Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvad er livmoderhalskræft og hvilke symptomer skal man være opmærksom på

19
Trygge Kvinder blog

Hvad er livmoderhalskræft og hvilke symptomer skal man være opmærksom på

Livmoderhalskræft

Bliv HPV-vaccineret og sørg for at blive screenet for celleforandringer – så får færre kvinder livmoderhalskræft!

I denne måned har vi fokus på livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer 400 kvinder årligt i Danmark. Forekomsten er højest hos kvinder i 30-45 års alderen samt over 70 år. Livmoderhalskræft opstår ved smitte med HPV, som er en seksuelt overført virus. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man som 12-årig bliver vaccineret mod HPV og at alle kvinder mellem 23 og 64 år bliver screenet for celleforandringer eller HPV-infektioner i livmoderhalsen hvert tredje eller femte år, afhængig af alder, fødselsdato og dato for seneste screening. Det er vigtigt at opdage celleforandringer i tide, inden de udvikler sig til kræft. Læs mere om årsager, symptomer, udredning og behandling nedenfor. 

Årsager til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes oftest en kronisk infektion med HPV (Human Papilloma Virus), som overføres seksuelt. Der findes mange forskellige HPV-typer. Nogle er godartede og andre er ondartede/kræftfremkaldende og betegnes “høj-risiko HPV”. 

De fleste af os (80%) vil i løbet af et liv have haft en HPV-infektion, men hos langt de fleste forsvinder virussen af sig selv igen. Hvis virussen forbliver kan den udvikle celleforandringer i livmoderhalsen, som er forstadier til livmoderhalskræft. Disse kan enten forsvinde spontant eller videreudvikle sig – og i værste fald blive til livmoderhalskræft. Overgangen fra celleforandringer til livmoderhalskræft tager oftest mange år. Halvdelen af livmoderhalskræft-tilfældene i Danmark opdages via screening, hvor kvinden ofte ikke har symptomer endnu

Hvilke symptomer på livmoderhalskræft skal du være opmærksom på?

Jo tidligere livmoderhalskræft opdages, desto mindre er risikoen for at dø af den. Derfor er det uhyre vigtigt, du går til læge, hvis du har symptomer på celleforandringer/kræft i livmoderhalsen.

Tidlige symptomer kan være: 

  • Unormal vaginalblødning: blødning ved samleje (”kontaktblødning”), blødning mellem menstruationer, pletblødning, blødning ved fysisk aktivitet, blødning efter overgangsalderen.
  • Ændring i udflåd: vandigt, ildelugtende, eller blodtingeret (vær særligt opmærksom på sidstnævnte)

Senere symptomer kan være:

  • Smerter: i underlivet, nedre del af maven, flankerne/nyrerne, over lænden og/eller med udstråling ned i benene
  • Tyngdefornemmelse i nedre del af maven
  • Blod i afføring eller urin
  • Vandladningsgener, fx besvær med at tisse eller urininkontinens
  • Afføringsgener, fx afføringsinkontinens
  • Symptomer fra andre organsystemer
  • Almensymptomer, fx vægttab og træthed

Undersøgelser for kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen findes ved at man går til læge og bliver undersøgt, enten som en del af screening for celleforandringer eller HPV-infektion, alternativt fordi man har symptomer.

Screening for livmoderhalskræft foregår hos egen læge og har til formål at opspore forstadier til kræft. Kvinder mellem 23-64 år tilbydes undersøgelsen, som involverer enten en celleprøve eller HPV-test fra livmoderhalsen og som foretages hvert tredje eller femte år, afhængigt af alder, fødselsdato og dato for seneste screening. Du kan læse meget mere om det i dette indlæg: https://www.laegerformidler.dk/screening-for-livmoderhalskraeft/.

Hvis der er mistanke om kræft eller påvises kræftceller i forbindelse med screeningen, bliver man henvist til videre gynækologisk udredning i en såkaldt “kræftpakke”. En kræftpakke er en ordning og plan, som Sundhedsstyrelsen har etableret med fagpersoner, så patienter der har symptomer eller tegn på kræft bliver udredt og behandlet hurtigt.

Hvis man derimod har symptomer på kræft i livmoderhalsen er det vigtigt at søge læge straks. Alt afhængigt af symptomer og fund ved gynækologisk undersøgelse vil din egen læge henvise dig til relevant udredning og behandling – evt. i kræftpakke.

Ved alle former for vaginalblødning efter overgangsalderen henvises man i kræftpakke til videre gynækologisk udredning. 

Behandlingen af kræft i livmoderhalsen

Sygdommen inddeles i forskellige stadier (1-4) alt afhængigt af kræftknudens størrelse, hvor dybt den har invaderet det raske væv og om den har spredt sig. Behandlingen afhænger primært af stadieinddelingen. Ved fx stadium 1 er sygdommen kun lokaliseret i selve livmoderhalsen, modsat stadium 4, hvor kræften har spredt sig til naboorganer og/eller via blodet eller lymfen til andre organer i kroppen. Behandlingen afhænger udover stadieinddelingen af alder, fertilitetsønske og patientens almentilstand.

I tidlige stadier af livmoderhalskræft er behandlingen operation. Alt afhængigt af hvor stor kræftknuden er og hvor dybt den har invaderet det raske væv bestemmes omfanget af operationen. Nogle gange kan et keglesnit være nok. Andre gange er det nødvendigt at fjerne hele livmoderen og omkringliggende væv.

Hvis kræften har spredt sig, fx lokalt til tætliggende organer, eller det vurderes, at patienten ikke kan tåle belastningen ved en operation, kan man give strålebehandling. I sjældne tilfælde kan man kombinere operation med strålebehandling. Man kan også kombinere strålebehandling med kemoterapi, men kemoterapi alene benyttes dog sjældent.

Få mere inspiration og viden

Patienthåndbogens vejledning om livmoderhalskræft

Kræftens Bekæmpelses informationsside om livmoderhalskræft

Læs flere indlæg om emnet fra Læger Formidler om Screening for livmoderhalskræft eller HPV vaccination

Forfatter: Læge Selma Marie Slåttelid Schreiber

Redigeret af: Læge Mads Langager Larsen, læge Yagmur Sisman

Kilder

Lægehåndbogens vejledning om livmoderhalskræft

Patienthåndbogens vejledning om livmoderhalskræft

Om forfatteren

Læge siden 2015. Klinisk erfaring fra forskellige ansættelser – primært i gynækologien/obstetrikken. Mange interesser, herunder DIY-projekter, sejlads og rejser. Bor med kæreste på Nørrebro.