Livet som nybagt mor kan blive meget hårdt, hvis du bliver ramt af feber efter fødslen. Det er meget ubelejligt at blive syg, når man har en lille baby at skulle tage sig af. Især hvis man ender med at blive indlagt. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad “barselsfeber” er, hvad det kan skyldes, og hvordan du skal forholde dig til det.
Hvad er barselsfeber (feber efter fødslen)?
Din fantastiske krop er under stor forandring efter at du har født. Det er hverken ualmindeligt eller farligt at din temperatur kortvarigt stiger. Men hvis du i løbet af den første 1,5 måned får temperaturer på 38°C eller højere ved to målinger, så kan det skyldes en infektion, som kan blive farlig, hvis den ikke behandles. Du bør bruge et rektaltermometer (termometer i endetarmen) til at måle din temperatur. Det er billigt, præcist og hverken over- eller undervurderer, hvor høj din temperatur faktisk er.
Kan jeg ikke bare tage nogle panodiler?
Der er ikke noget i vejen for at du tager panodil, men det fjerner ikke årsagen til din feber. Så derfor er det vigtig, at du også bliver undersøgt, hvis feberen varer ved.
Hvad skyldes feber efter fødslen?
Knap hver tiende kvinde får i løbet af de første 1,5 måned efter fødslen en vedvarende febersygdom. En af de mulige årsager er betændelse i livmoderen som vanligvis opstår få dage efter at du har født, og som skal behandles med antibiotika. Andre årsager til feber efter fødslen kan være forbundet til dit efterfødselsforløb såsom brystbetændelse. Feberen kan også skyldes infektioner, som alle kvinder kan få såsom urinvejsinfektion eller lungebetændelse.
Betændelse i livmoderen
Hvis du får betændelse i livmoderen føler du dig ikke altid særlig syg, men øm i maven, træt og dit udflåd kan blive ildelugtende. Det er normalt at udflåddet lugter anderledes efter fødslen, men meget slem lugt kan være et tegn på betændelse. Bakterier kan komme ind i livmoderen enten gennem din åbne livmodermund eller dit operationssår (efter kejsersnit). Risikoen for at få underlivsbetændelse er særlig stor efter kejsersnit, og også øget hvis du fik større rifter i skeden eller hvis din fødsel og vandafgang var langvarig. Antibiotisk behandling slår bakterier ihjel, og oftest er tabletbehandling tilstrækkelig, men i starten kan der være brug for at du får behandlingen gennem et drop i en blodåre (intravenøst), så betændelsen ikke spreder sig til blodbanen. Hvis undersøgelsen hos lægen tyder på, at der er fastsiddende væv (fx rester af moderkagen) i din livmoder, så er det en del af behandlingen at få det fjernet ved et udskrab.
Brystbetændelse
Når brysterne ikke bliver tømt hyppigt og godt, så kan der komme en betændelsesreaktion i brystvævet, som kan give feber. Det kan skyldes bakterier, men som oftest ikke. Du vil typisk opleve, at det spænder, gør ondt, bliver rødt og varmt samtidig med at du får en influenzalignende fornemmelse i kroppen.
Hvad gør man ved brystbetændelse?
Hvis der ikke er bakterier involveret, er en brystbetændelse typisk overstået efter få dage blot ved, at du ammer hyppigt og evt. malker ud. Varme bade eller varmepuder og massage kan også hjælpe. Nogle gange vil en god udmalkning alene kunne få feberen til at falde. Tal evt. med din sundhedsplejerske om din ammeteknik. Hvis du trods hyppig amning ikke har lindring af symptomerne i løbet af det første døgn, eller du føler dig sløj og har vedvarende feber, bør du søge læge.
Brystbetændelse med bakterier eller svamp er mere sjælden. Det kan opstå, når bakterier trænger ind i mælkegangene fra sprækker i huden omkring brystvorterne. Det skal behandles med antibiotika. Infektionen kan en sjælden gang kompliceres med at betændelsen indkapsles i en byld i brystet, hvor antibiotika har svært at trænge ind. Man skal derfor også have tømt betændelsen ud med et lille dræn. Hvis du får brystbetændelse med svamp er du med stor sandsynlighed blevet smittet fra sin babys mund (fra trøske), og derfor skal I begge have behandling med svampemidler.
Andre årsager til feber efter fødslen
Heldigvis er betændelse i syninger af fødselsbristninger meget sjældne, men hvis du får smerter fra din syning eller der kommer pus fra såret bør du kontakte en læge. Det samme gælder hvis der kommer pus fra dit kejsersnit ar.
Både under og efter graviditeten kan en urinvejsinfektion med bakterier nogle gange næsten ikke mærkes. Det er ikke ualmindeligt, at du kun mærker ubehag over blæren eller den nedre del af ryggen og muligvis får feber. Den ellers klassiske følelse af glasskår ved vandladning udebliver tit. Din urin kan hurtigt tjekkes for betændelse hos din egen læge.
Årebetændelse er en relativ hyppig og oftest ufarlig tilstand hos nybagte mødre som kan give feber. Det skyldes en blodprop i et overfladisk blodkar. Reaktionen har intet med bakterier at gøre, men er blot kroppens måde at reagere på blodproppen. Blodåren bliver udbulende, hård, rød og øm. Overfladisk årebetændelse i et mindre område går ofte over i løbet af en uge eller to. Men er området større, eller aftager reaktionen ikke af sig selv, skal det muligvis behandles med blodfortyndende medicin. Dels for at få opløst blodproppen, men fremfor alt for at blodproppen ikke skal brede sig til de dybere blodkar.
Smitter jeg mit barn?
Nej. Hverken underlivsbetændelse, brystbetændelse, byld i brystet, sårinfektion eller en urinvejsinfektion smitter dit barn. Dog gælder det, at hvis man har svamp på brystvorten, så er der stor sandsynlighed for at barnet også har det i munden, og I skal begge have behandling.
Bør jeg holde op eller holde pause med amningen?
Absolut ikke! Både hvis du får en byld eller blot betændelse i brystet – med eller uden bakterier – er det rigtig godt at fortsætte amningen, hvis det kan lade sig gøre.
Hvad kan jeg selv gøre hvis jeg får feber efter fødslen?
- Når du som nybagt mor føler dig sløj og får vedvarende feber, er det vigtigt at blive undersøgt og komme i behandling tidligt i sygdomsforløbet.
- Så længe du bløder, er der stadig en sårflade i livmoderen, dér hvor moderkagen sad. Undgå at bade i havet, søer, swimmingpool og badekar, så længe at dit udflåd er blodigt, og brug bind i stedet for tampon.
- Varm mælk i indeklemte bryster er guf for bakterier! Brug en BH med god plads og støtte, og sørg for at få tømt brysterne regelmæssigt og godt, så kan du som oftest forhindre, at du udvikler brystbetændelse med bakterier. Når din baby får hele brystvorten i munden mindskes risikoen for, at du får sår.
Få mere viden
Vejledningen “Barselsfeber” af Patienthåndbogen
Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.
Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.
Kilder
Vejledningen “Puerperal feber, Barselsfeber” af Lægehåndbogen
Vejledningen “Puerperale infektioner” af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi
Forfatter: Læge Rebecka Hansen
Redaktører: Læge Anna Grynnerup, læge Mads Langager og læge Louise Laub Asserhøj.