
De 4 obligatoriske og Plan B
For et par uger siden postede Læger Formidler en tekst og video om ’sprog der dur’ til børn der skal have foretaget smertefulde procedure. I denne uge sætter vi fokus på ‘de 4 obligatoriske’ og ‘plan B’. Begge i samarbejde med grundlægger af Læger Formidler, Anna Grynnerup.
Læs mere nedenfor og se de to reels på Instagram.
Når børn skal gennemgå medicinske procedurer, som for eksempel et stik (blodprøver, drop, tandlæge, vaccine), er det afgørende, hvordan vi som sundhedspersonale eller forældre kommunikerer med dem og skaber tryghed i situationen. Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet har udviklet en del brugbart materiale som er frit tilgængeligt på deres hjemmeside, blandt andet plakaten ”sprog der dur” og ”De 4 obligatoriske”, som jeg nu vil gennemgå.
De 4 obligatoriske ved stik-procedurer
For at reducere smerte og ubehag hos børn ved stik, er der fire grundlæggende principper, der skal følges:
- Lokalbedøvende creme
Brug Emla- eller Ametop-creme før proceduren for at mindske smerte.
- Sukkervand eller amning til de små
Til børn under 1 år kan amning eller sukkervand virke beroligende. Det skal gives 2-5 minutter før proceduren og fortsætte undervejs.
- Tryg positionering
Barnet bør sidde i en tryg stilling afhængig af alder, fx på forældrenes skød. Kropskontakt og oprejst siddestilling giver både trøst og kontrol.
- Distraktion
Igen er afledning en effektiv metode til at fjerne fokus fra proceduren.
Plan B – Når det stadig er svært
Selv med god forberedelse kan der opstå situationer, hvor barnet ikke kan gennemføre proceduren. Her er det vigtigt at have en Plan B:
- Angstdæmpende medicin der kan drikkes eller gives som stikpille.
- Nasal medicin dvs. næsespray der indeholder fx Sufentanil / Ketamin.
- Lattergas kræver samarbejde til at have en maske over næse og mund, men kan virke beroligende.
- I særlige tilfælde kan sedation eller generel anæstesi være nødvendigt, men det kræver at barnet er fastende (6 timer for mad, 4 timer for modermælkserstatning, 3 timer for modermælk og 1 time for vand og saft).
Ved at bruge det rette sprog, følge de 4 obligatoriske trin og have en plan B klar, gør vi vores bedste for at skabe en tryggere og mere positiv oplevelse for børn under medicinske procedurer.
Kilder
Billede af Diana Polekhina på unsplash.com
Skrevet af Anna Grynnerup (læge), april 2025

