Foråret og de solrige dage er endelig ved at være over os. Det lunere vejr er savnet og lokker mange udenfor i solens stråler. Men husk at passe på din og børnenes hud her på de første rigtige forårsdage. Denne uges tirsdagsinfo handler om soleksem. Læs med og bliv klogere på, hvad soleksem er, og hvad du kan gøre for at undgå eller behandle det.
Hvad er soleksem?
Vi ved alle, at for meget sol kan give solskoldninger. Men også en mindre portion af solens stråler kan resultere i en hudreaktion. Dette kaldes soleksem og viser sig som udslæt eller kløe på huden. Det er en almindelig og meget generende tilstand. Man mener, soleksem skyldes, at huden ikke er vant til solen efter vinteren, og at huden reagerer, som om solstrålerne er fremmed for kroppen. Derfor forekommer udslættet næsten altid kun om foråret og tidlig sommer.
Hvordan ser det ud?
Udslættet kan se ud på mange måder. Ofte bliver huden højrød, og der dannes små blærer. Desuden klør det voldsomt. Udslættet kommer ofte inden for et par døgn efter soludsættelse og kun i de områder, hvor huden har været udsat for sol – f.eks. på bryst, nakke, arme og ben. Ansigtet er sjældent involveret, formentlig fordi ansigtshuden udsættes for lidt sol hele året og dermed er vant til det.
Udslættet forsvinder oftest af sig selv efter 4-6 dage. Du kan lindre kløen med antihistaminer (allergipiller) og mild hormoncreme, som kan købes uden recept på apoteket. Mens udslættet er til stede, er det selvfølgelig vigtigt at holde sig væk fra solen for at undgå forværring.
Hvem får soleksem?
Personer med lys hud er mere udsatte for at få soleksem. Der er også nogle typer medicin, som kan øge hudens følsomhed for solen, og dermed risikoen for soleksem, mens man tager det. Hos de fleste holder udslættet op med at komme i løbet af sommeren, men hos mange kommer det igen foråret efter.
Hvad kan man gøre?
Det bedste, man kan gøre for at forebygge soleksem – og for den sags skyld også solskoldning – er at beskytte huden mod solen. Det mest effektive er at dække huden med tøj. Dog skal man være opmærksom på, at tyndt bomuldstøj ikke beskytter mod alle solens stråler. Husk altid solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling og gerne med høj faktor (over 30), da det har en god forebyggende virkning. Vær gavmild med mængden, da et for tyndt lag nedsætter effekten – hellere for meget end for lidt! Smør gerne hele familien ind mindst 30 minutter før I skal ud i solen. Hvis I er ude en hel dag, er det vigtigt at smøre flere gange om dagen. Husk også et nyt lag efter badning.
Soleksem er ikke farligt på samme måde som solskoldning. Der er ikke nogen alvorlige komplikationer til soleksem. Det er med andre ord en ufarlig, men meget generende lidelse. Særligt fordi den hos mange kommer igen hvert forår/sommer, hvis man ikke er meget påpasselig med at beskytte huden.
Det betyder ikke, at I ikke skal nyde foråret, sommeren og solen. På med solcreme, hat og solbriller, og så er det ellers bare afsted ud i det blå!
Kilder
Lægehåndbogen – polymorft lysudslæt
Skrevet af Læger Formidlers redaktion
Redigeret af Mimmi Torp (læge) og Stine Schaldemose (læge)