Læger Formidler
Du læser lige nu

Vuggestuepest

24
Trygge Forældre Infoblog

Vuggestuepest

Et nyt år er i gang. Det er vinter. Hverdagen ruller med madpakker, aflevering, bilkø og job, og junior bliver ramt af sygdom igen og igen og IGEN.  

Feber, snot, hoste, opkast, udslæt, øresmerter, øjenbetændelse. Kan det blive ved? Er det normalt? Svaret er JA!  

Måske har du hørt om “vuggestuepest”? Med vuggestuepest menes de mange forskellige sygdomsforløb, som de fleste børn (og deres forældre) skal igennem i den første tid i institutionen. Læs med i denne uges tirsdagsinfo og lær mere om fænomenet.  

Hvorfor ser man vuggestuepest?

Grunden til at den første tid i vuggestue for mange giver anledning til så mange sygedage er, at små børns immunsystem er umodent. Babyer er delvist beskyttet mod infektioner gennem deres mors immunsystem. Dette sker blandt andet ved, at moren overfører vigtige antistoffer til barnet sidst i graviditeten samt via modermælken, hvis man ammer. Efter de første 4-6 måneder af barnets liv, skal barnet opbygge sit eget immunsystem. Det sker hver gang barnet møder en ny virus eller bakterie. Immunsystemet reagerer og danner ”hukommelsesceller”, som hjælper med at slå samme virus eller bakterie ned næste gang, barnet støder ind i den. Når børn starter i vuggestue, møder de et hav af nye virus og bakterier, og hver gang går immunsystemet i gang med at danne ”hukommelsesceller” og bekæmpe infektionen. Derved kan immunsystemet huske infektionen, så barnet ikke vil blive syg – eller i hvert fald ikke lige så syg – af det næste gang. Særligt slemt er efterårs- og vinterperioden, hvor børnene er mere indendørs og leger tættere og derfor lettere smitter hinanden. Mange forældre oplever, at første vinter i vuggestuen er den hårdeste at komme igennem – altså den med flest sygedage.  

Mange familier oplever ligeledes, at lillebror eller -søster begynder deres tørn med vuggestuepesten, før de overhovedet er startet i vuggestue, da de ældre søskende tager bakterier eller virus med hjem fra deres institution og smitter deres mindre søskende.

Hvilke symptomer oplever barnet og er det farligt? 

De mest almindelige sygdomme, som barnet tager med sig hjem fra vuggestuen, er forårsaget af virus. Mange af disse giver anledning til feber og løbenæse.

Vi har samlet en oversigt over infektionerne RS-virus, kold lungebetændelse, influenza, covid-19 og kighoste i indlægget HER. Disse 5 luftvejsinfektioner har især i efteråret og starten af vinteren fyldt en del, både i institutioner, på arbejdspladsen, i medierne og børnemodtagelser rundt om i landet.

Der er desuden også en del omgangssyge med opkast og diarre i øjeblikket. Læs mere om omgangssyge HER.

Langt sjældnere skyldes sygdommen smitte med bakterier, og der kan være behov for antibiotika. Der findes en række almindelige børnesygdomme, som de fleste børn vil rammes af før eller siden. Herunder tredagesfeber, lussingesyge, skoldkopper og hånd-fod-mundsyge. Har dit barn været smittet med en af disse børnesygdomme, vil de som udgangspunkt fremover være immune overfor netop denne sygdom og kan derfor ikke blive smittet med den igen. 

Hvad kan man selv gøre? 

  • Hav fokus på hygiejne og gør det til en vane at vaske hænder før og efter vuggestue. Læs mere i vores indlæg om håndhygiejne. 
  • Hold barnet hjemme til det er helt rask: Barnet skal være feberfri og frisk, inden det kommer i institution igen.  
  • Vaccination: Nogle sygdomme vaccinerer vi imod gennem det danske børnevaccinationsprogram. Læs mere i vores tema om børnevaccinationsprogrammet

Al den sygdom – hvornår skal jeg være bekymret? 

Der er som udgangspunkt ingen grund til bekymring hos vuggestuebørn med feber, snot og hoste. Nogle børn får i disse tilfælde meget høj feber, hvilket giver risiko for dehydrering. Læs mere om børn og feber HER, samt hvordan du vurderer dit barns almentilstand ved hjælp af SAFE!-cirklen HER.

I enkelte tilfælde kan det være relevant at tale med egen læge, som eventuelt kan henvise videre til en børnelæge. Det kan for eksempel være, hvis barnet har en immundefektsygdom i familien (medfødt fejl i immunsystemet), eller hvis barnet har meget lange og atypiske sygdomsforløb.

Til alle jer derhjemme med børn med løbenæser, feber, kvalme eller opkast: Hold ud! Og husk på, at jeres barns immunsystem styrkes for hver infektion, det overvinder!  

Kilder:

Patienthåndbogen: Immunsystemet  

Patienthåndbogen: Infektionstendens  

Lægehåndbogen: Primær immundefekt hos børn  

SSI: Overvågning af luftvejssygdomme

Billede: Leeloo the first på pexels.com

Forfatter: Louisa Hebo Sparring (læge). Opdateret d. 23.01.24 af Cecilie Clemmesen (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge), Stine Schaldemose (læge) og Maria Kirstine Wethelund (læge) 

Om forfatteren

Læge siden 2018. Mor siden 2019. Erfaring fra medicinsk akutmodtagelse, psykiatrien og almen praksis. Erfaring fra forskelligt frivilligt arbejde med børn og unge. Også masser af mor-bekymringserfaring.