Sex er noget der påvirker os alle gennem livet. Det kan være det vildeste boost når det hele spiller, men hvad så når dét som burde være rart og dejligt er smertefuldt? Et sexliv med udfordringer kan være et stort tabu og skabe skam, nedsat lyst og frustrationer i parforholdet. Hvis man var bedre til at tale om den slags kunne det være, at flere turde at åbne op og søge hjælp. For smerter ved sex er slet ikke ualmindeligt. Og behandlinger findes, som kan rettes ind efter den enkeltes behov, alt efter hvad årsagen er.
Smerter ved sex – hvad er det?
I dette indlæg fokuseres på, hvordan man kan forholde sig til smerter ved sex, når de varer ved over flere måneder og ikke om underlivssmerter generelt. Smerter ved samleje kan komme til udtryk på forskellig vis. De kan opleves overfladisk omkring kvindens ydre kønsorganer, ved skedeåbningen, inde i skeden eller helt dybt inde. En særlig tilstand med smerter ifm. sex kaldes vaginisme, hvor tanken om indtrængning kan være nok til at skabe en ufrivillig krampelignende smertefuld fornemmelse omkring skedeåbningen. Dette skyldes IKKE nedsat lyst, men forventningen om smerter og er et fuldstændig ufrivilligt psykologisk respons som nærmest kan sidestilles med fobisk angst. Når problemerne med vaginisme opstår, så har langt de fleste helt normal seksuel lyst og evne til at få orgasme.
Hvad kan man selv gøre?
Det bedste du selv kan gøre, når smerterne varer ved, er at få det undersøgt. Det kan virke uoverskueligt, så hvorfor er det nu så vigtig? Dels er det vigtig for at få brudt den onde cirkel som ellers kan opstå. De smerter man oplever, kan skabe en forventning om smerter, som kan give nedsat sexlyst og i værste fald at man helt undgår sex. Fysisk kan det skabe eller forværre spændinger i musklerne omkring skeden. Mentalt kan det medføre en følelse af mindreværd og forringet livskvalitet. Så jo hurtigere man får det undersøgt desto bedre. Der findes ikke én løsning, som passer til alle. Derfor er det vigtigt at kortlægge lige præcis, hvordan din smerte er. På den måde kan man rette behandlingen efter hvad der forårsager smerterne.
Hvad kan det skyldes?
Der kan være mange forskellige årsager til smerter ved sex. Det kan være betændelse, muskelspændinger, tørhed i skeden, endometriose eller problemer som egentlig kommer fra tarmene eller urinvejene. Andre årsager kan være relateret til følger efter tidligere fødsel eller operationer. Dybe smerter ved samleje er den mest almindelige smertetype. Den hyppigste årsag hertil er spændte muskler i bækkenbunden, som kan behandles af særligt specialiserede fysioterapeuter. Det er meget sjældent, at smerterne skyldes noget alvorligt, og dette undersøges også ved din egen læge.
Hvad så hvis man ikke finder en årsag?
Måske viser lægeundersøgelsen at dine smerter sandsynligvis kommer fra en infektion, der fx. kan behandles med et svampemiddel. Men det er faktisk ikke helt ualmindeligt at en specifik årsag ikke kan findes. Tidligere har man alligevel prøvet at behandle med forskellig medicin, men det har ikke haft overbevisende virkning. Forståelsen for smerter ved sex og hvad man kan behandle smerterne med når medicin ikke er løsningen har heldigvis udviklet sig meget det seneste årti. Behandlingen kan i dag bestå af flere forskellige dele som omfatter både det biologiske, psykologiske/emotionelle og sociale/relationelle – ligesom vores seksualitet jo gør. Behandlingen tilpasses dine smerter med alt fra fysioterapi, med fokus på træning og strækøvelser, til psykoterapi, hvor man trænes i at mestre smerterne og blive fortrolig med egen krop og seksualitet. Fokus bliver også lagt på medinddragelse af partneren. Det er påvist at par der opnår bedre kommunikation inklusiv evne til at udtrykke behov og ønsker, kan opnå bedring i deres sexliv og mere nydelse.
Så pak skylden og skammen væk og tal om det med din partner, veninde og din læge. Det er ikke dig som person, men smerten som er forkert og skal undersøges og behandles. Det kan kræve ihærdighed og tålmodighed, men det er vigtig at få brudt den onde cirkel, hvor både de fysiske og mentale gener ellers kan få lov at løbe løbsk.
Få mere inspiration og viden
Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.
Og er du blevet nysgerrig på at høre med om bækkenbundsgener? Så hold dig til, da du inden længe kan høre en ny podcast fra Læger Formidler hvor vi får en spændende snak med en specialist på feltet.
Kilder
Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetriks vejledning “Sexologi”
Forfatter: Læge Rebecka Hansen
Redigeret af: Læge Cæcilie Weber Thomsen, Læge Camilla Klastrup.