Læger Formidler
Du læser lige nu

Hånd-, fod- og mundsygdom

1
Trygge Forældre Infoblog

Hånd-, fod- og mundsygdom

Det starter med savlen. Måske er panden også lidt varm. Appetitten er da heller ikke så god? Er det mon en ny tand? Så kommer blærerne og udslættet. I denne uge handler det om hånd-, fod- og mundsygdom. Selv om navnene klinger lidt ens, så har det altså intet at gøre med mund- og klovsyge hos dyrene!  

Hvad er hånd-, fod- og mundsygdom?

Hånd-, fod- og mundsygdom er en almindelig og smitsom virusinfektion. Som navnet antyder, viser sygdommen sig som udslæt i form af blærer på hænder, fødder, i munden og evt. på balderne – dog ikke nødvendigvis alle steder eller på én gang. Blærerne er hvide/lyse med klar væske i. De klør ikke altid, men er ofte ømme. Blærerne brister hurtigt, og der kan dannes små sår. Barnet kan også have let feber og sygdomsfølelse, og de fleste har ondt i halsen. Hyppigt savler børnene mere og vil ikke have sut eller mad på grund af blærerne i munden. Der er flere forskellige virus, der kan give sygdommen, men oftest skyldes det en tarmvirus (coxsackie- eller enterovirus). Nogle børn vil derfor også have diarré. De virus, der forårsager sygdommen, er meget smitsomme og smitter gennem spyt og afføring

Hvornår får man det?

Hånd-, fod- og mundsygdom er hyppigst hos børn under 5-7 år. Normalt er sommer og efterår sæson for hånd-, fod- og mundsyge, men også om vinteren kan sygdommen bryde ud. God håndhygiejne ved bl.a. bleskift kan bidrage til at mindske smitten. Læs vores indlæg om håndhygiejne her.  

Barnet smitter i op til en uge, inden symptomerne kommer, og derfor er smitten til omgivelserne ofte allerede sket, inden symptomerne begynder. Børn skal blive hjemme fra institution, så længe de har feber eller er sløje, men kan herefter komme i institution, selvom der stadig er blærer eller små sår. 

Hvad kan jeg selv gøre?

Sygdommen er ufarlig og går heldigvis over af sig selv i løbet af en uges tid. Der findes ingen behandling mod sygdommen, men man kan lindre symptomerne. Hvis dit barn har feber og er utilpas, kan du give febersænkende medicin (fx paracetamol efter barnets vægt). Læs vores indlæg om paracetamol her.  

Kølige drikkevarer uden syre kan lindre smerterne i munden.  

Heldigvis bliver man immun mod virusset, når man har haft sygdommen. De fleste forældre er derfor immune og vil altså oftest ikke selv blive smittet. Både børn og voksne kan dog være uheldige at få det flere gange, da der findes flere virustyper, der kan forårsage hånd-, fod- og mundsygdom. 

Hvornår skal jeg søge læge?

Du skal søge læge, hvis dit barn er sløvt med høj feber og ikke vil drikke. Se evt. SAFE!-cirklen, der er en let huskeregel, som kan hjælpe dig med at vurdere dit barn.  

Forfatter: Kim Foss (læge), redigeret af: Malene Toft (læge) og Stine Schaldemose (læge). 

Opdateret d. 15.10.2024 af Cecilie Clemmesen (læge), redigeret af Ida Staby (læge) og Sine Andersen (læge).  

Kilder: 

Patienthåndbogen 

Lægehåndbogen 

Foto: Af Debby Hudson via unsplash.com 

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.