Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2. En virusinfektion, der af flere omgange lukkede Danmark ned og gjorde mange mennesker syge. Eksisterer denne virus mon stadig, og bliver børn og unge egentlig smittet og syge af denne virus?
Læs med i denne uges tirsdagsinfo og bliv klogere på COVID-19 hos børn og unge.
Hvad er COVID-19?
COVID-19 er navnet på en virusinfektion, som første gang blev beskrevet i Kina i slutningen af 2019. Det er en luftvejsvirus, som smitter via dråber fra mund og næse.
Sygdommen kom til Danmark i februar 2020. Den resulterede i en pandemi og forårsagede flere nedlukninger i Danmark, utallige indlæggelser og mange dødsfald. Ordet ”COVID-19” blev i årene 2020-2022 nævnt på daglig basis i aviser, medier og på pressemøder i bedste sendetid. I dag er COVID-19 ikke rigtigt noget, som vi snakker om længere. Men eksisterer COVID-19 mon stadig?
Svaret er ja. I uge 49 2024 testede omkring 350 mennesker i Danmark positiv for COVID-19. Heraf var langt størstedelen af de smittede voksne.
Børn og unge og COVID-19
Børn og unge kan ligesom voksne blive smittet med COVID-19, men kun ca. 20 % af alle, der har været smittet siden marts 2020, har været børn og unge under 16 år.
Generelt bliver børn og unge mindre syge end voksne, og de har ofte kun få eller ingen symptomer.
Der er mange symptomer på COVID-19, og de minder meget om symptomer, der kan forekomme ved andre øvre luftvejsinfektioner. De hyppigste symptomer er:
- Hoste
- Feber
- Forkølelse
- Hovedpine
- Muskelsmerter
- Mavesmerter
- Diarre
- Opkast
- Besvær med at trække vejret
- Tab af smags- og lugtesans
COVID-19 er ikke farlig for børn og unge, som er sunde og raske, men i sjældne tilfælde kan infektionen give alvorlige forløb hos smittede børn, der er er under 1 måned eller hos børn og unge med kroniske sygdomme. Kun ca. 0,5 % af alle smittede børn og unge har været indlagt på hospitalet, og kun meget få har været alvorligt syge.
Hvornår skal man søge læge?
Er dit barn smittet med COVID-19 eller med en anden øvre luftvejsvirus er det vigtigt, at du søger læge, hvis dit barn har påvirket almentilstand, er svær at komme i kontakt med, ikke har våde bleer, der er besværet vejrtrækning, eller hvis du generelt er bekymret for dit barn.
Du kan med fordel bruge vores SAFE! cirkel til at vurdere dit barns velbefindende.
Behandling af COVID-19
Langt de fleste børn og unge har få og milde, eller slet ingen, symptomer på COVID-19, og har derfor heller ikke brug for behandling. Har dit barn feber, kan du give Panodil efter vægt og sikre rigeligt væskeindtag.
Børn og unge, der er så syge, at de skal indlægges, kan om nødvendigt behandles med visse typer medicin og hjælp til vejrtrækningen.
Kilder
SSI, sygdomsovervågning COVID-19
Læger Formidler, SAFE!-cirklen
SSI, “Kun få covid-19-ramte børn har været indlagt”
Billede af Kelly Sikkema på Unsplash
Skrevet af Ann Vissing Landgrebe (læge), december 2024
Redigeret af Sara Pind Pilegaard (læge) og Andreas Overby Ørsted (læge), december 2024