Er dit barn ikke til at drive ud af sengen om morgenen grundet træthed? Problemer med nattesøvnen hos børn og unge er et stigende problem, som kan påvirke hele familien. Hvis du er forælder til et barn med søvnrelaterede udfordringer, så læs med i denne uge, hvor vi giver råd og vejledning til bedring af nattesøvnen. For en god nats søvn har stor betydning for trivslen hos både børn og voksne.
Betydning af søvn
De fleste mennesker kan nikke genkendende til følelsen af ikke at have sovet nok. Efter en nat med manglende søvn kan man bl.a. føle sig uoplagt, have humørsvingninger, opleve manglende overskud og nedsat energi eller have koncentrationsbesvær. Alt dette er hjernens måde at fortælle os, at vi behøver restitution og hvile. Søvn spiller en vigtig rolle i kroppens fysiske funktioner, vores trivsel og det mentale helbred.
Den daglige søvn-vågen-cyklus også kaldet vores døgnrytme er styret af vores søvnbehov. Behov for søvn stiger jo længere tid, man har været vågen. Herudover reguleres døgnrytmen af ydre faktorer som f.eks. sollys.
Den gode og sunde søvn er karakteriseret ved at indeholde både let-, dyb- og drømmesøvn. Det skal pointeres, at det er helt normalt og uden betydning for barnets sundhed, at søvnkvaliteten varierer i perioder, og at man derfor f.eks. indimellem i korte perioder har natlige opvågninger. Men er denne problematik vedvarende hos dit barn, er der heldigvis hjælp at hente, da der er mange ting, I selv kan forsøge at gøre derhjemme, inden I kontakter lægen.
Søvnbehov efter alder
Søvnbehovet udvikles og forandres hos alle gennem livet. Forskellige aldersgrupper har helt generelt et forskelligt søvnbehov. Herudover er der stor individuel variation i, hvor meget søvn vi hver især har brug for – særligt hos børn og unge. Flere overgange i barndom og pubertet medfører et ændret søvnmønster, og det er normalt, at der i kortere perioder kan være udfordringer forbundet hermed, ligesom store livsbegivenheder som f.eks. institutionsstart eller skoleskift kan have indvirkning på søvnen. Det normale søvnbehov sv.t. alder fremgår af nedenstående skema – den individuelle og normale variation er angivet i parenteserne.
Er du forælder til barn under 1 år, som sover væsentlig mindre end anført, så kontakt din sundhedsplejerske og drøft dine bekymringer.
De hyppigste søvnproblematikker
Søvnproblematikker omhandler besvær med at falde i søvn, mange natlige opvågninger samt for kort eller lang søvn. Disse vanskeligheder kan være udløst eller vedligeholdt af en lang række faktorer herunder kost, fysisk aktivitet, koffein (f.eks. i energidrikke), stress og hos voksne også alkohol, rygning m.fl. For børn og unge har særligt også brug af skærm (computer, mobil, iPad) inden sengetid eller om natten afgørende betydning for deres søvnkvalitet.
Der er grundlag for at søge hjælp til at behandle søvnproblematikken, hvis denne er forbundet med reduceret funktionsevne i dagligdagen, f.eks. hvis manglen vedvarende har betydning for barnets koncentrationsevne i skolen, mængden af fravær eller lignende. Man kan dog med fordel i første omgang forsøge at optimere sit barns søvn ved at følge nedenstående anbefalinger.
Gode råd om søvnhygiejne
- Sørg for et mørkt, støjfrit og veltempereret soveværelse (ca. 17-21 grader).
- Faste sove- og vågnetider: Faste tidspunkter for søvn hjælper krop og hjerne til at regulere døgnrytmen, og kan på sigt afkorte barnets indsovning om aftenen samt evne til at stå op om morgenen og føle sig veludhvilet.
- Undgå koffeinholdige drikke og passende mængde aftensmad til dit barn: Både sult og “overmæthed” kan påvirke søvnen negativt. Undgå derfor særligt at give dit barn meget energirig eller fed mad inden sengetid. Giv hellere et let sundt måltid som f.eks. banen eller havregryn, hvis dit barn klager over sult efter aftensmaden.
- Anvend ikke skærm inden sengetid: Skærmbrug inden sengetid kan forlænge den tid, det tager at falde i søvn både grundet skærmens ”blå lys” samt de mange indtryk som indholdet giver hjernen. Skab hellere hyggelige og rolige rutiner med dit barn inden sengetid f.eks. med bøger eller rolig musik.
- Tag ikke skærmen med ind i soveværelset: Brug af skærm om natten eller forstyrrelser af elektroniske devices kan påvirke længden og kvaliteten af søvnen.
- Vær fysisk aktiv: Det er vigtig for både krop og hjerne at børn og unge bevæger sig dagligt. Det gavner både det mentale og fysiske helbred og er derfor vigtigt for en god søvnkvalitet.
- Vær opmærksom på dit barns trivsel: Et stort forbrug af sociale medier og skærm kan medføre gradvis social tilbagetrækning fordi skærmen ”stjæler” tiden fra fysisk samvær med venner og familie. Dette kan udløse bekymringer, ensomhedsfølelse eller lavt selvværd. Brug tid på at tale med dit barn eller ung om vigtigheden af fællesskaber udenfor skærmen.
Kilder
Sundhedsstyrelsens anbefalinger: Brug af skærm
Søvnproblemer hos børn og unge
Sundhedsstyrelsen – Anbefalinger for søvnlængde til alle aldersgrupper
Billede af Annie Spratt på Unsplash
Skrevet af Julie Boesgaard Ribberholt (læge), december 2024
Redigeret af Mette Soelberg Schjødt (læge) og Maj Ósk Bruun Stangegård (læge), december 2024