Det er ikke kun børn og voksne, der nyder godt af sommerens sol og varme. Også insekterne trives i det. Vi kan blive stukket af alverdens insekter – alt fra myg og lopper til fnatmider og flåter. Som oftest er insektstik fredelige og går hurtigt i sig selv. Læs med og lær, hvad der kan gøres lige efter stikket – og hvornår der skal søges læge.
Hvad sker der, når man bliver stukket eller bidt?
Nogle insekter bider, mens andre stikker. Nogle har gift, andre har ikke. Når giften eller spyttet fra insektet trænger ind gennem huden, vil kroppens immunforsvar reagere lokalt i området og få huden til at hæve op og blive rød. Efter et bid/stik vil huden typisk klø og være øm.
De fleste reaktioner er milde og giver kun kløe og ubehag fra stikket/biddet. Oftest vil der kun komme en lokal reaktion, som forsvinder i løbet af nogle få dage. Mennesker reagerer dog meget forskelligt på insektstik. Nogle får udtalte reaktioner, endda blæredannelse, mens andre, som stikkes af samme type insekt, får små eller ingen reaktioner. Det er sjældent nødvendigt at søge læge.
Hvad kan man gøre, når man opdager insektstikket?
Hvis brodden fra insektet er synlig, skal man forsøge at skrabe brodden af. Det er vigtigt ikke at klemme på brodden, da der kan sidde en giftsæk på den, som kan tømme sig ind i huden, hvis man trykker på den. Køl herefter området ned med en våd klud, koldt vand eller en isterning i et viskestykke.
Er dit barn stukket i munden, kan en isterning i munden (eller en ispind) mindske hævelsen. Er der de mindste tegn på udtalt hævelse i munden i form af hvæsende vejrtrækning eller hæshed, så ring 1-1-2 med det samme.
Hvis I har antihistaminer liggende (allergimedicin som bl.a. bruges mod høfeber), så kan du også give barnet det. Det formindsker hævelsen og kløen. Husk, at det skal doseres efter barnets alder eller vægt (se indlægssedlen).
Hold gerne stedet løftet over hjertehøjde om muligt for at mindske hævelsen og smerterne. Fortsætter kløen, kan en kløestillende stift eller creme være nyttig.
Ved flåtbid, bør flåten fjernes hurtigst muligt. Nogle flåter bærer nemlig borrelia-bakterier, så man kan få borreliose. Læs mere i vores tidligere indlæg her.
Hvad hvis det fortsætter med at genere barnet?
Der er sjældent brug for at gøre mere end ovenstående. Begynder generne at tage til efter et par dage, kan det være tegn på betændelse. Læs mere om tegn på infektion i vores tidligere indlæg om sår. Søg læge ved mistanke om infektion.
Hvornår er det farligt?
I Danmark er insektstik og -bid sjældent farligt. I sjældne tilfælde, kan man få en alvorlig allergisk reaktion, der kan udvikle sig hurtigt – fra sekunder til minutter.
Ring 1-1-2, hvis der er tegn på en alvorlig allergisk reaktion i form af åndedrætsbesvær, forvirring, opkastninger, kramper, nedsat bevidsthed eller bevidstløshed. Flere allergikere har en adrenalin-pen, som skal gives ved alvorlig allergisk reaktion. Guide til førstehjælp findes her.
Kilder
Patienthåndbogen – her findes også en plakat (”Insektbid! Hva’ så?”) med hurtigt overblik over førstehjælp og gode råd.
Forfatter: Camilla Palmquist (læge)
Redigeret af: Malene Toft (læge), Kim Foss (læge) og Stine Schaldemose (læge)