”Jeg vågnede ved 1-tiden med ondt i venstre side af brystet – eller nej, det gjorde ikke rigtig ondt, men det trykkede. Det trykkede så meget, at jeg ikke kunne få luft. Det gik ned i min venstre arm og lidt ud i kæben. Jeg har aldrig prøvet lignende og jeg blev så forskrækket over om det mon skulle være en blodprop. Jeg ringede derfor straks 112, som sendte en ambulance”
Sådan lød historien fra den seneste patient, jeg har set med en blodprop i hjertet. En meget klassisk beskrivelse af, hvordan en blodprop føles. Men i virkeligheden er det langt fra alle, der mærker en blodprop i hjertet på denne måde – blodpropper i hjertet mærkes på mange forskellige måder.
De typisk symptom er; trykken for brystet med udstråling til arm eller kæbe. Andre symptomer kan være åndenød, kvalme og/eller opkast. Alle symptomerne kan være til stede på én gang. Derfor stilles diagnosen blodprop i hjertet ud fra en kombination af den historie, du fortæller, dine risikofaktorer og ikke mindst blodprøver og et hjertediagram (som er en undersøgelse af hjertets elektriske ledning).
Hvad er en blodprop i hjertet?
Når man taler om blodpropper i hjertet, så er det faktisk i hjertets kranspulsårer blodpropperne forekommer. Kranspulsårerne er de blodkar som forsyner hjertets muskulatur med blod og dermed ilt. Fedt, kalk og kolesterol (bestanddele af åreforkalkning) kan lejre sig i kranspulsårernes væg. Det betyder, at karvæggen bliver svækket og får mindre rum til passage. Der kan nemmere gå hul på karvæggen, og ligesom hvis vi får et sår på huden, vil blodpladerne strømme til for at lukke såret. Således dannes der en prop, der godt nok lukker hullet i karvæggen, men selvsamme prop kan bevirke, at blodgennemstrømningen i kranspulsåren stopper enten fuldstændig (store blodpropper) eller delvist (små blodpropper).
En blodprop i hjertet vil betyde, at hjertemuskulaturen i et eller andet omfang vil mangle ilt, og hvis muskulaturen ikke får ilt, vil den gå til grunde på timer til dage. Derfor er det vigtig at søge hjælp, hvis man har symptomer på en blodprop i hjertet.
Hvorfor der kommer åreforkalkninger i hjertets kranspulsåre kan du læse mere om i vores blogindlæg ”hjerte rimer på smerte” https://www.laegerformidler.dk/hjerte-rimer-paa-smerte/.
Hvordan behandles en blodprop i hjertet?
Formålet med behandlingen er at genskabe blodgennemstrømningen i den kranspulsåre, som er påvirket. Dette gøres typisk med ballonudvidelse med stentanlæggelse (kaldet PCI) i kombination med medicinsk behandling. Dette er nærmere beskrevet i blogindlægget ”hjerte rimer på smerte”. Det er meget vigtigt, at denne behandling påbegyndes så hurtig som muligt, hvorfor man ved symptomer på blodprop i hjertet altid skal kontakte 112. De vil vurdere dine symptomer og måske sende en ambulance. I ambulancen vil man lave et hjertediagram som man sender til en hjertelæge. Lægen beslutter om der er behov for PCI med det samme, eller om man kan afvente blodprøver og yderligere undersøgelser.
Hvis der laves PCI, gælder det for de store blodpropper, at man vil lave proceduren, indenfor 12 timer fra du først mærkede smerter i brystet. Hvis man ikke når det indenfor 12 timer, vil man oftest behandle det som en lille blodprop, hvor proceduren laves indenfor 48 timer.
Medicinsk behandling består af blodfortyndende medicin. Hvis der ikke er udsigt til bedring ved at fjerne blodproppen, og genoprette blodforsyningen til det udsatte område i hjertet, kan medicinsk behandling stå alene.
Blodfortyndende behandling
Den blodfortyndende behandling består typisk af:
- Hjertemagnyl
- Blodpladehæmmere (her findes der mange forskellige)
Hvis man har fået lavet PCI skal man som udgangspunkt tage begge typer medicin i et år. Herefter vil man fortsætte med hjertemagnylen livet igennem. Pointen med blodfortyndende medicin er at forhindre dannelse af nye blodpropper. Man ved at risikoen for nye blodpropper er øget det første år efter PCI, hvorfor man det første år anbefaler begge typer blodfortyndende.
Hvilke følger kan der komme efter en blodprop i hjertet?
En blodprop i hjertet har forskellige følgevirkninger afhængig af hvor stor den er, og hvor hurtigt den er behandlet. De to største følgevirkninger er:
- Hjertesvigt – at hjertet pumper dårligere end det gjorde før blodproppen.
- Rytmeforstyrrelser – når hjertet slår ude af takt. Her er man oftest mest bekymret for de hurtige rytmeforstyrrelser.
Begge følgevirkninger opstår fordi der er et område i hjertet, hvor muskulaturen er gået til grunde. I stedet for muskelvæv, vil der gennem uger og måneder komme arvæv. Arvæv kan ikke trække sig sammen med samme kraft som hjertemuskelvæv – hvorfor ens hjerte vil pumpe dårligere. På samme måde kan arvæv forhindre de normale elektriske impulser i hjerte og forårsage rytmeforstyrrelser.
Søg altid lægehjælp, hvis du har smerter, du tror stammer fra hjertet. Hvis du har stærke brystsmerter, med eller uden udstråling, ledsaget af kvalme og utilpashed, bør du ringe 1-1-2!.
Dette blogindlæg er skrevet for at give dig et generelt billede af blodpropper i hjertet og for at give dig et bedre indblik i et evt. sygdoms -og behandlingsforløb. Derfor går vi ikke i dybden med mere specielle/komplekse behandlinger eller komplicerede individuelle forløb. Der findes personer som kan få blodprop i hjertet uden de ovenfor beskrevne klassiske symptomer – disse grupper kommer vi ikke nærmere ind på i dette indlæg. Kontakt din egen læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl.
Forfatter
Nina Nouhravesh, Læge
Redaktion
Monika Calov og Cecilie Kiel