Læger Formidler
Du læser lige nu

Herpes genitalis og graviditet

48
Trygge Maver Infoblog

Herpes genitalis og graviditet

Du kender måske allerede de klassiske forkølelsessår på læberne, som op mod 80% af befolkningen får på et tidspunkt i deres liv. Disse sår kan også opstå på kønsdelene og kaldes så ‘herpes genitalis’. Herpes genitalis kan opstå gennem hele livet, men hvad gør du, hvis du tidligere har haft, eller får, herpes genitalis imens du er gravid? Læs med her og bliv klogere på det. 

Hvad er herpes genitalis?

Som med forkølelsessårene på læberne, så skyldes herpes genitalis også virussen Herpes Simplex (HSV-1 eller HSV-2). Virussen kan smitte fra mund til kønsdele eller ved kontakt mellem kønsdele. Herpes genitalis omtales derfor også som en seksuelt overførbar sygdom. Herpes viser sig ved smertefulde blærer, der brister og bliver til sår. Huden omkring såret vil typisk være rød, hævet og øm. Nogle oplever også at få symptomer, der minder om influenza med hovedpine feber og ondt i musklerne. Typisk er det første udbrud det værste, men nogle ved slet ikke, de har haft det. Når man én gang har haft et herpesudbrud, vil der være risiko for, at udbruddet kommer igen, fordi herpesvirussen forbliver i kroppen og ikke kan fjernes ved behandling.

Hvad hvis jeg får herpes imens jeg er gravid?

7-40% af alle gravide har allerede herpes genitalis. I meget sjældne tilfælde kan smitte fra mor til barn ske under fødslen, og desværre er herpesinfektioner hos nyfødte forbundet med en stor dødelighed. Din baby kan ikke blive smittet, mens den er i maven, men vil kunne blive smittet under fødslen. Derfor er det vigtigt at man reagerer, hvis man får et herpesudbrud på kønsdelene under sin graviditet.

Hvis man tidligere har haft herpes genitalis og får udbrud under graviditeten, skal man kun behandles, hvis man er meget generet eller har hyppige udbrud. Man anbefaler desuden forebyggende behandling fra 37. graviditetsuge (36+0), hvis man har haft et udbrud under graviditeten. Dette vil din egen læge eller dit fødested kunne opstarte. Husk derfor at nævne det over for din jordemoder samt egen læge til graviditetesundersøgelserne, hvis du har haft udbrud før, eller får det under graviditeten.

Hvis man aldrig har haft herpes genitalis før og bliver smittet imens man er gravid, skal man altid behandles med medicin. Behandlingen består af piller og varer typisk i 7-10 dage. Medicinen er ufarlig for både dig og babyen i din mave. For gravide med et førstegangsudbrud, vil fødselsmåden afhænge af, hvor tæt på termin udbruddet er opstået. Læs mere nedenfor.

Må man føde vaginalt, hvis man har et herpesudbrud på kønsdelene tæt på termin?

Som nævnt kan den nyfødte risikere at blive smittet, hvis den gravide har et herpesudbrud på kønsdelene under fødslen. Risikoen for at smitte barnet ved vaginal fødsel er heldigvis meget lille, hvis du før har haft et herpesudbrud på kønsdelene. Langt de fleste, der tidligere har haft herpes genitalis kan derfor stadig føde vaginalt, hvis man sikrer den rette behandling forud for fødslen. Dette gøres ved, at alle tilbydes forebyggende behandling af den gravide fra 37. graviditetsuge (36+0) og indtil fødslen.

Det er vigtigt at vide, at den lille risiko for smitte af barnet heller ikke helt kan fjernes ved et kejsersnit. Derfor er gentagne herpesudbrud ikke en grund til planlagt kejsersnit.

Hvis man derimod aldrig har haft herpes genitalis, men smittes i sidste del af graviditeten, anbefales det, at man føder ved kejsersnit. Risikoen for at barnet bliver smittet ved en vaginal fødsel er nemlig større ved et førstegangsudbrud, end hvis du har haft herpes genitalis før, da virusmængden er markant større ved første udbrud. Hvis du får herpes for første gang i eller efter 35. graviditetsuge (34+0), bliver du derfor typisk anbefalet at føde ved kejsersnit tæt på din terminsdato. Fødsel ved kejsersnit hos gravide, der har herpes genitalis for første gang, reducerer nemlig smitterisikoen signifikant.

Hvad gør jeg, hvis min partner har herpes?

Hvis din partner har haft herpes genitalis før, og du ikke har haft et udbrud, eller er i tvivl om dette, anbefales det, at du tager til egen læge og bliver tjekket for herpesvirus-antistoffer i blodet. Dette kan nemlig af- eller bekræfte, om du allerede er smittet eller ej. Man skal nemlig være mere påpasselig, hvis man ikke allerede er smittet. 

For hvis din partner har gentagne udbrud med herpes genitalis, og du som gravid er testet negativ for virusantistoffer anbefales det kraftigt, at I:

  • Anvender kondom resten af graviditeten – kondom beskytter dog kun delvist mod overførsel.
  • Undlader sex ved udbrud hos partneren samt i de sidste 6 uger af graviditeten.
  • Husker at der også er risiko for smitte med herpes ved oralsex!

Få mere inspiration og viden

Patienthåndbogens vejledning om herpes genitalis. Læs mere her.

Patienthåndbogens vejledning om herpes simplex. Læs mere her.

Læger Formidlers indlæg omkring herpes hos børn. Læs mere her

Ugeskrift for Lægers artikel om herpes genitalis. Læs mere her. 

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Oprindelig forfatter: Læge Rebecka Hansen
Opdateret af: Læge Katrine Jørgensen

Redigeret af: Læge Mads Langager Larsen

Første publicering: 30.05.2020

Fagligt opdateret: 25.05.2023

Kilder

DSOG Guideline Herpes Genitalis 2020

Lægehåndbogen Herpes Genitalis 

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2013 og på Hvidovre med gynækologi, graviditet og fødsler siden 2016. Forsker sideløbende i jernstatus under graviditeten. Mor til en skøn vildbasse på 4 år.