Læger Formidler
Du læser lige nu

Fysiske ændringer i den gravide krop  

0
Trygge Maver Infoblog

Fysiske ændringer i den gravide krop  

Det kræver kropslige justeringer at danne et nyt lille menneskeliv, og det er derfor ikke så mærkeligt, at en graviditet sjældent går ubemærket hen. Selvom mange kvinder kender symptomerne på graviditet, er der også mange der undrer sig over, hvad der sker i kroppen, når man bliver gravid. Hvorfor får man halsbrand, eller føler sig enormt forpustet? Vi har samlet lidt facts om de fysiske ændringer den gravide krop gennemgår – så læs med hvis du er nysgerrig.  

Kvalme 

Ca. 80% af alle gravide oplever en grad af kvalme i graviditeten. Typisk starter den i 5.-6. uge, topper i 8.-12. uge og forsvinder igen omkring 16. uge. Hos 0,5-2% af gravide kaster man så meget op, at tilstanden bliver sygelig – det betegnes med den latinske betegnelse “hyperemisis gravidarum”. I mildere tilfælde kan det behandles hos egen læge med vitamintilskud, antihistamin og evt. kvalmestillende medicin. Hvis man er hårdere ramt, bliver man indlagt på sygehuset til intravenøs væskebehandling og evt. ernæringsmæssige tilskud.  

Årsagen til kvalme og opkast i løbet af graviditeten er ikke fastlagt, men man mener, at niveauet af graviditetshormon i blodet har noget sige. For at lette kvalmen kan man prøve at spise små hyppige måltider og drikke rigeligt med væske. 

Halsbrand 

Gravide kvinder kan opleve halsbrand, da muskulaturen i overgangen fra spiserør til mavesæk ikke er så god til at trække sig sammen, når man er gravid. Desuden tømmes mavesækken 50% langsommere hos gravide i forhold til ikke-gravide. Disse to ting kan tilsammen resultere i, at mavesyren nemmere kan løbe tilbage fra mavesækken til spiserøret, hvilket giver den brændende fornemmelse. Problemet kan opstå i hele graviditeten, men typisk i 3. trimester. Tilstanden er ubehagelig, men fuldstændig ufarlig. Læs om gode tips til halsbrand under graviditeten her

Brystspændinger 

Brystspændinger er et velkendt tidligt tegn på graviditet. De første ca. 8 uger af graviditeten skyldes brystspændingerne især, at en øget mængde blod løber til området. Herefter begynder kirtlerne (der skal producere mælken) samt mælkegangene (hvori mælken løber) at vokse. Allerede fra 3. graviditetsmåned dannes et slags udflåd, som kan presses ud af brysterne.  

Huden 

Også huden gennemgår hos mange gravide en forandring. Huden omkring brystvorterne bliver mørkere i farven og en lige linje fra navlen ned mod kønsbenet kan komme til syne. Disse forandringer svinder ind efter graviditeten, men de forsvinder ikke altid helt. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor disse forandringer opstår.  

Strækmærker er hyppige blandt gravide. Graviditetshormonet og stræk i huden, når maven vokser, påvirker tilsammen hudens elastiske fibre. Der kan opstå rødlige/blålige, bølgeformede og til tider kløende mærker i huden. Læs mere om hudforandringer under graviditeten her

Blodomløb 

Mængden af blod i kroppen øges under en graviditet. Normalt har man ca. 4 L blod i kroppen, hvilket bliver til omkring 6 L, når man er gravid, altså ca. 40-50%. Dannelsen af nyt blod kræver jern, så for at dække jernbehovet i den gravide krop, dannelsen af blod hos fosteret samt moderkagens forbrug af jern, anbefales et dagligt tilskud af jern fra uge 10+0.  

I takt med at fosteret og livmoderen vokser, stiger trykket på blodkarrene i maven og bækkenet. Derfor kan det blive sværere for blodet at løbe tilbage fra benene til hjertet. Dette kan resultere i væske i ben og fødder og hæmorider.   

Hjertebanken og åndenød 

Hvilepulsen og mængden af blod, som hjertet kan pumpe ud i kroppen pr. hjerteslag, stiger i løbet af graviditeten. Omkring uge 28-30 har hjertet nået sit max, og kan nu pumpe hele 40% mere blod pr. minut. Det er derfor meget normalt, at man som gravid kan opleve hjertebanken.  

Som et resultat af stigende hvilepuls og hjertets øgede pumpefunktion, bliver en del gravide hurtigere stakåndet end vanligt. I løbet af graviditeten kan man opleve det i højere og højere grad. Mellemgulvet er placeret lige mellem brystet og maven. Når fosteret vokser og bliver større, bliver mellemgulvet presset op imod brystkassen så den får en anderledes form end vi er vant til. Det resulterer i, at lungerne ikke kan udvide sig lige så meget, som man er vant til. 

Så det betyder… 

Ting som kvalme, halsbrand, brystspændinger, strækmærker, hjertebanken og åndenød er altså helt normalt at føle gennem en graviditet. Hvis man begynder at tabe sig i vægt eller kaster op flere gange i løbet af dagen, er det en god idé at kontakte enten sin jordemoder eller læge. Det kan man selvfølgelig altid gøre, hvis man går med nogle bekymringer generelt.  

Få mere inspiration og viden  

Find flere indlæg fra Læger Formidler om kvindekroppen i relation til graviditet på Trygge Kvinder infoblog, hvor der er god information og gode tips at hente om bl.a. halsbrand og hudforandringer

Forfatter: Læge Camille From Reese 

Redigeret af: Læge Lene Lund Andersen 

Publiceringsdato: 18.04.2024 

Kilder 

Bog: N. Uldbjerg, P. Damm og J. Jørgensen: Obstetrik – en grundbog, 1. udgave, 1. oplag, 2014 

https://www.hvidovrehospital.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Kvalme-og-opkastning-hos-gravide-24754.aspx

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/graviditetsgener/vejrtraekningsgener-i-graviditeten

Om forfatteren

Læge siden juni 2023. Jeg har primært erfaring indenfor specialet 'graviditet og fødsler', hvor jeg er igang med at færdiggøre et forskningsprojekt, men interesserer mig også for børnesygdomme og kvindesygdomme, herunder særligt fertilitet.