Konstante 11-taller under næsen hos ungerne, og indtørret snot på skulderen af ens nye silkeskjorte. Kender I det? Ja, snot er kommet for at blive.
Forkølelse er noget vi – voksne som børn – må igennem nogle gange om året. Men ret ofte sker det, at de små plages af hoste i efterforløbet af en forkølelse. Astma, eller astmatisk bronkitis som vi også kalder det hos de helt små, er en meget normal tilstand. Og som oftest helt ufarlig. Men hosten generer helt forståeligt de små, og deres vejrtrækning kan blive dårlig. Derfor bliver vi som forældre også tit ret bekymrede.
Lad os se lidt på hvad astma hos de små er for noget. Hvad man kan gøre, og hvornår man bør kontakte lægen. Forhåbentligt føler I jer bagefter lidt bedre klædt på, når jeres barn efter næste forkølelse igen lyder som Darth Vader når det trækker vejret.
Hvornår skal man mistænke at ens barn har astma?
Når dit barn er forkølet, kan snot få vejrtrækningen til at lyde som en kaffemaskine der skal afkalkes, og det kan være svært at skelne fra astma. Astma kan man kende på at barnet har sværere ved at trække vejret, og at vejrtrækningen er pibende og hvæsende. Og så vil der tit være meget hoste, især om natten. Man kan også få astma selvom man ikke er forkølet. Så vil de samme symptomer ses som reaktion på en irritation i luftvejene, der ofte udløses af tobaksrøg, fysisk aktivitet eller hvis barnet bliver udsat for noget det er allergisk overfor. Nogle forældre oplever også at tåget eller fugtigt vejr kan påvirke symptomerne.
Astma er en betændelsestilstand i lungerne, der får luftvejene til at hæve op og danne slim. Slimen og hævelsen gør, at der helt automatisk er mindre plads til luften i luftrøret. Luftpassagen gennem luftvejene bliver altså mere besværlig, og det udløser de klassiske symptomer med hoste, og pibende, hvæsende og besværet vejrtrækning.
Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn har tegn på astma?
Det er en god idé at snakke med din læge hvis dit barn har astmasymptomer. Lægen vil spørge ind til om der er astma, allergi og børneeksem i familien og vil undersøge barnet og lytte på lungerne med stetoskop.
De små børn har svært ved at medvirke til at få undersøgt deres lungefunktion på samme vis som voksne, og det er derfor svært for lægerne at stille diagnosen med sikkerhed. Nogle gange vil lægen prøve at give astmamedicin i en periode og se om det hjælper, og om symptomerne kommer tilbage når man stopper.
Hvilken behandling er der?
Når børn får astma vil de fleste af dem have gavn af det man kalder for inhalationsmedicin. Overordnet findes to forskellige slags inhalationsbehandlinger
- Forebyggende medicin, som barnet skal have hver dag og
- Anfaldsmedicin, som man kan bruge til barnet, når man synes det har behov for det.
Hvad kan du selv gøre?
Det er ikke sjovt at opleve, når ens barn har svært ved at trække vejret og er generet af sin hoste. Og det kan godt gå ud over hele familiens søvn et par nætter. Men heldigvis er der et par gode råd, der måske kan hjælpe jer derhjemme:
- Hvis barnet er forkølet kan det hjælpe at løfte barnets hovedgærde når det skal sove.
- Undgå tobaksrygning og brug af brændeovne og stearinlys i hjemmet, da det kan forværre dets astma.
- Brug emhætten under madlavning eller luft grundigt ud.
- Hvis du allerede ved at dit barn har astma, så sæt dig godt ind i sygdommen og behandlingen deraf.
- Husk at give den forebyggende behandling og giv anfaldsmedicin efter behov. Tal med din læge hvis du er utryg ved behandlingen.
- Søg læge hvis du er meget bekymret for dit barns vejrtrækning, eller hvis barnet ikke vil lege eller snakke pga. vejrtrækningsbesvær.
Vil du vide mere?
Du kan få meget mere at vide om astma hos børn ved at lytte til vores podcast, hvor vi interviewer to specialister indenfor området.
Du kan også læse mere om astma hos børn på børnogastma.dk og patienthåndbogen.
Hvis du vil vide mere om snot, hoste, forkølelse generelt kan du lytte til vores podcast netop om dette.
Er du i tvivl om hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er syg, så læs om vores SAFE! Cirkel, som vejleder i dette.
Eller lyt til vores podcastepisode om SAFE! Cirklen.
Forfatter: Stine Foss
Redigeret af: Læger Formidlers faglige redaktion