Trygge Forældre Infoblog

Astmatisk bronkitis

Hoste som bare bliver ved og ved, feber, 11-taller under næsen og måske mest bemærkelsesværdigt har dit barn hvæsende og pibende vejrtrækning. “Har mit barn astma?” tænker du måske, men for børn under 3 år er der oftest tale om en helt anden tilstand kaldet astmatisk bronkitis. Læs med nedenunder for at lære om tilstanden og hvad man kan gøre ved den. 

Hvad er astmatisk bronkitis? 

Langt de fleste tilfælde af astmatisk bronkitis skyldes en virusinfektion i de øvre luftveje, som svarer til svælget, luftrør og luftrørets små forgreninger i lungerne. Den hvæsende og pibende vejrtrækning skyldes at infektionen får de små luftveje til at hæve sig op, hvorfor der er mindre passage til luften. Dette er også grunden til at børnene tit er forpustede, særligt ved aktivitet. Astmatisk bronkitis er mere hyppigt om vinteren, hvor der er tendens til flere virusinfektion. Symptomerne tager typisk til op mod natten, når barnet skal til at sove. 
Tilstanden kan minde om astma, hvor forsnævringen af luftvejene skyldes allergi eller en anden påvirkning der skaber irritation. Ved astma vil der derfor ses symptomer også når barnet ellers ikke er forkølet eller sygt, men som en reaktion på for eksempel støv, røg eller pollen. 
Cirka halvdelen af alle børn oplever symptomer på astmatisk bronkitis, før de når 4-års alderen. I cirka fire ud af fem tilfælde stopper barnet med at have symptomer, når barnet bliver større og luftvejene dermed også bliver større og mere modne. 

Behandling af astmatisk bronkitis 

Man kan ikke give noget medicin mod den udløsende årsag, selve virusinfektionen, men i svære tilfælde, hvor barnet har udtalt vejrtrækningsbesvær, kan man give anfaldsmedicin som ved astma. 
Medicinen virker ved at udvide de forsnævrede luftveje. Hos småbørn skal medicinen gives på en såkaldt “spacer”, der er et aflangt rør som hjælper med at få medicinen ind i luftvejene på barnet. Til at demonstrere hvordan man giver et barn astmamedicin på en spacer, har vi i samarbejde med Ida Sneppen lavet en video. Du finder den på Læger Formidler og Idas Instagramprofil. 
Bivirkninger kan være en følelse af indre uro og hjertebanken, hvilket kan være ubehageligt men er ikke farligt.  
I nogle tilfælde udskriver lægen også forebyggende astmamedicin, som skal tages hver dag. Dette vurderes individuelt fra barn til barn og vil typisk være i vinterhalvåret hvor børn rammes hyppigst af forkølelsesvira.  
Her anbefales det, at barnet drikker noget efter at have fået medicinen, for at undgå huller i tænderne som kan være en sjælden bivirkning til medicinen ved langvarig behandling.  
Man skal lade være med at give barnet medicin som dæmper hosten, da barnet i så fald ikke vil komme af med slim som kan irritere luftvejene.

Hvad kan du som forældre gøre? 

Der er heldigvis nogle tiltag du kan gøre som forældre for at hjælpe dit barn hvis det har astmatisk bronkitis: 

  • Lad barnet sove med hovedet lidt højere end normalt. 
  • Sørg for at barnet får rigeligt at drikke, det er okay hvis barnet ikke spiser i et par dage, men det er vigtigt at barnet drikker noget og tisser med 3-4 våde bleer hver dag. 
  • Undgå at udsætte dit barn for passiv rygning. Hvis du ryger kan du eventuelt have en særlig “rygejakke” så dit barn ikke bliver udsat for unødvendigt mange røgpartikler fra dit tøj. 
  • Sørg for at dit barn flere gange om dagen og inden sengetid får kølig og frisk luft. Det hjælper på at mindske hævelsen i luftvejene. 
  • Hvis dit barn er 2 år eller ældre kan Panodil hjælpe på feberen. Læs på pakken hvor meget Panodil dit barn må få. Hvis dit barn er under 2 år anbefales kontakt til egen læge eller lægevagt først. 

Hvornår bør I søge læge?

I skal kontakte jeres egen læge eller vagtlægen: 

  • Hvis barnet har åndenød i hvile 
  • Hvis barnet er udtalt udmattet og plaget af hoste 
  • Hvis barnet allerede får behandling for astmatisk bronkitis og det ikke har tilstrækkelig effekt på vejrtrækningen 
  • Hvis barnet har haft feber i mere end tre til fem dage 
  • Hvis barnet er under seks måneder gammelt og har svært ved at trække vejret 
  • Eller du på anden måde er bekymret for dit barn og føler dig utryg 

Du skal kontakte din egen læge akut eller ringe 112, hvis barnet er blegt og slapt, barnet er blegt og blå om læberne, eller hvis barnet har såkaldte indtrækninger, der ses som små fordybninger ved halsen og mellem eller under ribbenene, der bevæger sig i takt med barnets vejrtrækning.  

Kilder

Apoteket.dk – Astmatisk bronkitis og astma hos børn 
Herlev Hospital – Astmatisk bronkitis/småbarns-astma 
Børnelægernes Børnetips – Vejrtrækningsbesvær hos børn 
Nordsjællands Hospital – Astmatisk bronkitis 
Lægemiddelenheden – Kliniske budskaber om astmatisk bronkitis, børn 0-5 år 
Regionh.dk – Vejrtrækningsbesvær hos børn
Sundhed.dk – Astma hos børn under 5 år

Billede fra freepik.com

Skrevet af Marc Seidler (læge), marts 2025

Redigeret af Andreas Overby Ørsted (læge) og Cecilie Clemmesen (læge), marts 2025 

Læge siden 2024 fra Københavns Universitet. Arbejder i almen praksis i Sønderborg, med tidligere erfaring fra ortopædkirurgisk afdeling Bispebjerg og lungesygdomme Sygehus Sønderjylland.