Trygge Kvinder blog

Gentagne graviditetstab

Nogle bliver let gravide, mens andre ikke selv kan blive gravide af naturens vej. For nogle lykkes den første graviditet, mens andre oplever at abortere gentagne gange i den første del af graviditeten. Ved tre eller flere tab før uge 12, eller 2 tab efter en normal nakkefoldsskanning, kaldes tilstanden ‘gentagne ufrivillige aborter’ eller ‘gentagne graviditetstab’.  

Gennem de seneste år har der været et øget fokus i samfundet på graviditetstab, og selvom der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål, er man blevet meget klogere på underliggende årsager og risikofaktorer. Læs med her, og lær mere om hvorfor nogle kan opleve gentagne ufrivillige aborter, og hvordan det forsøges behandlet. 

Den hyppigste årsag 

Man regner med at cirka 20-25% af alle graviditeter ender i en spontan abort og at 2-3% af alle personer eller par oplever gentagne graviditetstab.  

Den hyppigste årsag til graviditetstab (ca 40%) er genetiske fejl, som opstår spontant i ægcellen, sædcellen eller i graviditetens første celledelinger. Det kan også skyldes, at der er fejl i den tidlige udvikling af fosterets organer. Disse fejl opstår tilfældigt og meget tidligt i graviditeten og er uforenelige med et levende barn, og derfor ender disse graviditeter oftest med en spontan abort.  
Denne type graviditetstab kan man ikke forebygge eller behandle sig ud af – hverken som læge eller par.  

Hvilke andre årsager findes der?  

Der er mange forskellige faktorer, som kan forårsage eller som minimum øge risikoen for en abort, og der er også meget, som forskerne ikke ved endnu. De personer eller par, som oplever denne tilstand er derfor meget forskellige, hvorfor udredning, undersøgelse og behandling skal tilpasses den enkelte.  

Hos cirka halvdelen af dem, som oplever gentagne graviditetstab kan man finde en eller flere årsager eller risikofaktorer, der kan forklare graviditetstabene. Hos de resterende kan man ikke finde en årsag. 

 
De kendte risikofaktorer for gentagne graviditetstab er: 

  • Høj alder 
  • For højt eller for lavt stofskifte 
  • Genetiske fejl hos kvinden eller manden 
  • En unormal opbygning af livmoderen 
  • Livsstilsfaktorer: her især overvægt og rygning 
  • Øget skade af DNA i sædceller, som især ses hos mænd, som er inaktive, overvægtige eller som ryger tobak.  

Disse risikofaktorer kan man undersøge for bl.a. ved at lave en ultralydsundersøgelse af livmoderen og tilhørende organer samt vha. blodprøver.  

Udover de nævnte risikofaktorer forskes der meget i immunforsvaret, og hvilken rolle det spiller. Der er dog endnu ikke nogen bestemt test eller undersøgelse, der kan bevise, om immunforsvaret er den underliggende årsag hos den enkelte gravide. 

Forskningen viser også, at alder og antal tidligere graviditetstab er de mest betydningsfulde faktorer for de fremtidige chancer for at få et barn. 

Behandlingen er individuel 

I Danmark kan man få udredning og behandling for gentagne graviditetstab, når man har haft 3 på hinanden spontane aborter eller to på hinanden følgende tab efter en normal nakkefoldsskanning, som typisk laves omkring graviditetsuge 12. 

Da der som nævnt findes mange mulige årsager til gentagne graviditetstab, afhænger behandlingen af, hvad udredningen hos den enkelte finder. 

Der er for nuværende ikke bevis for, at stress og depression kan forårsage en abort, men der er tydelige beviser for, at gentagne aborter kan forårsage stress og depression. Det er vigtigt ikke at negligere sine psykiske symptomer, men i stedet tale om sine følelser og evt. søge hjælp hos egen læge, en psykolog eller terapeut. Der findes flere psykologer med særligt fokus på at hjælpe denne gruppe. Patientforeningen Fertilitet og Tab har desuden netværksmøder og andre gode tiltag til at støtte par, som er ufrivilligt barnløse eller oplever gentagne aborter. Derudover har Videnscentret Fertilitycare også et tilbud om gratis rådgivning og støtte.  

Hvordan er prognosen? 

I Danmark har vi få højtspecialiserede afdelinger, som behandler patienter med gentagne graviditetstab. Det gør, at specialisterne på disse hospitalsafdelinger har stor viden om tilstanden og bred erfaring sammenlignet med andre lande. Dette medvirker til, at prognosen er relativ god i Danmark, hvor over 2 ud af 3 med gentagne graviditetstab føder et barn inden for 5 år. Så har du/I oplevet gentagne ufrivillige aborter, så er det værd at søge hjælpe hos egen læge, som måske kan henvise til disse afdelinger,som forhåbentligt kan hjælpe jer med at få det barn, du/I drømmer om! 

Ønsker du at vide mere om emnet kan du læse på sundhed.dk om gentagne graviditetstab eller Hvidovre Hospitals hjemmeside.  

Du kan også lytte til vores podcast “Trygge Maver Episode 3” fra d 1. marts 2019, som handler om den tidlige graviditet og bekymringen for at miste. Podcasten “Venterummet” episode 1 sæson 3 2021 har fokus på udredning og behandling af gentagne graviditetstab, og podcasten “Tothemoonhoney” med interview af kvinder med gentagne graviditetstab fra februar 2022.   

Forfatter  

Læge Caroline Nørgaard-Pedersen 

Reviewer: Læge Mette Thunbo og læge Mads Langager 

Fagligt opdateret den 13/3-2025 af læge Clara Brinkmann 

Reviewer: Emilie Vester Engel, læge 

Kilder 

Lægehåndbogen  

Patienthåndbogen 

Klinisk retningslinje for Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik  

Billede af Ian Taylor fra Unsplash