Vi har alle sammen prøvet at slå hovedet. Jeg faldt fx ud af barnevognen som lille og mine forældre var urolige for, om jeg havde fået hjernerystelse. Min søn mangler en fortand efter en fald med et fodbold-mål. Og lige nu er mange familier enten taget afsted for at stå på ski eller lige kommet hjem, hvor fald næsten er uundgåelige (heldigvis har de fleste hjelm på). Hovedskader kan være alt lige fra små fald til de mere voldsomme ulykker, som fald fra klatretræ eller hest. Uanset hvad kan det være rart med nogle råd om, hvad man skal være opmærksom på, hvis ens barn har slået hovedet, specielt hvis man mistænker hjernerystelse. Læs med her og lær om hovedskader!
Lidt om hovedskader
Når man slår hovedet kraftigt, kan det medføre en midlertidig skade på hjernen. I nogle tilfælde kan symptomer på hovedskade komme med flere timers forsinkelse. Slag mod hovedet kan give en påvirkning af hele hjernen (hjernerystelse), hvor man kan miste bevidstheden kortvarigt. Efterfølgende kan man være forvirret og have svært ved at huske, hvad der er sket. Man kan få hovedpine, blive svimmel, og måske få kvalme og kaste op. Hovedpinen varer ofte i flere dage, men går for langt de fleste over af sig selv. I sjældne tilfælde ved voldsomme slag mod hovedet kan der være tale om en svær hjernerystelse, hvor man er bevidstløs i længere tid og har et mere langvarigt hukommelsestab. Det farlige ved hovedskader er risikoen for en blødning i hjernen eller et så hårdt slag, at hjernen senere hæver op (ligesom en forstuvet fod). Begge dele sker heldigvis sjældent!
Når uheldet er ude
Selvom situationen kan være stressende, så prøv at bevare roen og læg mærke til:
– Hvor kraftigt var slaget?
– Hvis barnet er faldet: Fra hvilken højde?
– Har dit barn været bevidstløs? (ikke til at komme i kontakt med, selv om du har prøvet at tale højt til og ruske i dit barn)
– Ved barnet hvem og hvor det er? (små børn: opfører barnet sig som det plejer og reagerer det når du taler til det)
– Kan barnet huske, hvad der er sket? (hvis dit barn er stort nok til at kunne tale)
– Har barnet slået hul på hovedet?
– Har det slået sig andre steder? (især nakke eller ryg)
Hvis barnet har været bevidstløs, virker forvirret eller ikke kan huske, hvad der er sket, bør man søge læge. Ved helt små børn bør man søge læge, hvis barnet virker anderledes end det plejer. Det er selvfølgelig helt okay at blive ked af det lige efter et styrt, men det skal være muligt at trøste efter kort tid. Hvis dit barn bliver ved med at være ked af det, eller hvis det har fået et voldsomt slag mod hovedet, så kontakt altid en læge.
Ring 112 hvis dit barn er bevidstløs og ikke hurtigt kommer til sig selv igen. Ring også 112 ved smerter fra nakke eller ryg, hvor der har været stor kraft involveret, som fald fra større højde eller trafikulykker. Sørg for, at barnet bliver liggende, indtil ambulancen ankommer, hvis der er svære smerter fra nakken eller ryggen.
Efter uheldet
Ved langt de fleste små fald og slag mod hovedet er der ikke sket noget alvorligt. Hvis junior er hurtigt på benene igen, ikke har været besvimet, opfører sig normalt, og i øvrigt er sund og rask, kan uheldet ses an hjemme. Det er normalt med let hovedpine, koncentrationsbesvær og at være lidt mere træt end ellers. Vær dog i det første døgn særligt opmærksom på:
– Om dit barn bliver mere sløvt eller sværere at komme i kontakt med?
– Om barnet ændrer adfærd, eller om det bliver svært at forstå, hvad barnet siger?
– Tiltagende hovedpine?
– Kvalme eller opkastninger?
– Krampeanfald eller mærkelige trækninger i arm eller ben?
– Om barnet bliver slapt i en arm eller et ben?
– Om der løber klar væske fra øre, næse eller mund? (som ikke ligner savl)
I så fald skal du straks ringe til en læge. Ring også, hvis du bliver i tvivl eller føler dig utryg.
Det kan være en god ide at kigge til barnet hver 4. time den første nat efter større slag mod hovedet. Er der noget, der ikke er, som det plejer, så væk barnet helt, så du kan vurdere om barnet reagerer normalt.
Så længe barnet har gener efter et slag mod hovedet, er det vigtigt at begrænse skærmtid (TV, computer, tablet) og at barnet får tilstrækkeligt med søvn. Aktiv leg og sport bør genoptages gradvist, når barnet er uden symptomer i hvile.
Før uheldet er ude
Selvfølgelig kan man ikke forhindre alle ulykker, men nogle gange kan hovedskader forebygges. Forsøg at se mulige farlige situationer, inden de opstår. Vi vil derfor råde til, at man aldrig går fra et barn på puslebordet. Og vi anbefaler, at man altid bruger cykelhjelmen – uanset om det er løbecykel, trehjulet eller løbehjul. En cykelhjelm har reddet mange små (og store) hoveder 🙂
Kilder
Patienthåndbogen: Hvad er hjernerystelse
Patienthåndbogen: Råd efter hjernerystelse
Patienthåndbogen: Hovedskader og hjernerystelse
Forfatter: Malene Toft (læge)
Redigeret af: Camilla Palmquist (læge), Stine Foss (læge)
Opdateret af: Mette Hartmann Nonboe (læge) Februar 2023