Læger Formidler
Du læser lige nu

Kløe i graviditeten     

0
Trygge Maver Infoblog

Kløe i graviditeten     

Kender du det, at din gravide krop begynder at klø? Er det mon blot endnu en af glæderne ved din graviditet, eller er kløe under graviditeten noget, du skal reagere på? Læs med her for at blive klogere – hvornår er kløe almindeligt, og hvornår skal du opsøge læge? 

Er kløe i graviditeten almindeligt? 

Det er helt normalt at kroppen klør under en graviditet. Ca. 5% af alle gravide oplever graviditetskløe. Langt hyppigst skyldes kløen tør hud kombineret med de normale fysiologiske ændringer, der sker i kroppen under graviditeten. De hormonelle forandringer under graviditeten spiller sandsynligvis også en rolle. Kløen kan opstå på alle tidspunkter i graviditeten. Derudover kan den voksende mave forårsage et øget stræk i huden, der kan være en anden årsag til kløe. Fede fugtighedscreme flere gange dagligt, olier efter bad og anvendelse af mild sæbe, kan for nogle afhjælpe kløen. 

Hvornår er kløe ikke almindelig? 

Hvis man oplever kraftig kløe på kroppen, bør man opsøge læge. Omkring 1% af alle gravide udvikler leverbetinget graviditetskløe, som regel først i tredje trimester. Kløen starter ofte i håndflader og fodsåler, og forværres til aften/nat. Kløen er ikke ledsaget af et udslæt. For at stille diagnosen, får man taget en blodprøve, som vil vise forhøjet galde- og levertal. Tilstanden er ufarlig for moderen, men der er muligvis en let øget risiko for fosterdød og tidlig fødsel. Derfor bliver man tilbudt medicinsk behandling og fulgt med ugentlige kontroller. Man anbefaler igangsættelse ved uge 38+0. Kløen forsvinder oftest 1-2 dage efter fødslen.  

Hvad nu hvis jeg har kløe og udslæt? 

Hvis man oplever intens kløe, og der samtidig opstår papler på maven (en lille fast fortykkelse af huden) med eller uden et rødt hudområde omkring, skal man opsøge læge. Tilstanden kan være et tegn på PEP (polymorf svangerskabsdermatitis). Oftest starter det i tredje trimester og ses typisk på maven, men kan sprede sig til baller og lår. Det er ufarligt for både mor og den lille i maven, og forsvinder efter fødslen. Behandlingen er binyrebarkhormon-creme og evt. allergimedicin. 

En meget sjælden tilstand der også medfører udslæt på maven og intens kløe er PG (svangerskabs pemfigoid). Det er en autoimmun sygdom, som ses i sidste halvdel af graviditeten. Kløen er ledsaget af blærer på maven (smertefulde og væskefyldte hulrum i huden). Man benytter en hudbiopsi til at stille diagnosen og behandlingen afhænger af sværhedsgraden. Tilstanden forsvinder uger til måneder efter fødslen.  

Hvad nu hvis jeg allerede har en kronisk hudsygdom? 

Kroniske hudsygdomme kan ændre sig under graviditeten. Hvis man har eller har haft atopisk eksem, også kaldet børneeksem, vil der være risiko for forværring eller opblussen af hudsygdommen under graviditeten. Atopisk eksem kan også opstå for første gang under en graviditet, da oftest med præsentation i første halvdel af graviditeten. Atopisk eksem kendes ved et rødt, tørt, skællende eksem typisk i ansigtet, brystet og/eller albuebøjninger eller knæhaser. Det er ufarligt og behandles med fed creme og binyrebarkhormon-creme.  

Hvis man har allergisk eksem, vil den oftest forværres under graviditeten, hvorimod personer med psoriasis oftest vil opleve en bedring i sygdommen.  

Hvornår skal man opsøge læge? 

Overordnet er kløe på maven under graviditeten helt almindeligt og fredeligt. 

Læge bør opsøges ved: 

  • Kraftig kløe, især i håndflader og fodsåler, som forværres om natten 
  • Hvis der opstår et udslæt 
  • Hvis en kendt hudsygdom går i udbrud eller forværres 

I tvivlstilfælde bør man altid tage kontakt til sin egen læge om råd og vejledning.  

Få mere inspiration og viden 

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.  

Læs eller genlæs blogindlægget “Leverbetinget graviditetskløe” samt “Hudforandringer under graviditeten” ved interesse for huden under graviditeten.  

Forfatter 

Læge Line Jenny Brink  

Redigeret af: Læge Sophie Brinck

Billede af Alicia Petresc fra Unsplash 

Publiceringsdato: 24.10.2024 

Kilder 

Patient- og Lægehåndbogen: Kløe i graviditeten/svangerskabet 

Ugeskrift for læger: Obstetriske dermatoser

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.