Kighoste medfører ofte ikke svære symptomer hos voksne og større børn, men kan være farlig for spædbørn. På den baggrund er tilbuddet om gratis kighostevaccination til alle gravide netop blevet genindført og trådte i kraft den 1. august 2023. Men hvad er kighoste egentlig? Og hvorfor vælger man netop at vaccinere gravide? Læs med i ugens blogindlæg fra Trygge Maver.
Hvad er kighoste?
Kighoste skyldes infektion med bakterien Bordetella Pertussis, som sætter sig i slimhinderne i svælget og i luftvejene. Symptomerne på kighoste kan variere meget. Oftest starter infektionen med symptomer på almindelig forkølelse med let feber, forkølelse og snot gennem 1-2 uger. Derefter tilkommer hosteanfald gennem 2-8 uger. Et typisk hosteanfald består af flere host i træk og afsluttes med en kraftig indånding, som kan give en “kigende” lyd, deraf navnet. Imidlertid kan vaccinerede personer godt have et mildere forløb, hvor kigen udebliver. Det er ikke unormalt, at man kaster op efter et hosteanfald. Nogle oplever også næseblod og/eller røde knopper i ansigtet, som følge af de kraftige hosteanfald. Herefter aftager hosten, men kan vare ved i op til 2-3 mdr, hvorfor den også kaldes for en 100-dages hoste.
Er kighoste farligt og kan det behandles?
Det kan ramme alle aldersgrupper, og for de fleste er det ufarligt at blive smittet, selvom det er trættende og udmattende at hoste så længe. Personer som tidligere er vaccineret har som regel et mildere forløb. For spædbørn – særligt børn under 3 mdr som endnu ikke har beskyttelse af vacciner i børnevaccinationsprogrammet – kan kighoste være alvorligt og i værste fald livstruende. Spædbørn kan få svært ved at få vejret, og have perioder med pauser i vejrtrækningerne.
Kighoste kan behandles med antibiotika, hvis den gives tidligt i forløbet (i løbet af de første 2 uger). Behandling har begrænset effekt på sygdomsforløbet hos den enkelte, men mindsker risikoen for smitte til andre.
Hvem tilbydes gratis vaccination mod kighoste?
Vaccination mod kighoste indgår i det danske børnevaccinationsprogram og gives som en kombi-vaccination som hjælper barnet med beskyttelse overfor fem forskellige sygdomme (kighoste, difteri, tetanus, polio og hæmophilus influenzae type b). Denne vaccine gives når barnet er 3 måneder, 5 måneder og 12 måneder gammelt. Efter den tredje og sidste vaccination ved 1-års alderen er barnet ca 80 % beskyttet mod kighoste.
Det tidligere tilbud af kighostevaccination af gravide, som sluttede i marts 2023, er blevet genindført fra august 2023 og året ud, hvorefter det forventes at blive gjort permanent.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide vaccineres i tidsrummet mellem graviditetslængde på 24 og 32 uger. Det kan f.eks. være i forbindelse med lægebesøget hos egen læge omkring 25 uger eller 32 uger. Læs mere om graviditetsbesøg og -aftaler i vores blogindlæg om graviditetsundersøgelser. Vaccinen kan gives helt op til en uge før fødsel og have effekt, men det anbefales at den gives senest i uge 32 for at opnå størst mulig antistofdannelse hos moderen inden fødslen.
Hvad er tanken bag vaccination af gravide?
Kighostevaccination af gravide har til formål at beskytte din nyfødte baby mod kighoste fra fødslen og frem til 3-5 månedersalderen, hvor der opnås beskyttelse via vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet.
Vaccinen øger mængden af antistoffer hos den gravide, som kan videregives til fosteret via moderkagen. Kighostevaccination af gravide beskytter spædbarnet ca. 40-90% mod kighoste i de første måneder efter fødslen.
Er vaccinationen sikker for mor og barn?
Vaccinen mod kighoste er undersøgt meget grundigt, og vurderes sikker for både mor og barn. Vaccinen har været anvendt rutinemæssigt i flere lande, blandt andet USA, England, Australien og Østrig. Da vaccinen er en ikke-levende vaccine, er det umuligt at få kighoste af kighostevaccinen. Du må gerne få influenzavaccinen samtidigt med kighostevaccinen. Dog varetages influenza-vaccinerne i år ikke af din egen læge, hvorfor det praktisk ofte ikke gives samtidig. Læs mere om hvor og hvordan du bestiller tid til influenzavacciner her.
De hyppigste bivirkninger ved vaccinationen af kighoste er smerter, rødme, hævelse og varme ved indstiksstedet og/eller en let feber. Disse bivirkninger opstår oftest inden for de første to døgn og er forbigående.
Hvornår skal jeg kontakte læge
- Hvis du er gravid i uge 24-32 og endnu ikke er blevet tilbudt kighostevaccination – og ønsker at få den.
- Hvis du har en nyfødt baby som har været i tæt kontakt med en person med verificeret kighoste.
- Hvis du har en nyfødt baby, som du mistænker kan være smittet med kighoste, kan du opsøge egen læge som kan undersøge det nærmere. Hvis dit barn bliver rødt og/eller blåt eller får problemer med vejrtrækningen, skal du kontakte læge med det samme.
Få mere inspiration og viden
Få mere viden om kighoste på vores blogindlæg fra Trygge Forældre om kighoste samt på patienthåndbogens indlæg om kighoste.
Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.
Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre bloggen.
Forfatter: Læge Anna Lando Talbot
Redigeret af: Læge Cæcilie Weber Thomsen
Publiceringsdato: 02/11/2023
Kilder
Statens Serum Instituts hjemmeside: Gratis kighostevaccination til gravide
Statens Serum Instituts hjemmeside: Der er kighosteepidemi i Danmark
Statens Serum Instituts hjemmeside: Fortsat kighosteepidemi i Danmark – tidobling i antal tilfælde i forhold til normalt
Statens Serum Instituts hjemmeside: Kighoste