Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneorm

2
Trygge Forældre Infoblog

Børneorm

”Jeg er fæærdiiig”. Du kender situationen – du er ved at tørre én af ungerne og får øje på noget. Er det papirfnuller? Bare det er papirfnuller! Nej, det ligner godt nok mere en lille, vrikkende orm – en børneorm! 

Hjælp – det er en orm!

”Børneorm” – eller Enterobius Vermicularis som den mundret også kaldes – er hos mange børnefamilier en meget uvelkommen gæst. Børneorm er en ca. 1 cm lang, hvid-gullig sytrådslignende orm. Smitte med børneorm er ikke farlig, men kan være meget generende.

Børneormen bor i tarmen. Den “vågner op” ved sengetid og kravler ud af endetarmsåbningen for at lægge æg, hvilket giver kløe fra endetarmsåbningen – særligt om aftenen og natten. Især hos børn kan det være årsag til søvnbesvær, rastløshed og irritabilitet. Hos piger kan det også ske, at ormen kravler ind i skeden og kan give kløe dér. Infektion med børneorm ses hyppigst hos børn i alderen 5 til 10 år, men alle aldersgrupper kan rammes. Det er meget hyppigt, at hele familien allerede er smittet, når man opdager den første orm – man kan sagtens være smittet uden at have symptomer.

Hvordan har vi fået orm?

Børneorm kommer ind i tarmsystemet gennem munden, oftest fra smittede hænder. Når den smittede person klør sig bag i, sætter ormens æg sig under neglene. Børn har særligt svært ved ikke at klø og kan klø i søvne. Mad, som er berørt af smittede hænder, kan også sprede infektionen. Man kan også blive smittet fra luften, hvis nogen i rummet f.eks. har rystet et lagen med æg på.

Æggene er meget modstandsdygtige og kan overleve i sengetøj, bamser, støv og i sandkassen i et par uger, og det tager 3-4 uger fra ægget indtages, til der er udviklet en voksen orm.

Gode råd:

  • Hvis du har mistanke om børneorm, så kig efter ved endetarmsåbningen eller uden på afføringen. Hvis du ser en lille hvid orm, har du selv stillet diagnosen. Snak med lægen, hvis dit barn har symptomer på børneorm, også selvom du ikke kan se den. Lægen kan også bede dig lave et aftryk af huden omkring endetarmsåbningen med et stykke klar tape.

  • Børneorm er ikke farligt, og selvom man måske godt kan gå lidt i panik, så kan det godt vente til din egen læge har åbent.

  • Hvis lægen mistænker børneorm, udskrives medicin mod det. Medicinen kan både være piller eller i flydende form til de små. Det er vigtigt, at hele husstanden behandles samtidig, også selvom det ikke er alle, der har symptomer. Medicinen dræber eller lammer alle ormene, men ikke æggene. Derfor gentages behandlingen som regel med to ugers mellemrum, i alt tre gange.

  • Samtidig med behandlingen bør håndklæder, sengetøj, undertøj og yndlingsbamser vaskes ved minimum 60°C.

  • Klip dit barns negle korte og sørg for, at barnet får vasket neglene grundigt med neglebørste, særligt efter toiletbesøg og inden måltider.

  • Dit barn må godt komme i institution, men husk at sige det i institutionen. Barnet kan smitte indtil behandlingen er i gang.

Husk at vaske hænder! 🙂

Kilder:

Lægehåndbogen

Patienthåndbogen 

Statens Serum Institut

Foto: Alexander Grey på Unsplash

Opdateret af: Cecilie Clemmesen (læge) og og Kristina Aagaard (læge)

Redigeret af: Louisa Hebo Sparring (læge) og Mimmi Torp (læge)

Om forfatteren

Læge siden januar 2021. Har bl.a. arbejdet på Rigshospitalets semi-intensive børneafdeling og hos en børnelæge i indre København. Arbejder pt på urologisk afdeling. Bor på Vesterbro med min mand og søn.