Ikke-kategoriseret,  Trygge Forældre Infoblog

Skiskader hos børn og unge

Nu er det endelig blevet uge 7, og for mange er det lig med skiferie – og det betyder fart over felterne på pisterne for hele familien! I langt størstedelen af tilfældene går det godt, men hvad skal du være opmærksom når I suser afsted på pisterne; og hvad hvis dit barn falder og slår sig og kommer til skade?  

Inden i suser afsted

Forsikring og det blå EU-sygesikringskort 
I nogle tilfælde er skiulykker ikke dækket af jeres ulykkesforsikring. Sørg for at læse jeres forsikringspolice igennem, så I er sikre på, at I er dækket ind ved evt. hjemtransport eller “ødelagte feriedøgn”, hvis uheldet skulle være ude. Husk også at medbringe det blå EU-sygesikringskort.  

Styrketræning inden i drøner afsted på pisterne 
At stå på ski er sjovt, men det er også en udfordrende sportsgren, der kræver, at man har styrket særligt sine benmuskler inden afgang, hvis man vil nedsætte risikoen for skiskader. Det anbefales at gå i gang senest 4-8 uger inden afgang, men alt tæller, så har I bestilt en rejse 14 dage før afgang, så start blot træningen der. Hver opmærksom på, at det er en skrøne, at børn under 15 år ikke må styrketræne. Der findes mange træningsprogrammer tilgængelige på nettet, men du kan også opsøge en fysioterapeut for at få lagt et program særligt til dine børn og deres behov.  

Korrekt brug af udstyr 

Skihjelmen skal altid være på, passe i størrelsen og være spændt i hageremmen, for at undgå hovedskader ved slag mod hovedet. 
Skistavens remme skal tages på håndleddet, ved at putte hånden igennem remmen nedefra, for at undgå vrid og evt. brud i tommelfingrene ved eventuelle fald. Se gerne link og illustration i bunden af artiklen.  
Skibindingerne skal være indstillet efter barnets krop, skierfaring og størrelse på støvlen. Hvis ikke man er erfaren skiløber og har styr på indstillingen af bindingerne, bør I overlade det til en professionel i f.eks. en skibutik.  

Hvis uheldet er ude

Der findes mange knogler og ledbånd i kroppen, som kan komme til skade under skiløb. Hvis I observerer, at jeres barn holder op med at bruge den ene arm eller støtter anderledes på foden, kan det være tegn på enten en forstuvning eller at noget kan være brækket.  
Fælles for alle skader gælder, at er man som forælder bekymret, bør man kontakte en læge. Sørg for, at du som forældre ved, hvem du skal ringe til, hvis uheldet skulle være ude på pisten. Ofte kan man spørge samme sted, som man køber liftkort.  

POLICE – førstehjælp til forstuvninger 
Hvis uheldet er ude og barnet forstuver et ledbånd, er det en god idé at følge “POLICE-princippet” indtil hævelsen er væk og i minimum 2 dage for at afhjælpe smerter og undgå forværring.  

P = “Protection”: Beskyt det skadede led fra al belastende aktivitet, f.eks. ved at undgå skiløb, løb, længere gåture. 

OL = “Optimal Loading”: Tidligere har man sagt, at man skal hvile led, der er forstuvede. I dag ved vi, at det er godt for leddet at blive brugt, men uden at overbelaste det. Og hvad betyder det så? Sørg for at barnet bruger leddet, men kun til smertegrænsen. Små gåture eller små vip i f.eks. anklen eller håndleddet, mens barnet ligger på sofaen, gør underværker for den efterfølgende genoptræningsfase.  

I = “Ice”: Køl leddet ned. Det kan nemt gøres ved at købe en pose frostgrøntsager, som du vikler ind i et viskestykke og holder om det skadede led 3-5 gange dagligt i 15-30 minutter. Det hjælper på smerterne, men gør ikke at skaden går hurtigere over. Sørg for huden ikke er i direkte kontakt med isposen for at undgå forfrysninger. 

C = “Compression”: Brug et elastikbind, undtagen når barnet sover. Det holder hævelsen nede.  

E = “Elevation”: Hold benet højt, når du sidder eller ligger. Det mindsker ny hævelse.  

Hyppige skader fra top til tå

Slag mod hovedet 
Ved fald på pisterne, er det ikke unormalt at hovedet får et slag. Så længe dit barn har haft hjelm på og har det fint efter slaget, kan I være rolige. Overvej evt. en pause inden I kører videre og hold de næste par dage øje med, om barnet udvikler symptomer på hjernerystelse. For uddybning af disse symptomer og hvad du skal gøre her, se opslaget omkring hjernerystelse hos børn under nyttige links i bunden af siden.  
 
Kraveben 
Skulle dit barn falde og slå skulderen hårdt ned i pisten, kan det være årsag til, at et kraveben brækker. Hvis barnet har en bule over kravebenet eller har ondt, når det bruger armen eller skulderen, skal barnet undersøges nærmere af en læge. Hvis kravebenet er brækket, er det meget sjældent noget der opereres, men behandles i stedet ofte med en armslynge og smertestillende. For at være sikker på diagnosen, skal barnet vurderes af en læge.  
 
Håndskader 
Når man falder, tager man ofte fra med hænderne. Skader i hænder og fingre er derfor en hyppig skiskade og kan medføre forstuvninger og brækkede knogler.  
Både håndled og fingre, særligt tommelfingre, der let kan blive “fanget” i remmen fra skistaven, er i særligt høj risiko for skader. Det er vigtigt at barnet undersøges af en læge, hvis barnet klager over smerter eller fornemmelse af løshed i tommelfingeren, da overrivning af ledbånd i tommelfingeren i nogle tilfælde skal opereres.  
 
Knæ og ankler 
Hvis barnet laver et vrid i knæet eller ankler, kan der opstå flere typer skader. Det kan være alt fra ingenting, til let forstuvning, overrivning af korsbånd i knæ, andre bløddelsskader eller brækkede knogler. Hvis barnet efter vrid ikke kan bruge knæet eller anklen, enten fordi det gør ondt eller føles løst, skal barnet tilses af en læge til nærmere vurdering. Hvis man står på ski på et knæ eller ankel, der gør ondt, risikerer man at gøre skaden værre.  
Ser anklen ud som om den er drejet i en forkert retning, er blå og hævet, gør meget ondt, eller vil barnet ikke støtte på foden, skal barnet tilses af en læge, da det kan være tegn på, at anklen er brækket. Hvis en læge har undersøgt barnet og vurderet, at der er tale om en forstuvning, så anvend POLICE-princippet (se ovenfor) og undgå at lade barnet stå på ski, indtil smerterne er væk. Fælles for knæ- og ankel skader er, at man anbefaler at stoppe skiløb resten af skiferien.  

Kilder

Netdoktor.dk – Typiske skiskader

sst.dk – Anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesiddende tid for børn og unge (5-17 år)  

Nyttige links til læseren

Netdoktor.dk – Sådan holder du på dine skistave

regionshospitalet-randers.dk – Klar til ski

laegerformidler.dk – Hjernerystelse hos børn og unge

aalborguh.rn.dk – Sådan behandler du en forstuvet ankel 

Billede af Francesco La CorteUnsplash.com

Forfatter: Maj Ósk Bruun Stangegård (læge), februar 2025 

Redigeret af Mette Soelberg Schjødt (læge) og Marc Seidler (læge), februar 2025 

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.