Langt de fleste kvinder vil i perioder opleve, at deres underliv klør, gør ondt eller ikke helt er, som det plejer. Nogle gange kan det skyldes underlivets normale flora og bakterier, som er i ubalance. Andre gange kan der være tale om udefrakommende, smitsomme bakterier, som kan give underlivsbetændelse.
Læs med her hvis du vil vide mere om, hvad akut underlivsbetændelse er, og hvad du selv kan gøre for at undgå det.
Hvad er underlivsbetændelse og hvorfor får man det?
Underlivsbetændelse skyldes i de fleste tilfælde infektion med seksuelt overførte bakterier, hvor den mest almindelige er klamydia. Andre bakterier som f.eks. gonorré eller en blanding af flere bakterier kan dog også være årsag til underlivsbetændelse. Du kan læse mere om bl.a. klamydia og gonorré nederst i indlægget.
Hvis infektionen med bakterier ikke behandles, kan den sprede sig fra skeden gennem livmoderhalsen og videre til livmoderen, æggeledere, æggestokke eller bughinden og dermed være årsag til underlivsbetændelse.
Infektion med uønskede bakterier kan også opstå efter oplægning af en spiral, hvor der er en let øget risiko for underlivsbetændelse i de første efterfølgende måneder. Risikoen er også øget efter en kirurgisk abort, ved andre indgreb i livmoderen eller efter en fødsel. I de tilfælde vil det som regel ikke være seksuelt overførte bakterier, der forårsager infektionen.
Hvilke symptomer får man?
En underlivsbetændelse kan give alt fra ingen til svære symptomer. De typiske symptomer er smerter eller ømhed nederst i maven, udflåd der er ildelugtende eller gulgrønt, feber og generel sygdomsfornemmelse i kroppen. Nogle oplever også smerter under sex og blødningsforstyrrelser.
Hvordan stilles diagnosen?
Hvis lægen mistænker underlivsbetændelse, vil man typisk blive spurgt ind til, om man har haft ubeskyttet sex og derved kan være smittet med en sexsygdom. Ved en gynækologisk undersøgelse kan lægen kigge efter tegn på infektion og pode med en vatpind fra livmoderhalsen og urinrøret til undersøgelse for bakterier. Desuden kan lægen tage en blodprøve for at vurdere infektionstallene. Typisk vil man også få lavet en graviditetstest for at udelukke graviditet.
Hvordan behandles det?
Akut underlivsbetændelse behandles med antibiotikatabletter over flere dage. Hvis man har en svær grad af infektion med høj feber og mange smerter, skal man måske indlægges på hospitalet til yderligere undersøgelser og behandling.
Hvad kan man gøre for at forebygge infektion i underlivet?
Da underlivsbetændelse i langt de fleste tilfælde skyldes en seksuelt overført sygdom, kan det forebygges ved at anvende kondom ved sex med en ny partner eller ved skiftende partnere. Man kan også forebygge det ved at blive testet for klamydia og gonorré, hvis man har haft ubeskyttet sex med en ny partner.
Smitter det?
Hvis underlivsbetændelsen skyldes klamydia eller en anden sexsygdom, er der risiko for, at din partner også er smittet. Derfor anbefaler man, at din seksualpartner også skal testes og behandles, da personen ellers kan give smitten videre.
Kan det have betydning senere i livet?
Akut underlivsbetændelse kan føre til, at der dannes arvæv i æggelederne, som kan betyde, at man kan få svært ved at blive gravid. Så det er sandt, når man taler om, at klamydia og andre seksuelt overførte sygdomme kan medføre ufrivillig barnløshed, hvis infektionen ikke opdages og behandles. Risikoen for at blive ufrivilligt barnløs efter en underlivsbetændelse er større, jo mere alvorlig infektionen har været og jo flere infektioner, man har haft.
Efter en underlivsbetændelse øges risikoen også for graviditet uden for livmoderen og kroniske underlivssmerter.
Det vigtigste at vide
Akut underlivsbetændelse skyldes i de fleste tilfælde en ubehandlet seksuelt overført sygdom og kan give smerter i maven, feber, ændring i udflåd eller blødningsmønster og generel utilpashed.
Infektionen kan behandles med antibiotika. Hvis underlivsbetændelse ikke behandles i tide, kan det øge risikoen for ufrivillig barnløshed og graviditet udenfor livmoderen.
Underlivsbetændelse kan forebygges ved at anvende kondom ved samleje og at blive testet for seksuelt overførte sygdomme efter ubeskyttet sex.
Og husk; størstedelen af dem, der er smittet med en sexsygdom, har ikke symptomer. Så hvis du har mistanken, skal du ikke holde dig tilbage med at blive testet.
Få mere inspiration og viden
Indlægget her omhandler ikke kvinder med infektion i underlivet efter fødsel. Hvis du vil vide mere om infektion relateret til fødslen, kan du læse blogindlægget Feber efter fødslen.
Vil du vide mere om seksuelt overførte sygdomme, kan du læse vores andre blogindlæg om Klamydia, Gonorré og Mycoplasma Genitalium.
Ønsker du at vide mere om ubalance i underlivet, kan du læse mere her.
Forfatter: Julie Løwert Balslev, læge
Redigeret af Anne-Sofie Ahlers Rechnagel, læge
Kilder
Guideline fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi om Gynækologiske infektioner
Lægehåndbogen: Akut underlivsinfektion
Statens Serum Institut: Klamydia