Der er koffein i rigtig mange føde- og drikkevarer. Kaffe, te og læskedrikke som f.eks. cola eller energidrikke, kan indeholde store mængder koffein, som kan skade den lille i maven, hvis det indtages i for store mængder.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må indtage koffein under graviditeten, er du bestemt ikke den eneste!
Lidt om koffein
For rigtig mange er den største kilde til koffein kaffe, men også te, cola, kakao, chokolade, og energidrikke indeholder koffein. Den koffein, som den gravide indtager, kan passere til fosteret gennem moderkagen. Fosteret har svært ved at nedbryde koffein, og kan derfor blive udsat for en stor koncentration af koffein, også selvom den gravide nedsætter sit forbrug. Derudover bliver den gravide krop dårligere og dårligere til at nedbryde koffein i takt med at graviditeten skrider frem, hvilket også øger koncentrationen af koffein som den lille i maven bliver udsat for.
- En kop kaffe indeholder ca. 100 mg koffein
- En kop te ca. 50-100 mg koffein, alt efter typen
- ½ l cola ca. 50 mg koffein
- ½ l kakaomælk ca. 20 mg koffein
Mængden af koffein afhænger naturligvis af f.eks. koppens størrelse samt kaffe- og te-sorten.
Anbefalinger til gravide
Der er lavet relativt få studier omhandlende gravide og koffein, men data fra de studier, der er lavet, viser en ganske let øget risiko for en lavere fødselsvægt af barnet, hvis den gravide indtager mere end 200 mg koffein dagligt i løbet af graviditeten.
Der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem at drikke kaffe og tidlig fødsel, dvs. før uge 37.
Et nyere studie viser også, at der er en ganske let øget risiko for spontan abort i første trimester ved et indtag på mere end 100 mg koffein dagligt. Man kan derfor overveje at reducere indtaget af koffein til under 100 mg dagligt, særligt i starten af graviditeten.
Da der fortsat ikke er lavet ret meget forskning på området, er det vigtigt at huske, at der i Sundhedsstyrelsens anbefalinger også er tale om et forsigtighedsprincip.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide max drikker to kopper kaffe om dagen, hvilket svarer til højst 200 mg koffein.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ligeledes at gravide bør begrænse indtaget af te og læskedrikke, f.eks. cola, da disse drikke også indeholder koffein, omend i mindre mængder end kaffe – men nogle sorter af sort te kan dog indeholde ligeså store mængder koffein som kaffe!
Energidrikke indeholder mere koffein end almindelige læskedrikke, og derfor bør gravide – igen ud af et forsigtighedsprincip – være varsomme eller helt undgå disse.
Koffein i graviditeten – kort fortalt
Du må gerne drikke kaffe, te og spise chokolade, når du er gravid, men som det gælder med alt andet, anbefales det at være en del af en sund og varieret kost.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at begrænse det samlede koffeinindtag til 200 mg dagligt i løbet af din graviditet. Det betyder i praksis at du f.eks. enten kan drikke to små kopper kaffe, eller to kopper te. Ved dette koffeinindtag er der ikke påvist en risiko for tidlig fødsel, dødfødsel, nedsat fødselsvægt eller medfødte misdannelser.
Få mere inspiration og viden
Er du gravid eller ønsker at lære mere om kostanbefalinger under graviditeten, så læs mere her. Du kan også downloade Sundhedsstyrelsens pjece ”Sunde vaner – før, under og efter graviditet”. Eller lyt til Læger formidlers podcast om kost, kosttilskud og graviditet her.
Kilder
Patienthåndbogens vejledning om kost under graviditet
Patienthåndbogens vejledning om kaffe og graviditet
Fødevarestyrelsen vejledning om kost under graviditet og amning