Læger Formidler
Du læser lige nu

Blodmangel

0
Tryg i livet infoblog

Blodmangel

I denne måned har vi på Tryg I Livet-bloggen fokus på svimmelhed. Årsagerne til svimmelhed kan være mange, men denne lørdag skal vi kigge på et barn med mange navne; nemlig blodmangel, anæmi, lav blodprocent. 

Hvad betyder blodmangel egentlig?

Når man går til sin praktiserende læge med svimmelhed, vil en af undersøgelserne ofte være en blodprøve, som måler om man har lav blodprocent. Blodprocenten er er udtryk for, hvor mange røde blodlegemer man har. De røde blodlegemer er en celletype i kroppen, som dannes i knoglemarven og som indeholder hæmoglobin. Hæmoglobin er et protein, som binder ilt, og transporterer det rundt til kroppens organer. Hvis man har blodmangel, eller anæmi, betyder det, at man har for lav koncentration af hæmoglobin (lav blodprocent). I folkemunde, da omtaler vi dette fænomen som blodmangel.

Hvordan føles blodmangel? 

Symptomer på blodmangel kan – udover svimmelhed – være 

  • Træthed
  • Bleghed
  • Nedsat kraft og lyst 
  • At man bliver hurtigere forpustet ved aktivitet
  • At pulsen stiger hurtigere end normalt, hvilket skyldes, at hjertet skal banke hurtigere end normalt for at få blodet rundt til alle organerne

Hvorfor får man blodmangel? 

Overordnet skyldes blodmangel enten én af to ting: 

  1. At der dannes for få røde blodlegemer i knoglemarven, eller
  1. At man bløder og dermed mister blod.
Hvorfor danner man for få røde blodlegemer?

Dannelsen af røde blodlegemer forudsætter, at der er nok jern og visse vitaminer tilstede. Hvis man fx ikke får nok jern, B12-vitamin eller folat (B9-vitamin) gennem sin kost, kan resultatet være nedsat dannelse af røde blodlegemer, og derfor øget risiko for blodmangel. Vegetarer og veganere er i risiko for at få for lidt af særligt B12-vitamin gennem kosten (da det normalt findes i kød), det kan derfor være væsentligt at supplere med vitaminpiller. Har man symptomer, kan  det være en god ide at få kontrolleret vitaminniveauet i en blodprøve hos sin læge. 

Kvinder med kraftige menstruationer gennem længere tid kan komme til at mangle jern og dermed få let blodmangel. I så fald kan det afhjælpes med et dagligt jerntilskud i en periode. 

Gravide har også ofte blodprocent i den lave ende af normalområdet. Det er derfor vigtigt, at man som gravid følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om tilskud af jern og folat. Din læge vil kontrollere din blodprocent i løbet graviditeten hvis den er i det lave område. 

Hvorfor mister man blod?

Hvis man lige er blevet opereret eller har født, vil man naturligt have mistet blod, og dermed have lav blodprocent. Det er også helt normalt, at blodprocenten kan dale en smule i forbindelse med en infektion. For de fleste retter den sig hurtigt igen af sig selv. 

Man kan også miste blod ved, at man går og bløder lidt fra et sted i tarmen eller fra et mavesår. Endelig kan blodmangel være til stede ved længere tids sygdom eller uopdaget kræft. 

Der skal derfor altid ledes efter en god forklaring, hvis blodprøven afslører at ens blodprocent er for lav.

Hvad gør man ved blodmangel?

Det er vigtigt, at man finder den udløsende årsag til ens blodmangel. Det er nemlig ud fra denne årsag, at man skal rette behandlingen. Den hyppigste årsag til blodmangel er mangel på jern. 

Hvis man mangler diverse vitaminer og mineraler, da bør man i samarbejde med sin læge finde ud af, hvordan man bedst får det ind i sin kost. Det vil ofte være ved hjælp af vitamintilskud/-piller. 

Hvis man har blødt (enten meget, eller en lille smule over længere tid), vil man i nogle tilfælde vælge at give ekstra blod ind i blodåren. Dette kaldes en blodtransfusion. Derudover er det også vigtigt, at man får identificeret blødningen og stoppet den (fx ved mavesår). 

Hvis lægen mistænker andre, og mere sjældne, årsag til blodmangel, vil man i samarbejde med sin læge finde den rette behandling. 

Kilder

www.sundhed.dk, Lægehåndbogen

Forfatter

Anneline Seegert, læge

Redaktion

Cecilie Kiel, læge

Camilla Uhre Jørgensen, læge