Måske har du hørt om det, måske har du mødt én, eller måske er du selv en af dem, som har fået fjernet en kropsdel ved en amputation. At miste en kropsdel er et stort indgreb, både fysisk og psykisk. Derfor er det vigtigt, at vi sætter fokus på området.
I denne måned formidler vi information om diabetes og de følgetilstande, man kan risikere at få. En af de mere sjældne følgetilstande er faktisk amputation, hvilket er emnet for ugens blogindlæg. Vil du vide mere generelt om diabetes, så henviser vi til sidste uges blogindlæg
Hvad er en amputation?
Ordet amputation stammer fra det latinske udtryk ’’amputare’’, hvilket betyder at skære eller at adskille. Den mere moderne forklaring af ordet amputation er den procedure, hvor man ved en operation fjerner en kropsdel. Den kropsdel, der bliver fjernet, kan være alt fra en arm, en tå, en fod eller et helt ben.
Som du kan høre, er det ikke en helt ukompliceret procedure. Derfor udføres amputationer også sjældent og kun i tilfælde, hvor der rent lægeligt ikke findes anden udvej. Der kan være situationer, hvor fjernelse af en kropsdel er nødvendig for at patienten kan overleve. Det kunne f.eks. være hvis man har svær betændelse (infektion) i en kropsdel eller hvis kropsdelen ikke længere fungerer, som følge af enten et svært traume eller svært nedsat kredsløb.
Diabetes og amputationer
Patienter med diabetes er i øget risiko for at få udført en amputation, sammenlignet med folk uden diabetes. Og hvorfor så det?
Som netop beskrevet, så kan det blive nødvendigt at udføre en amputation af en kropsdel, hvis den enten:
- Har svær betændelse (infektion), som ikke kan behandles på normal vis
- Ikke længere fungerer, som følge af svært nedsat kredsløb og mangel på ilt
Da patienter med diabetes er i øget risiko for både infektion i kropsdele, herunder især i fødderne, og også er i øget risiko for at udvikle nedsat kredsløb, så er man generelt også i øget risiko for, i løbet af sin levetid, at få udført større eller mindre amputationer.
Hos patienter med diabetes vil der oftest blive udført amputationer som følge af svær infektion i foden (fodsår), som man ikke kan få til at hele op. Desværre vides det også, at man har dårligere heling af sår hvis man har diabetes sammenlignet med normalbefolkningen.
Fodsår er en af de hyppigste komplikationer til diabetes, som du vil kunne læse meget mere om i næste uges blogindlæg.
Dog skal det understreges, at det at blive amputeret på baggrund af komplikationer til sin diabetes er relativt sjældent. Ofte kan man godt behandle komplikationer som fodsår på andre måder. Antallet af årlige amputationer har i øvrigt vist sig at være faldende de sidste 10 år, hvilket man mener skyldes, at vi er blevet bedre til at forebygge fodsår hos patienter med diabetes.
Er det farligt at blive amputeret?
En amputation er en operation, som foregår på et specialiseret hospital med dygtigt personale. At skulle opereres er sjældent noget, man ønsker for sig selv eller nogle andre. Hvis man skal gennemgå en amputation, så vil nogen måske tænke, om det ikke er farligt at skulle miste en kropsdel.
Til dette er svaret, at hvis det lægeligt anbefales, at man får amputeret en kropsdel, så er det fordi, at det er farligere ikke at gøre det. Giver det mening?
Grunden til at man amputerer en kropsdel vil være fordi den enten ikke virker længere, eller fordi der er infektion i den. I begge tilfælde kan det være farligt for resten af kroppen, at lade kropsdelen sidde. Det kan f.eks. ske, at den infektion som startede i foden, spreder sig til andre dele af kroppen og måske endda til blodet, hvilket er rigtig farligt.
Hvad kan jeg selv gøre for at mindske risiko for amputation?
Hvis du lider af diabetes og gerne vil vide, hvad du kan gøre for at mindske din risiko for amputation, så læs med her.
Hvis man skal mindske sin risiko for at blive amputeret, så gælder det om at mindske sin risiko for at få diabetiske komplikationer som fodsår og/eller dårligt kredsløb. Du kan mindske din risiko for diabetiske komplikationer ved:
- At have god kontrol over dit blodsukker, også på den lange bane.
- At gå til dine diabeteskontroller, herunder også kontrol af blodtryk og kolesteroltal.
- At få tjekket dine fødder jævnligt for fodsår hos en professionel.
Dette blogindlæg er skrevet for at give dig en generel information om amputationer relateret til diabetes og til at gøre dig tryggere i et evt. sygdoms -og behandlingsforløb. Derfor går vi ikke i dybden med mere specielle/komplekse behandlinger eller komplicerede individuelle forløb. Kontakt din egen læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl.