Sommervejret er endelig over os, og weekenderne bliver brugt udenfor i haven, på legepladsen eller stranden. De små børnefødder løber frem og tilbage og bliver mere og mere beskidte. Men hov, hvad er det for en gevækst, der sidder under den ene fod? Fodvorter?? Måske vælder barndomsminder frem om besøg hos lægen, hvor du febrilsk talte til 10, mens der kom iskold luft på din fod. Det ligner godt nok en fodvorte. Men hvad er vorter egentlig? Smitter de? Og skal man absolut igennem tæl-til-10-iskold-luft-teknikken?
Hvad er vorter?
Vorter er en fortykkelse i huden, der skyldes, at hudområdet er blevet smittet med en virus, der får hudcellerne til at dele sig. Virussen hedder humant papillomavirus, også kaldet HPV. Der findes mange slags HPV-vira (over 100 undertyper), og det er ikke de samme HPV-vira som giver vorter, som dem man bliver vaccineret imod. Vorter er ufarlige, men kan være generende, og afhængig af hvor de sidder henne, kan de også nogle gange gøre ondt.
Hvem får vorter?
Vorter kan opstå hos alle og kommer oftest på hænder eller fødder. De er sjældne hos børn under 5 år, men er meget almindelige blandt skolebørn. De fleste er vokset fra dem i slutningen af teenagealderen. Man kan dog også godt få vorter som voksen. Har man haft vorter én gang, og er de gået væk, er det mindre sandsynligt, at man får dem igen.
Hvordan behandles de og hvad sker der hvis man ikke gør noget?
De fleste vorter går væk af sig selv, også selvom man ikke gør noget. I gennemsnit tager det ca. 12 uger før en vorte forsvinder, hvis den behandles. Gør man ikke noget. vil de fleste børn være vortefri i løbet af 1-2 år. Man kan dog smitte andre (samt sin egen raske hud) i al den tid man har vorter, hvorfor det er vigtigt at tage sine forholdsregler. Hvis vorterne gør ondt, skal de selvfølgelig også behandles. Især vorter under fodsålen kan genere, eller vorter der sidder tæt ved en negl.
Vorter behandles ved at ødelægge de hudceller, hvor virus sidder. Der findes flere forskellige håndkøbspræparater på apoteket, som man kan bruge derhjemme. Flere af dem er syreholdige præparater, der ætser hudcellerne. Det må derfor kun bruges på selve vorten, hvor man har fortykket hud. Det er ved brug af de fleste vortemidler en god idé, at man inden behandlingen meget forsigtigt skraber død hud af, f.eks. med en skalpel fra apoteket. Der er også kommet flere forskellige hjemmefrysningspræparater, man kan vælge at benytte sig af. Generelt er der rigtig god hjælp og vejledning at hente på apoteket.
Er vorterne store, gør ondt, eller sidder de på et mindre barn, er det en god ide at få lægen til at kigge med. Nogle genstridige vorter behandles bedst med frysning, hvilket oftest gøres hos lægen. Man undgår dog helst at fryse vorter på de yngste børn, da det kan gøre ondt (heraf forfatterens barndomstraumer). Har man mange eller meget store vorter, kan lægen henvise til en hudlæge. Generelt gælder, at vorter er genstridige, og kræver en stor portion tålmodighed at behandle. En god tommelfingerregel er, at vortefjernings-projektet ikke skal overstige generne fra en lille, ikke-generende fodvorte. Det er selvfølgelig vigtigt at begrænse smitten i den periode barnet har vorter.
Kan man forebygge fodvorter eller håndvorter?
HPV-virus kan komme ind i huden gennem små rifter, som kan opstå pga. kradsning eller gang på groft underlag (f.eks. ru fliser i svømmehallen). Rifterne kan være usynlige for det blotte øje. Et godt råd er derfor at bruge badesandaler i baderum og svømmehaller – også for at undgå at blive smittet med vorter. Vorter kan nemlig godt smitte, hvis der er afsat virus på gulvet. Har man allerede vorter, er det også vigtigt at bruge badesandaler for ikke at smitte andre. Det er en god idé at dække eksisterende vorter til med fx plaster, hvis man går med bare tæer blandt andre mennesker, samt at have gymnastiksko på i sportshaller. Vorterne kan også smitte hvis man deler håndklæde, negleklipper eller lignende
Så hvis du opdager en fin lille fodvorte lige inden juniors første svømmetime, så frygt ej – det er en helt ufarlig tilstand, som oftest går over af sig selv – men på med badesandalerne!
Kilder:
Lægehåndbogen – vorter på hænder og fødder
Forfatter: Malene Jepsen (læge)
Redigeret af: Tanja Todberg (læge), opdateret af Mimmi Torp (læge), maj 2023