Læger Formidler
Du læser lige nu

Børn og fysisk aktivitet

0
Trygge Forældre Infoblog

Børn og fysisk aktivitet

Tennis, fodbold, gymnastik, svømning, ridning, dans… mulighederne er mange, når der skal vælges fritidsaktivitet. Nogle børn vil gerne gå til det hele, springer ud på trampolinen i haven, når havregrøden er spist op og kommer svedende ud fra børneværelset, når TikTok-videoerne skal have en pause. Andre børn sidder lidt tungere i sofaen og skal lokkes væk fra de mere stillesiddende skærmaktiviteter. Vi ved allesammen, at det er vigtigt at bevæge sig. Men hvorfor er det nu så vigtigt? Og hvad er egentlig anbefalingerne for fysisk aktivitet for børn? Det handler denne tirsdagsinfo om. Læs med og smid os en kommentar: Hvordan kan du bedst lide at være fysisk aktiv sammen med dit barn? 

Hvad er fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet omfatter al form for bevægelse, som øger energiforbruget. Det kan være i form af struktureret fysisk aktivitet, som for eksempel ugentlig håndboldtræning eller svømmestævne hver anden weekend. Det kan også være i form af ustruktureret fysisk aktivitet, som omfatter de almindelige fysiske hverdagsaktiviter, som for eksempel leg og spil. Når der hoppes på trampolin og hinkeruder, spilles havebadminton og leges dåseskjul eller laves pudekamp på værelset, så er der altså tale om ustruktureret fysisk aktivitet. Og disse aktiviteter er ligeså gavnlige som de strukturerede aktiviteter.

Hvorfor er det så godt at bevæge sig? 

Fysisk aktivitet og bevægelse gennem leg er vigtigt for udvikling af børns motorik, koordinations- og balanceevne. Bevægelse styrker desuden de kognitive processer, og er altså med til at forbedre indlæringsevnen. Fysisk aktive børn har i undersøgelser også vist sig at have mere selvtillid og et øget psykisk velvære. De er bedre til at håndtere oplevelser af succes og nederlag, hvilket øger barnets livskvalitet og trivsel. 

Fysisk aktivitet i barndommen kan desuden være med til at forebygge en række livsstilssygdomme i voksenalderen, herunder type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt. En af grundene til dette er, at børn der introduceres til fysisk aktivitet i en tidlig alder, får styrket deres motoriske evner og i højere grad bevarer denne interesse og glæde ved bevægelse i voksenalderen.

Tendensen er desværre, at børn bevæger sig mindre, jo ældre de bliver. Mange børn og unge bruger i dag meget tid på stillesiddende aktiviteter, som for eksempel fjernsyn og iPad. Det er helt ok, at børn bruger tid foran skærmen, hvis de ellers har en aktiv hverdag og lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet. 

Børn, der bevæger sig, har blandt andet de bedste forudsætninger for:

  • Et godt helbred
  • At være gladere for livet 
  • At være mindre morgentrætte
  • At føle sig mere selvsikre og dermed øge den sociale trivsel 

Hvor meget skal børn bevæge sig? 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 5 år og op er fysisk aktive mindst 1 time dagligt. Det behøver ikke at være en times sammenhængende fysisk aktivitet. Det kan for eksempel være at cykle 15 minutter frem og tilbage til skole og så derudover have 30 minutters aktiv leg i frikvarteret dagligt. Den fysiske aktivitet skal være af moderat intensitet. Det betyder, at barnet gerne må få sved på panden og blive let forpustet på cyklen, legepladsen, til fangelegen eller brydekampen i sofaen. Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet minimum tre gange om ugen er fysisk aktiv med høj intensitet i minimum 30 minutter for at øge kondition og muskelstyrke. Det vil sige, at barnet bliver så forpustet, at det er vanskeligt at føre en samtale imens. 

Følger barnet disse anbefalinger, er det godt på vej til et sundt liv. 

Inspiration til fysisk aktivitet med børn

Der findes et hav af apps og hjemmesider, hvor man kan søge inspiration til fysisk aktivitet med børn. Her er nogle idéer: 

  • Legeplads, svømmehal, havearbejde, cykelture, skovture, vandkamp, kælketure, sneboldkamp, bygge snemænd, rulleskøjteløb, hundeluftning, klatring, rengøring, pudekamp, kolbøtter i sengen, dansekonkurrence, boldspil, forhindringsbane. 

Se flere gode idéer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, Getmoving.dk

Vigtigste take-away: 

  • Børn bør være fysisk aktive mindst 1 time dagligt.
  • Det er underordnet hvilken type fysisk aktivitet, barnet vælger. Det afgørende er, at barnet har det sjovt – det er dét, der fastholder bevægeglæden! 
  • Al form for bevægelse er gavnligt, også selvom barnet i perioder ikke lever op til anbefalingerne. Lidt har også ret!  

Forfatter:

Louisa Hebo Sparring (læge) 

Redigeret af: Stine Schaldemose (læge), Mimmi Torp (læge)

Kilder: 

sst.dk Fakta – Børn og bevægelse

sst.dk Anbefalinger om fysisk aktivitet for børn 

Patienthåndbogen – Børn, unge og fysisk aktivitet

Om forfatteren

Læge siden 2018. Mor siden 2019. Erfaring fra medicinsk akutmodtagelse, psykiatrien og almen praksis. Erfaring fra forskelligt frivilligt arbejde med børn og unge. Også masser af mor-bekymringserfaring.