Alle bløder efter en fødsel, og det er helt naturligt, men hvornår er det for meget? Hvad bør du holde øje med? Er dette blandt nogle af de spørgsmål, du går rundt med op til din eller din partners fødsel, så læs med her.
Inden og efter fødslen
Når man føder, er der en risiko for at bløde for meget, dvs. en blødning over 500 ml indenfor 24 timer efter fødslen, hvilket sker for 5-15% af alle fødende i Danmark.
Den gravides krop har forberedt sig til fødslen, idet blodprocent og blodmængde øges under graviditeten. Af samme grund anbefales jerntilskud til gravide, da jern er en af blodcellernes “byggesten”. Samlet set betyder det, at gravide kan holde til et større blodtab end ikke-gravide.
Det er normalt at opleve frisk blødning, evt. med klumper af størknet blod, i 7-14 dage efter fødslen. Blødningen skal blive mindre efterhånden som dagene går, men helt op til 8 uger efter fødslen kan der komme rødbrunt slim/udflåd.
Hvorfor bløder nogle for meget efter fødslen?
Efterødselsblødninger, som opstår indenfor 24 timer efter fødslen (de mest akutte) er kendetegnet ved, at livmoderen ikke trækker sig helt sammen efter babyen er født. Den hyppigste årsag er, at livmoderens muskulatur er træt efter mange timers arbejde med veer. Normalt vil livmoderen trække sig sammen og lukke det store “sår” når moderkagen er født, men hvis musklerne i livmodervæggen forbliver slappe, vil det fortsat bløde fra stedet, hvor moderkagen sad.
En for stor fødselsblødning kan også forårsages af en fastsiddende moderkage, eller opstå, hvis moderkagen ikke er kommet ud i ét helt stykke. Ligeledes kan større bristninger i underlivet forårsage en større blødning.
Desuden kan flere helbredsforhold og sygdomme have betydning for blødningsrisikoen, f.eks. blødersygdomme, tvillinge-graviditet og tidligere fødselsblødning.
Sene fødselsblødninger (uændret kraftig blødning mere end 24 timer efter fødsel) skyldes som regel, at der sidder en rest af moderkage tilbage i livmoderen.
Hvad skal man holde øje med?
På fødestuen vil jordemoderen tjekke, at moderkagen er kommet ud i ét stykke. Derefter vil man bl.a. veje underlaget for at beregne mængden af tabt blod.
Når du kommer hjem fra fødegangen, skal du holde øje med, at blødningen mindskes dag for dag. Hvis du bliver ved med at bløde med samme styrke, skal du henvende dig til lægen. Vha. en ultralydsskanning kan det afgøres om livmoderen er tom, eller om der sidder rester af moderkagen tilbage. Aftager din blødning derimod lidt efter lidt, så er der ikke grund til bekymring.
Hvad kan man gøre for at nedsætte risikoen for at bløde efter fødslen?
Livmoderen skaber efterveer for at trække sig sammen, når baby og moderkage er født.
Din jordemoder vil også anbefale dig et stik i låret lige efter du har født, som indeholder syntetisk oxytocin, altså en syntetisk version af det hormon, som kroppen naturligt producerer under fødslen. Dette tilbydes med henblik på at hjælpe den trætte livmoder til at trække sig sammen og skabe gode efterveer. Anbefalingen om oxytocin efter fødslen bygger på den forskning man indtil videre har på området.
Hvad kan man gøre for at stoppe blødning lige efter fødslen?
Ved en stor fødselsblødning vil jordemoderen tilkalde assistance. Dette kan for den fødende virke kaotisk, men de forskellige forebyggende tiltag skal opstartes hurtigt, og der skal gøres flere ting på samme tid for at bremse en potentielt alvorlig blødning:
– Man får lagt et drop, så der kan gives medicin og væske hurtigt direkte i blodbanen.
– Sundhedspersonalet vil med hænderne lægge pres på den fødendes mave for at hjælpe livmoderen med at trække sig sammen. Dette kan være smertefuldt, men er utrolig effektivt, og derfor en vigtig del af behandlingen.
– Der kan gives flere forskellige slags medicin, der hjælper livmoderen til at trække sig sammen.
– Den fødendes urinblære bliver tømt med et engangskateter, så blæren ikke trykker på livmoderen, da det ellers forhindrer den i at trække sig sammen.
– Der bliver løbende holdt øje med blødningsmængden, og der måles puls og blodtryk.
Hvis blødningen trods ovenstående behandling overstiger 1.000 ml, så skal man videre til en operationsstue for at standse blødningen. Her vil bedøvelse muliggøre en grundigere undersøgelse af vagina og livmoder samt afklare, hvilken behandling der bør gives.
Har man blødt over 1.000 ml, kan man få brug for en blodtransfusion, hvilket kræver efterfølgende indlæggelse på barselsgangen til pleje og observation.
Hvis man har blødt mere end 1.000 ml, kan man efter udskrivelsen med fordel fortsætte 1-2 mdr. med at tage jerntilskud, for at hjælpe genopbygningen af de røde blodlegemer.
Do’s and dont’s
I forhold til den almindelige blødning efter fødslen, er der her nogle råd:
Så længe man bløder efter fødslen, frarådes det at svømme/bade, da risikoen for at pådrage sig en underlivsinfektion er øget så længe “såret” i livmoderen ikke er helet. Anvendelse af tampon frarådes også indtil blødningen er stoppet. Skulle man være klar til samleje inden blødningen er stoppet, så anbefales det at benytte kondom for at mindske infektionsrisikoen.
Har man bristninger der gør ondt, kan et koldt trusseindlæg/bind, der har været i fryseren virke smertestillende (såkaldt isbind).
Tag den med ro og lad kroppen sunde sig.
Mere viden og inspiration
Ønsker du at videmere, kan du læse mere om emnet på Patienthåndbogen her
Eller ønsker du at vide mere om relaterede emner på vores blog, så er der:
Infektion i livmoderen efter fødslen her
Eller om bristninger her
Oprindelig forfatter:
Læge Mads Langager Larsen
Faglig opdateret den 15. Februar 2023 af læge Cathrine Budtz
Redigeret af læge Iben Riishede
Kilder:
DSOG guidelines “Postpartum blødning – forebyggelse og håndtering” 2017
Lægehåndbogen “Postpartum blødning” 2021