Mæslinger er i udbrud i Danmark. Alene siden vinterferien er fem danskere blevet ramt af sygdommen.
Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelse.
Misinformation om mæslinger florerer desværre på de sociale medier. Ekstra Bladet har derfor forelagt fem af de mest sejlivede myter for Ida Donkin, som er læge og ph.d. hos Læger Formidler.
1. Det er kun børn, der kan blive smittet
– Som vi også kan se på det nuværende udbrud i Danmark, er det ikke tilfældet, fortæller Ida Donkin.
– Det er klart, at før vaccinationen blev en del af det danske børnevaccinationsprogram, var det primært børn, der fik sygdommen. Det er, fordi mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, vi har herhjemme.
Selvom de små poder ikke er de eneste, der kan blive smittet, er de dog ekstra udsat.
– Lige nu kan man først blive vaccineret, når man er 15 måneder gammel. Derfor er der selvfølgelig en særlig risiko for, at det er babyer, der bliver ramt i denne omgang, siger Ida Donkin.
2. Der findes naturlige måder at forhindre mæslinger på
– Det gør der på en måde. Hvis du får sygdommen naturligt, vil dit immunforsvar danne en respons mod det, så du er dækket ind resten af dine dage, siger Ida Donkin.
Det betyder dog ikke, at man skal skynde sig ud og blive smittet.
– På grund af farerne ved mæslinger synes jeg, at det er en farlig metode at beskytte sig på. Jeg vil helt klart anbefale vaccine.
3. Vaccinen kan give autisme
– Det er en falsk historie, der er startet af et falsk fabrikeret forskningsstudie fra 1998. Studiet er senere blevet trukket tilbage, da man fandt ud af, at der var blevet manipuleret med resultaterne. Forskeren var blevet betalt for at komme med resultater, der kunne skabe splid om vaccinens sikkerhed, slår Ida Donkin fast.
– Desværre har den her løgn fået lov at sætte sig fast i folks bevidsthed. Det bliver stadig delt på sociale medier i stort omfang.
4. Børn af vaccinerede mødre er immune
– Har mor haft mæslinger eller er blevet vaccineret, vil baby som oftest være beskyttet mod sygdommen indtil seksmånedersalderen, men beskyttelsen aftager derefter, siger Ida Donkin.
Man kan altså ikke regne med, at juniors immunforsvar automatisk følger med mors.
– Selvom man i udgangspunktet ikke skal være bekymret for, at ens nyfødte er særligt følsom over for smitte, bør man fortsat vaccinere sine børn, når de fylder 15 måneder.
5. Mæslinger er ufarligt
– Mæslinger er ikke en ufarlig sygdom. Du kan dø af det, du kan udvikle komplikationer som hjernehindebetændelse, og så er der særlig risiko for at få såkaldte superinfektioner, når du har mæslinger, siger Ida Donkin.
Superinfektioner er, når en bakterieinfektion som eksempelvis lungebetændelse sætter sig samtidig med mæslinger. Ifølge Ida Donkin er den en sprængfarlig cocktail, der let kan føre til indlæggelse.
Af Kristoffer Olesen
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/fem-myter-om-maeslinger/7532036