Læger Formidler
Du læser lige nu

Celleforandringer på livmoderhalsen, hvad så nu? Kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi)

43
Trygge Kvinder blog

Celleforandringer på livmoderhalsen, hvad så nu? Kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi)

Celleforandringer på livmoderhalsen, hvad så nu_ (Kolposkopi) (1)

Du har været hos din læge og fået foretaget en rutinemæssig celleprøve fra livmoderhalsen, og nu viser prøvesvaret, at du har celleforandringer og/eller HPV-infektion. Tankerne kører rundt i hovedet:  ”Hvad betyder det? Er det farligt? Har jeg kræft? Hvad skal der nu ske?” 

Læs med videre her, hvor vi gennemgår næste skridt og den nærmere kikkertundersøgelse (kolposkopi), som du er blevet henvist til. 

Først og fremmest

.. Er det vigtigt at slå fast, at celleforandringer IKKE er kræft. Celleforandringer er forstadier, der kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles. Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens de i andre tilfælde kræver behandling. Formålet med den nærmere kikkertundersøgelse (kolposkopi) er at tjekke om der er egentlige celleforandringer og i så fald hvilken grad af celleforandringer, der er tale om. 

Det er også vigtigt at understrege, at det er helt normalt være bange og nervøs forud for undersøgelsen, og at man kan være præget af mange tanker og følelser op til og efter undersøgelsen. Sundhedspersoner er vant til denne situation, og det er en god ide, at du f.eks. inden undersøgelsen deler dine eventuelle bekymringer med lægen. Det kan hjælpe at tale åbent om sine tanker, og lægen vil kunne tage ekstra hensyn. 

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse? 

En kikkertundersøgelse foregår ved en gynækologisk undersøgelse – enten på gynækologisk afdeling på et hospital eller hos en privatpraktiserende gynækolog. Undersøgelsen tager ca. 10-15 minutter, og du går hjem samme dag. 

Gynækologen starter med at skille kønslæberne ad, og fører forsigtigt det første instrument(spekel) ind i skeden. Herefter føres det andet instrument(depressor) ind i skeden, og den øverste del af skeden løftes op, således livmoderhalsen kommer til syne. Formålet med kikkertundersøgelsen er få et nærmere blik på livmoderhalsen. 

Livmoderhalsen er formet som en doughnut, dvs. rund og med et hul i midten. Hullet udgør livmoderhalskanalen og det er derfra egen læge har taget celleprøven. Hvis du er nysgerrig på hvordan en livmoderhals ser ud, kan du gå ind på hjemmesiden “The Beautiful Cervix”,  som viser billeder af ægte livmoderhalse i forskellige situationer (f.eks. gennem en menstruationscyklus, efter en fødsel eller ved en underlivsbetændelse).  Cervix betyder livmoderhals. 

Dernæst ser gynækologen på livmoderhalsens overflade gennem en speciel kikkert, der hedder et kolposkop. Et kolposkop er egentlig bare et forstørrelsesglas på fire hjul. Et kolposkop gør det lettere for gynækologen at vurdere overfladecellerne på livmoderhalsen, fordi den forstørrer billedet 10-40 gange. Ved hjælp af kikkerten kan gynækologen finde eventuelle områder med celleforandringer. Herefter bliver der anlagt lokalbedøvelse, og der tages nogle små vævsprøver (biopsier) fra livmodermunden og et lille skrab fra livmoderhalskanalen (cervikalskrab). Prøvetagningen varer 1-2 minutter og du vil måske mærke nogle små ”nap”. Nogle kvinder mærker ingenting, mens andre beskriver det som små trækninger eller menstruationslignende smerter, der aftager efter kort tid. 

Prøverne sendes til undersøgelse på et laboratorium. Her undersøges de i et mikroskop mhp. at vurdere, om der er celleforandringer, og i så fald hvilken grad af celleforandringer, der er tale om. På baggrund af dette afgøres, hvorvidt du skal have behandling eller gå til opfølgning.  Der er svar ca. indenfor 3-4 uger.

Sådan forbereder du dig

Undersøgelsen bør ikke foretages, når du har din menstruation, da blødningen kan forhindre at prøverne tages korrekt. Hvis du har din menstruation på den aftalte dag for undersøgelsen, bør du kontakte gynækologen/hospitalet, så du kan aftale en ny tid. 

Der kan som sagt være lette smerter under og efter undersøgelsen og derfor kan du med fordel tage 2 tabletter smertestillende paracetamol (Pinex, Pamol, Panodil) à 500 mg 1 time før du kommer til undersøgelsen. Du må højst tage 2 tabletter á 500 mg 4 gange i døgnet

Når du kommer hjem

Tag den med ro

Normalt kan du gå hjem umiddelbart efter undersøgelsen.  Når du kommer hjem, er det en god ide, at du tager den med ro resten af dagen. Hvis du har fået oplagt en gazetampon i skeden, skal du fjerne den efter et par timer.  Vær opmærksom på, at gazetamponen består af ét langt stykke strimmel og kan komme ud meget blodigt. Det er helt normalt. 

Forvent blødning de næste 2-3 dage

Du kan forvente lidt frisk blødning i begyndelsen og senere brunligt udflåd. Hvis blødningen fortsætter og er mere end en menstruationsblødning, anbefaler vi at du kontakter lægen.  

Undgå infektion

Så længe du bløder eller har blodigt udflåd, bør du

  • undgå penetrationssex
  • undgå karbad, svømmehal og havbad
  • bruge hygiejnebind fremfor tamponer

Fun fact

Nogle kvinder føler at de skal besvime i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse. Det er der er en naturlig og fysiologisk forklaring på, og den har noget at gøre med en nerve, der hedder vagus-nerven. 

Vagusnerven er en af de længste nerver i menneskekroppen, og har da også fået navnet ””den vandrende nerve”, fordi den har et vidt forgrenet netværk af nervetråde og en masse komplekse funktioner.  Vagusnerven kontroller bla. dit blodtryk og på sin vandrende rute går den faktisk gennem livmoderhalsen.  For nogle vil berøring af livmoderhalsen ifb med prøvetagningen derfor medføre stimulation af vagusnerven. Dette kan få dit blodtryk til at falde og medføre at du føler at du er ved at besvime. Vær ikke flov og vær ikke bange. Det er ikke farligt. Når du rejser dig op, så tag dig god tid og sæt på lejet i 30 sekunder før du rejser dig helt op. Det er en god ide at have noget vand og chokolade/sukker med i tasken. 

Få mere inspiration og viden

Her er link til Kræftens Bekæmpelse, hvor du kan hente god information omkring emnet:

Celleforandringer i livmoderhalsen

Andre indlæg fra Læger Formidler, som kan være relevante for dig, er:

  • Hvad er livmoderhalskræft og hvilke symptomer skal man være opmærksom på
  • Screening for livmoderhalskræft
  • HPV vaccination

Forfatter: Læge Hevy Sadraddin Gibrael

Redigeret af: Læge Yagmur Sisman

Kilder

Lægehåndbogen: Livmoderhalskræft 

Sundhedsstyrelsen: Screening 

Kræftens Bekæmpelse: Undersøgelse for celleforandringer: Celleforandringer i livmoderhalsen