Læger Formidler
Du læser lige nu

Hovedpine i graviditeten   

0
Trygge Kvinder blog

Hovedpine i graviditeten   

Måske du kender det? Den trykkende fornemmelse kommer krybende, det begynder at dunke og det er svært at tænke klart. Hovedpine i starten af graviditeten er meget almindeligt og faktisk vil ca. Hver tredje af alle gravide opleve problemer med hovedpine på et tidspunkt i graviditeten. Hovedpine kan opstå hos folk som er kendt med hovedpine eller migræne inden graviditeten, men kan også debutere første gang under graviditeten. Hovedpine kan være meget ubehageligt og for nogle påvirke hverdagen i stort omfang, og man kan blive bekymret for, at der er noget alvorligt galt. Men hvornår er det nødvendigt at opsøge læge? Desuden er det en udfordring, at en del lægemidler mod hovedpine kan påvirke fostret, så hvordan navigere man i dette under graviditeten? Læs med her og bliv klogere på hovedpine i graviditeten.  

Hvorfor får man hovedpine?  

Først og fremmest er det vigtigt at vide at hovepine kan have mange årsager, de fleste helt ufarlige. I graviditeten kan hovepine bla. Opstå pga. væskemangel, muskelspændinger, manglende eller dårlig søvn, jernmangel, stress og bekymringer. Kroppen ændrer sig også under graviditeten. Bl.a. påvirkes graviditetshormonerne mens hjertet skal banke hurtigere og hårdere, for at pumpe en størrre mængde blod rundt i kroppen og til den voksende livmoder, hvilket også kan give hovedpine. 

Løsningerne til behandling af graviditetsbetinget hovedpine er derfor også mange, hvoraf vi kommer ind på nogle senere i inlægget. 

De forskellige typer hovedpine:  

Der findes mange forskellige typer hovedpine, men de tre mest almindelige typer er spændingshovedpine, klyngehovedpine og migræne med eller uden aura. Alle er ufarlige men kan være meget ubehagelige.  

Spændingshovedpine udløses som oftest af spændinger i skuldre, ansigt og nakke f.eks. ved uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, stress eller belastning i livet. Varigheden er oftest 30 min til 7 dage. Smerten sidder oftest i begge sider af hovedet som en pressende fornemmelse.  

Klyngehovedpine (Hortons hovedpine) kommer i perioder eller “klynger” med flere anfald dagligt. Klyngerne varer oftest mellem 4-12 uger og selve anfaldene varer typisk mellem et kvarter og et par timer. Smerterne er stærke og sidder oftest bag det ene øje. Man kan opleve ledsagesymptomer som løbende øjne og næse eller svedtendens i den side hvor hovedpinen sidder.  

Migræne ses lidt hyppigere hos kvinder end mænd og ofte ses det hos andre i familien. Smerterne er som oftest ensidige og pulserende og forværres ved fysisk aktivitet. Der kan forekomme ledsagesymptomer som kvalme og opkastning. 1/3 af dem der rammes af migræne, oplever det der kaldes aura. Det dækker over ledsagesymptomer som talebesvær, syns- eller føleforstyrrelser. Anfaldene varer typisk mellem 4 timer og 4 dage,  

Gode råd til at holde hovedpinen for døren.  

Det kan være udfordrende at få bugt med en genstridig graviditetshovedpine. Men frygt ej, her kommer nogle råd til at hjælpe dig godt på vej! 

  • Sørg for at drikke rigeligt med væske igennem dagen 
  • Spis salt i almindeligt omfang så saltbalancen opretholdes  
  • Få prioriteret din søvn og hav gode sovevaner   
  • Få ro på kroppen – dyrk yoga, mindfulness eller gå en tur  
  • Dyrk motion – Man anbefaler 30 min. Aktivitet om dagen  

Når hovedpinen så alligevel melder sig, er der stadig ting som du selv kan gøre.  

  • Varme- eller kolde omslag til nakke/skuldre  
  • Massage  
  • Akupunktur  

Medicinsk behandling mod hovepdine under graviditeten:  

I nogle tilfælde, kan hovepinen eller migrænen eller eventuelle ledsagde symptomerne som eks. Opkastninger være så invaliderende for den gravides hverdag, at der kan være behov for medicin. Det er tilladt at tage panodiler i begrænset omfang under graviditeten hvis det er nødvendigt men det anbefales at tage det i lavest mulige doser som har effekt og mindst muligt. Lægemidler som ibuprofen, Treo og Kodymagnyl frarådes helt da der kan være risiko for misdannelser og spontan abort ved brugen af disse.  

Hvis man oplever at have et behov for panodil med hyppige mellemrum anbefales det at man taler med sin læge. Der findes også særlig medicin mod migræne, som er receptpligtig og kræver, at man med lægens hjælp sikre sig, at man får medicin, som ikke skader fosteret.  

Nogle kvinder, som er kendt med svære anfald af migræne, får til tider forebyggende medicinsk behandling mod migræne eks. blodtrykssænkende præparater. Også her anbefales det, at man tager kontakt til sin læge for at sikre, at man kan tåle denne gennem graviditeten.  

Har du født og oplever hovedpine? 

Hovedpiner kan selvfølgelig også forekomme efter graviditeten. Her er det vigtigt at vide at noget medicin kan påvirke barnet gennem amningen. Det er derfor vigtigt at tale med din læge, hvis du efter fødslen oplever hovedpine og behov for medicinsk behandling for dette.  

Hvornår skal jeg være bekymret?  

Som overordnet princip skal man reagere og kontakt læge, hvis man oplever en ny form for hovedpine evt. sammen med nye symptomer, man aldrig har oplevet før. Hvis man slår sit  hovedet og får symptomer herefter, skal man også opsøge læge. Selvom hovedpine under graviditeten som oftest er helt fredeligt, skal du reagere hvis du samtidig oplever utilpashed, lysfølsomhed, osteklokkefornemmelse, øvre mavesmerter, voldsom hovedpine som du ikke tidligere har oplevet, synsforstyrrelser, kvalme, hævelse af ben/arme eller smerter i brystet. Ovenstående symptomer kan nemlig være tegn på eks. forhøjet blodtryk eller svangerskabsforgiftning.  Svangerskabsforgiftning er en alvorlig tilstand som primært forekommer efter 20. Svangerskabsuge, men også kan forekomme tidligere. Svangerskabsforgiftning skal behandles i samarbejde med din læge. Oplever du disse symptomer skal du derfor kontakte din jordemoder eller læge. Disse vil undersøge dig, tage dit blodtryk og evt. Teste din urin for protein, som kan være tegn på svangerskabsforgiftning. Hvis du ønsker at vide mere om svangerskabsforgiftning eller forhøjet blodtryk kan du læse mere via. De angivne links sidst i indlægget.  

Kort fortalt.. 

  • Hovedpine i graviditeten er altså helt almindeligt og som oftest helt ufarligt.  
  • Du kan selv gøre en masse for at holde den på afstand bla. Ved at drikke rigeligt med væske, få motion og søvn. 
  • Du skal reagere og kontakte læge hvis hovepinen er voldsommere end du kender den fra tidligere, du får synsforstyrrelser, utilpashed, osteklokkefornemmelse, kvalme hævelse af arme/ben eller trykken for brystet.  

Og når det hele er noget hø og hovedpinen ikke vil gå væk trods dine mange anstrengelser, så husk på at den nok skal forsvinde igen og der i sidste ende kommer en dejlig baby ud til dig som vil gøre hele besværet værd!  

Du kan her læse mere om:  

Du kan også finde mere information om bl.a. forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning i læger formidlers hjemmeside og trygge kvinders infoblog.  

Tal desuden med din jordemoder eller læge hvis du har brug for mere vejledning. 

Forfatter: Læge Johanne Ejby Bidstrup  

Redigeret af: Læge Anne-Sofie Rechnagel 

Publiceringsdato: 18.10.2024 

Kilder 

Nationalt videnscenter for hovedpine  

Medicin.dk  

Lægehåndbogen  

Hovedpineforeningen  

Indlæg om paracetanol fra ekspertgruppe på Rigshospitalet