Dansk far er mod mæslingevaccine og mener, at det er bedre for børnene at blive immune på naturlig vis. Også selvom det sætter andres børn i fare.
Danmark er i øjeblikket ramt af et mæslingeudbrud.
Fredag blev der konstateret endnu et tilfælde, da et fireårigt barn havde fået mæslinger.
Det er gratis at få en mæslingevaccine, og læger landet over råder igen og igen voksne og børn til at blive vaccineret.
Men ikke alle forældre følger lægernes råd. Nogle lever i stedet efter talemåden ”det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere”.
En af dem er Rasmus Nielsen. Han har to små børn, som kun har fået dele af børnevaccinationerne.
De er for eksempel ikke vaccineret mod mæslinger.
Tror på naturlig immunitet
Rasmus Nielsen ved godt, at der er mange, som ikke kan forstå, hvorfor han har holdt sine børn væk fra vaccinationsbriksen.
Indtil for fem år siden så han også selv vaccination som en selvfølge.
– Men så prøvede jeg at sætte mig lidt ind i det. I nogle studier fra Finland i 2014 kunne man se, at børn, der var blevet vaccineret, havde gode resultater i forhold til at bekæmpe sygdommene. Men senere hen var det aftagende med deres antistoffer, sagde han, da han lørdag gik i dialog om mæslingevaccinen med en læge i ’Go’ morgen Danmark’.
Derfor vil han hellere have, at hans børn får mæslinger og ad den vej bliver immune.
På den anden side af bordet sad læge og ph.d. Ida Donkin. Ligesom de fleste andre læger herhjemme er hun fortaler for, at alle raske børn bliver vaccineret, når de er 15 måneder.
Hun kender godt resultaterne fra det finske studie, men det er i hendes øjne ikke en årsag til at lade sine børn få mæslinger.
– Det er rigtigt nok, at man skal give den her booster af vaccinen omkring fire-års-alderen for at sikre, at den dækker effektivt nok. For at få den mere holdbare effekt skal man booste de fleste vacciner, sagde hun.
– Mæslinger er ikke ubehageligt
Rasmus Nielsen er af den overbevisning, at vaccinen kan give komplikationer, og derfor har han skønnet, at det er bedst for hans to børn ikke at være vaccineret.
– Mæslinger skulle kun være ubehageligt for dem, hvis de var immunsvækkede. Jeg opvejer vaccinen med risikoen ved at få mæslinger. Risikoen for, at de møder mæslinger, er så lille, at det ikke godtgør, at give dem en vaccine, der kan give komplikationer, argumenterede han.
Står det til læge Ida Donkin, er det dog langt værre og langt mere risikofyldt at blive syg med mæslinger end at blive vaccineret for selvsamme.
– Selvfølgelig kan der være de her umiddelbare komplikationer. Det kan give rødme, kløe og gøre ondt at få en vaccine. Men man skal også tage højde for, hvad den her sygdom kan gøre ved en, hvis man får den. Som oftest gør mæslinger heldigvis ikke den store skade.
Det er dog ikke alle mæslingeramte, der kan nøjes med en høj feber og udslæt på kroppen. Der er også en stor del af de smittede, der får følgesygdomme, fortalte lægen.
– En ud af 15 får superinfektioner som mellemørebetændelse. En ud af 20 får ret voldsomme lungebetændelser. En ud af 1000 dør af det, og en ud af 2500 får hjernehindebetændelse. Så det er ikke bare en forkølelsessygdom det her. Derfor vurderer vi som samlet lægestand, at det er langt mere sikkert at vaccinere sine børn mod de her sygdomme, end det er at blive immuniseret ved at få sygdommen naturligt.
Risiko for syge børn
Beslutningen om, hvorvidt man vælger at lade sine børn vaccinere, handler ikke kun om ens egne børns sundhed. Både børn under 15 måneder og børn, der lider af immunsvækkelse, kan ikke få vaccinen. Derfor er de afhængige af, at de raske børn er vaccinerede, så der opstår en flok-immunitet i befolkningen.
Det er dog ikke hans ansvar, at han bringer andre folks børn i fare med sin beslutning, mener Rasmus Nielsen.
– De børn, der kan være i fare for at få de her komplikationer, er børn, der er immunsvækkede. Det er ikke kun mæslinger, de forældre skal være opmærksomme på. Det er også forkølelse, influenza og skoldkopper. Så ikke for at skyde den væk, men de forældre må også tage noget ansvar for, at deres børn ikke bliver udsat for visse ting, sagde han i ’Go’ morgen Danmark’.
Den udmelding skar dog i ørerne på læge Ida Donkin.
– Det er rigtigt nok, at der også kan være andre sygdomme, som kan være farlige for de børn, der er immunsvækkede, men jeg synes ikke helt, at det neutraliserer den argumentation, der gør, at det her også kan være et socialt ansvar over for andre.
– Mæslinger er en meget, meget smitsom sygdom. Meget mere smitsom end mange af de andre. Så der skal sådan set ikke meget mere til, end at man er nede i Netto, hvor der også er en, der har mæslinger, før man udsætter sig selv for den risiko. Derfor synes jeg, at det er et meget stort ansvar, man lægger over på de forældre, der har immunsvækkede børn, sagde hun.
Om Rasmus Nielsens børn får lov at blive ved med at være uvaccinerede, må tiden vise.
Lige nu ligger der et borgerforslag om, at børn, der uden lægelig grund ikke er vaccinerede, ikke kan få lov at gå i kommunale institutioner.
I Italien er man allerede gået skridtet videre. I denne uge trådte en ny lov i kraft, der formener uvaccinerede børn adgang til vuggestuer, børnehaver og skoler.
Af Karen Munk Ebbesen