SAFE!-cirklen
En huskeregel til det lille sløje og småssyge barn
Det er utrygt første gang ens lille guldklump bliver sløj. Vi har igennem vores arbejde som læger oplevet, at mange forældre bliver utrygge ved at passe deres lille sløje barn derhjemme – eller i hvert fald godt kunne bruge nogle gode råd. Derfor har vi udviklet SAFE!-cirklen, som er en god huskeregel, der kan hjælpe dig med at vurdere om alt går som det skal eller om der f.eks. er behov for at gør nogle andre ting eller om det måske er nødvendigt at ringe til din læge.
Hvis du har brug for at snakke med en læge eller sygeplejerske, så brug SAFE!-cirklen som tjekliste – så er du godt forberedt til samtalen. Det er nemlig præcis de samme ting vi som sundhedsprofessionelle er opmærksomme på, når vi undersøger et lille sygt barn.
SAFE! er lavet af Læger Formidler til forældre eller andre der passer på det lille syge barn derhjemme. Vi håber, at I kan bruge den!
Den flotte illustration og video er lavet i samarbejde med Patienthåndbogen på sundhed.dk
Gennemgang af SAFE!-cirklen
Sammen med læge Claus Sønderskov gennemgår vi hvert trin i SAFE!-cirklen i podcastens episode 2. Du kan også læse en kort sammenfatning af hvordan man bruger SAFE!-cirklen herunder.
Se på hud og vejrtrækning
Første trin i SAFE!-cirklen er at danne sig et umiddelbart overblik over barnets udseende. Tag body eller dragt af barnet og tag et kig på brystkassen. Er der er nogle akutte ændringer i barnets hud? Trækker barnet vejret som det plejer? Det vigtigste er, at der ikke er tydelige ændringer i barnets hudfarve eller vejrtrækning. Det er normalt at børn trækker vejret lidt hurtigere når de har feber, men det er vigtigt at vejrtrækningen ikke er besværet. Den må heller ikke være stødende eller pibende.
Aktivitet og kontakt
Er barnet interesseret i leg og kontakt? Graden af aktivitet og kontakt afhænger selvfølgelig af barnets alder, men overordnet set er det vigtigt at holde øje med om der sker ændringer i barnets interesse i leg og omverdenen. Det er naturligt at børn ikke har samme energi når de er syge, men hvis de stadig er interesserede i leg og kontakt, er det et godt tegn.
Flaske og ble
Dette står for at man skal være opmærksom på hvor meget barnet drikker og tisser – uanset om det ammer, får flaske eller drikker af kop/tudekop. Det er vigtigt at barnet drikker rigeligt og tisser lige så meget som det plejer. At være opmærksom på at barnet får rigeligt væske er langt vigtigere end at være opmærksom på hvor meget det spiser. Det er meget normalt at børn ikke spiser når de er syge, men appetitten skal nok komme igen når de bliver raske. Væske kan de dog ikke klare sig uden.
Effekt af tiltag
Det er vigtigt løbende at holde øje med hvordan sygdommen udvikler sig, og om der er effekt af de tiltag, man gør sig. F.eks. vil paracetamol, der virker smertestillende og febernedsættende ofte gøre at barnet får appetit og energi. Dette er et godt tegn.
! Mærk efter
Mærk efter. Det er også vigtigt at tage sig tid til at mærke efter hvad man selv mener som forælder. Man er den der kender sit barn bedst. Er man stadig utryg efter man har gennemgået de øvrige trin i cirklen kan det være en god idé at ringe til lægen.