Synes du også du tisser hele tiden som gravid? Det kan desværre godt blive værre endnu.. Mange gravide er nemlig så uheldige at få blærebetændelse, og det kan gøre tissetrangen endnu voldsommere. Den ændrede hormonbalance og barnets tryk på urinvejene gør nemlig, at man lettere får blærebetændelse når man er gravid, end normalt.
Men hvad er blærebetændelse egentlig?
Blærebetændelse er en infektion i blæren og urinvejene. Det viser sig oftest med svien og smerter når man tisser, feber, og til tider plukveer. Og så vil man opleve at skulle tisse oftere end normalt. Altså – endnu oftere(!), end man i forvejen gør som gravid. Blærebetændelsen bekræftes ved, at lægen undersøger urinen for bakterier.
Men mange har slet ikke tegn på at have blærebetændelse, og vil opdage det helt tilfældigt ved en af de mange tisseprøver man giver til læger og jordemødre under sine graviditetsbesøg.
Symptomer eller ej, så er det vigtigt at få behandlet sin blærebetændelse. Det kan nemlig udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, som er en noget mere alvorlig sygdom. Og studier viser, at der er en lille øget risiko for at føde for tidligt, eller at morens efterfødselsforløb kompliceres, hvis en blærebetændelse ikke behandles.
Blærebetændelse behandles med antibiotika, typisk med en kur der varer en uge. Skulle du have en rest antibiotika liggende derhjemme fra tidligere sygdomstilfælde er det vigtigt du ikke selv starter en behandling. Snak altid med din læge først, da valget af antibiotika afhænger af hvor langt du er henne i graviditeten. Det er i det hele taget vigtigt, at du altid snakker med din læge, før du tager medicin under graviditeten. Ikke al medicin kan tåles af fosteret.
Efter din antibiotika-kur er slut, vil du oftest skulle aflevere en ny urinprøve, så du og din læge kan sikre jer at blærebetændelsen er helt væk. Er den ikke det, så skal der som oftest forsøges med endnu en antibiotika-kur.
Gode råd om blærebetændelse:
Er du i tvivl om du har blærebetændelse? Snak med din læge hvis:
- Du har svie, brænden eller smerter når du tisser
- Du har feber og ondt omkring maven eller ved ryggen
- Du har mange plukveer
Så vil du som oftest blive bedt om at komme forbi og aflevere en tisseprøve til undersøgelse for bakterier.
Hvad kan man gøre for at undgå at få blærebetændelse?
- Sørg for at tømme blæren helt når du tisser
- Når du tørrer dig med toiletpapir, gør det da forfra og bagud. Så undgår du at bakterier fra endetarmen kommer ind i urinrøret
- Sørg altid for at tisse indenfor 15 minutter efter endt samleje. Under sex kommer der ofte bakterier omkring urinrøret, og du kan skylle dem væk ved at tisse kort tid efter.
Hvis du har blærebetændelse kan det – udover antibiotikabehandling – hjælpe at drikke rigeligt. Så får du skyllet blæren godt igennem, og kommer derved hurtigere af med bakterierne derinde.
Tranebærsaft er vel godt, eller..?
Det er en myte, at tranebær hjælper mod blærebetændelse. Flere studier har undersøgt tranebærsaftens virkning, og ingen af dem har kunnet finde nogen effekt. Men det gør da heldigvis ingen skade, så hvis du godt kan lide smagen, kan du sagtens drikke tranebærsaft alligevel.
Få mere viden
Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.
Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen
Kilder:
Forskningsstudie: Ghouri et al, A systematic review of non-antibiotic measures for the prevention of urinary tract infections in pregnancy, BMC pregnancy childbirth, 2018
Skrevet af: Læge og ph.d. Ida Donkin
Redigeret af: Læge Anna Grynnerup