Kræft i æggestokkene er en sjælden, men alvorlig sygdom. De hyppigste symptomer er øget maveomfang, tyngdefornemmelse og smerter, men ikke sjældent vil symptomerne først vise sig, når sygdommen har spredt sig. Behandlingen for æggestokkræft er ofte operation efterfulgt af kemoterapi.
Kræft i æggestokkene
Hver år får ca. 600 danske kvinder konstateret æggestokkræft. Sygdommen rammer hyppigst kvinder i 70-80-årsalderen. Der findes flere forskellige former for æggestokkræft, da kræften kan opstå fra alle de forskellige væv i både æggestokke og æggeleder.
Risikofaktorer
Årsagen til æggestokkræft er oftest ukendt. Æggestokkræft er hyppigere hos kvinder, som ikke har fået børn, men man kender ikke årsagen til dette. P-piller menes at nedsætte risikoen for kræft i æggestokkene. Det skyldes muligvis, at der er en sammenhæng mellem antallet af år med ægløsning. Således øger tidlig menstruation eller sen overgangsalder også risikoen for at udvikle kræft i æggestokkene. Kvinder, der har fået fjernet æggelederen, livmoderen eller er blevet steriliseret har mindre risiko for at udvikle æggestokkræft.
Symptomer på kræft i æggestokkene
Æggestokkene er små organer, der ligger inde i bughulen, hvor der er god plads, og derfor oplever mange kvinder først symptomer, når æggestokkene er væsentligt forstørrede, eller sygdommen har spredt sig. De tidlige symptomer ved æggestokkræft er uspecifikke og kan derfor overses.
Symptomer på æggestokkræft kan være:
- Hyppig vandladning, blærebetændelse og besvær med at holde på vandet
- Tendens til træg mave
- Udspilet mave og uforklaret vægtstigning eller vægttab
- Smerter nedadtil i maven og/eller ryggen
- Træthed, utilpashed og manglende appetit
Fælles for disse symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Forstørrelse af æggestokkene skyldes oftest godartede tilstande, og det er sjældent, at forstørrede æggestokke indeholder kræftknuder. Det vigtigste er at henvende sig til lægen, hvis man har nogle af de gener, der er nævnt ovenfor. Lægen kan vurdere, om der er behov for henvisning til gynækolog samt blodprøvetagning – eller henvisning til anden undersøgelse
Undersøgelser for kræft i æggestokkene
Hvis din læge har mistanke om kræft i æggestokkene, bliver du henvist til nærmere undersøgelse hos en gynækolog eller på en gynækologisk afdeling på et hospital. Her vil du få foretaget en ultralydsskanning af dit underliv, hvor lægen kan vurdere æggestokkenes størrelse og udseende og se, om æggestokkene ser normale ud. Ultralydsundersøgelsen suppleres med en blodprøve, hvor man undersøges for et protein kaldet CA-125. CA-125 kan dog også være forhøjet ved helt godartede tilstande og være normal ved æggestokkræft. Den kan derfor ikke stå alene og skal suppleres med andre undersøgelser. Hvis ultralydsskanning og blodprøve giver mistanke om kræft i æggestokkene, vil du blive henvist til en gynækologisk specialafdeling, hvor du som regel vil få foretaget flere scanninger. Den endelige diagnose kan først stilles ved en eventuel operation eller vævsprøve.
Det er ikke muligt at screene for æggestokkræft.
Behandling af kræft i æggestokkene
Operation er den mest anvendte behandling for kræft i æggestokkene, og mange tilbydes kemoterapi efter operationen. Imidlertid diagnosticeres størstedelen af kvinder med æggestokkræft først når sygdomsbyrden er stor eller for kompliceret at bortoperere, og mange kvinder tilbydes derfor kemoterapi før en eventuel operation for at mindste tumorstørrelsen og forhåbentligt muliggøre en operation. Hvis det ikke er muligt at operere, kan man oftest blive tilbudt behandling med kemoterapi.
I nogle tilfældet findes der yderligere behandlingstilbud efter en eventuel operation og kemoterapi. Denne behandling kan bremse tiden, til kræften eventuelt kommer igen En genetisk analyse af tumor-vævet vil kunne vise om denne behandling kan anbefales.
Man anvender ikke stråleterapi til æggestokkræft.
Prognose
Fordi æggestokkræft er en svær diagnose at stille på et tidligt tidspunkt, har mange desværre fremskreden sygdom, når diagnosen stilles.
Efter diagnosen stilles, er 74 % i live ét år efter og 38 % er i live 5 år efter. Prognosen er dog meget afhængig af, hvilket stadium sygdommen er i.
Er kræft i æggestokkene arveligt?
Alle patienter med æggestokkræft skal henvises til genetisk rådgivning på et hospital.
Omkring 10-15% af alle tilfælde af kræft i æggestokkene skyldes arvelige forhold. Man har øget risiko for æggestokkræft, hvis man f.eks. har ændringer (mutationer) i et gen ved navn BRCA, som ved mutation også øger risikoen for f.eks. brystkræft og prostatakræft. Man kan arve et muteret BRCA gen fra både sin mor og far. Derfor er det relevant at spørge din læge til råds, hvis du mistænker arvelig kræft i din familie.
Få mere inspiration og viden
Patienthåndbogens vejledning om æggestokkræft
Kræftens Bekæmpelses informationsside om æggestokkræft
Forfatter
Forfatter: Læge Yagmur Sisman, 2021
Redigeret af: Læge Cæcilie Weber Thomsen, læge Selma Marie Slåttelid Schreiber
Revideret af Læge Sophie Brinck Andersen, november, 2024
Redigeret af Julie Milbak, læge, november 2024
Kilder
Lægehåndbogens vejledning om ovariecancer
Dansk Gynækologisk Cancer Gruppes vejledning om ovariecancer
Billede af Natalia Gusakova fra Unsplash