. Det topper omkring 6-ugers-alderen og aftager herefter gradvist til lige over én time om dagen, når barnet er omkring 3 måneder. Det er normalt, at spædbørn græder mest om eftermiddagen og først på aften.

Spædbarnskolik (tremåneders-kolik)

Spædbarnskolik er hyppige, ofte langvarige skrigeture (>3 timer per dag, >3 dage per uge i >3 uger) hos raske spædbørn med en normal vægtstigning. Det er en ufarlig og forbigående tilstand, men virkelig hård for de ramte familier. Hos de fleste starter det omkring anden leveuge. Hos omkring 90 % ophører det igen ved 3.-4. levemåned – derfor kaldes det også “tremåneders-kolik” – og hos næsten alle er det væk efter 5 måneder. Årsagen er ukendt. Man har i mange år mistænkt, at det skyldes forstyrrelser i fordøjelseskanalen eller overfølsomhed for komælk, men det har man ikke kunnet påvise i videnskabelige undersøgelser. Ligesom der desværre heller ikke findes videnskabeligt belæg for nogen effektiv behandling af spædbarnskolik. 

Hvad kan jeg selv gøre når mit barn græder?

Bevar roen. Det kan være svært at forholde sig roligt, hvis ens barn græder uafbrudt i flere timer. Især når du synes, du allerede har prøvet alt; givet mad, bøvset af, skiftet ble, vugget, båret og nusset barnet, skiftet ble igen – uden at det hjælper. Hvis du kan mærke, at frustrationen og vreden er ved at tage over, så prøv at genfinde roen:

  • Tag en pause og få lidt tid for dig selv.
  • Sov når du kan. Prioritér at få sovet!
  • Drop bebrejdelsen og skyldfølelsen – barnet græder ikke for at genere. Og du gør det så godt du kan.
  • Vær tålmodig – det skal nok blive bedre! 
  • Hvis du er alene og ikke kan trøste barnet, så læg barnet et sikkert sted og tag en time-out. Gå ind i et andet værelse i nogle minutter. 

Hvor kan jeg søge hjælp?

  • Ring til nogen der kan støtte dig – en ven, bekendt eller familie
  • Ring til din læge eller sundhedsplejerske, der kan være en fysisk grund til at dit barn græder

Og husk – det nok skal blive bedre! 

Forfatter: Kim Foss (læge), redigeret af: Stine Foss (læge), Rasmus Skov Kolind (læge), Marie Steglich-Petersen (læge).

Kilder:

Patienthåndbogen, om spædbarnskolik og grædende baby

Lægehåndbogen, om spædbarnskolikPædiatri – en illustreret lærebog” af Tom Lissauer og Graham Clayden

Om forfatteren

Læge siden 2015 med bred klinisk erfaring fra både ind- og udland, er igang med at blive børnelæge. Stor erfaring med bekymringer for børn; både som læge på børneafdelinger, men også som far og ægtefælle. Gift med Stine, sammen har vi en dreng fra '14, en pige fra '16 og tvillinge-drenge fra '19.