Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som kan komme hos alle der har haft skoldkopper. Vidste du, at man kan smitte andre med skoldkopper, når man har helvedesild? Læs med i ugens tirsdaginfo om helvedesild.
Hvad er helvedesild?
Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som skyldes en genaktivering af skoldkoppevirus. Efter infektion med skoldkopper, ligger virusset i dvale i nerverødderne og kan senere blusse op som helvedesild. Udslættet er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, som nerven forsyner. Før udslættet kommer, kan man få en prikkende, stikkende følelse i huden, hvor udslættet senere vil vise sig. I forbindelse med udslættet, kan man blive utilpas og få hovedpine. Nogle dage efter kommer udslættet, som ligner skoldkopper – små væskefyldte blærer, der efterfølgende dækkes af sårskorper. Det kan komme overalt, men rammer ofte ansigt eller overkrop og altid kun på den ene side.
Alle, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild. De fleste får kun helvedesild en enkelt gang, men man kan godt få det flere gange. Det rammer mest ældre voksne, men børn kan også sagtens få det. Især personer med nedsat immunforsvar, rammes både hyppigere og har højere risiko for at få det flere gange. Helvedesild er ubehageligt, men det er ikke farligt. Udslættet kan give forbigående pigmentforandringer i området efterfølgende, men giver sjældent ar.. Nogle oplever at få smerter efter udslættet er helet op – det er mest de ældre og immunsvækkede der rammes af det.
Når man har udbrud af helvedesild, kan man smitte personer, som ikke har haft skoldkopper.
Hvordan behandles helvedesild?
Helvedesild går over af sig selv efter 2-3 uger. Som navnet antyder, kan udslættet give intense smerter, men det er heldigvis langt fra alle, der oplever det så smertefuldt. Hos de fleste er det nok med smertestillende som paracetamol og ibuprofen. Man kan også købe lokalbedøvende gel i håndkøb på apoteket, evt. lægge det i køleskabet. Det kan virke lindrende. Hvis udslættet er stort, eller man har meget ondt, kan lægen udskrive anti-virus medicin (aciclovir eller valaciclovir), som vil afkorte og mildne forløbet. Det skal man helst starte med at tage indenfor 3 dage efter de første symptomer, så virker det bedst.
Hvornår må barnet komme i institution eller skole?
Der er skoldkoppevirus i de små blærer i udslættet. Man kan derfor smitte med skoldkoppevirus så længe, der er blærer uden skorper. Man smitter med skoldkopper, men ikke med helvedesild. Barnet kan komme i institution eller skole, når det har det godt, og der er skorper på alle blærer.
Hvad kan man selv gøre?
Hvis du mistænker helvedesild hos dit barn eller dig selv, så opsøg jeres læge. Lægen kan pode fra udslættet med en vatpind, så man er sikker på diagnosen. Lægen kan også rådgive om behandling.
Man kan ikke gøre så meget for at forebygge helvedesild. Hvis man er en af de få, som plages af tilbagevendende helvedesild, så findes der en vaccination imod det, eller man kan tage anti-virus medicin tidligt i forløbet eller forebyggende.
Læs også vores blogindlæg om skoldkopper.
Kilder:
Forfatter: Stine Foss (læge)
Redigeret af: Kim Foss (læge), Mimmi Torp (læge)