Læger Formidler
Du læser lige nu

Kroppen efter den vaginale fødsel      

69
Trygge Maver Infoblog

Kroppen efter den vaginale fødsel      

Bombekrater, babser og barselsblues – barselstiden kan være barsk, og det kommer bag på de fleste. Læs med her, hvis du gerne vil have lidt facts om tiden og kroppen efter den vaginale fødsel. Hvis du vil vide mere om kroppen efter en fødsel ved kejsersnit, kan du læse mere her.  

De første toiletbesøg efter fødslen  

Du fødte i forgårs, og nu skal du på toilettet, sådan rigtigt på toilettet, men du tør næsten ikke. Kan underlivet mon holde til det efter århundredets præstation? Svaret er ja, men det kan svie og brænde de første dage efter fødslen, særligt hvis du er blevet syet (læs vores indlæg om fødselsbristninger her). Derfor er der et par tips til de første toiletbesøg efter fødslen:  

  • Når du skal tisse, hjælper det at skylle underlivet med en håndbruser imens, så svier det nemlig mindre.   
  • Når du skal have afføring, kan det føles meget ubehageligt. Det er derfor vigtigt at give dig selv god tid samt sørge for at din afføring er lind. Dette sikres ved at drikke rigeligt med vand, spise fiberrigt og bevæge dig så godt du kan.    

Underlivet kan desuden føles tungt de første par dage efter fødslen, særligt når du står eller går i længere tid. Giv det en pause, når du kan mærke, det bliver hårdt. Sæt dig ned, tag et hvil. Det skal nok blive godt igen. Mange synes at det hjælper at ligge på alle fire med numsen i vejret for at aflaste bækkenbunden og øge blodomløbet.  

Blødning efter fødslen  

De første dage efter fødslen bløder man typisk som ved en kraftig menstruation, men herefter skal det over de følgende uger være aftagende. De fleste er stoppet med at bløde, når de kommer til undersøgelse hos deres praktiserende læge otte uger efter fødslen. Mange oplever at blødningen tager lidt til de dage de er ekstra aktive, fx når du går din første tur med barnevognen. Dette er helt normalt. Det vigtigste er alt blødningen samlet set er aftagende ugerne efter fødslen.   

Sex efter fødslen  

De færreste tænker på sexlivet i dagene efter fødslen, men for langt de fleste vender lysten tilbage igen. Hvor hurtigt, dét sker, er meget individuelt. Nogle har sex få uger efter fødslen (såfremt bristningen er helet), andre har ikke sex det første år efter fødslen. Hvis du får lyst til sex, mens du stadig bløder i ugerne efter fødslen, skal du huske at bruge kondom, da der er øget risiko for underlivsbetændelse i denne periode. Du skal også huske, at du kan blive gravid, så snart du får ægløsning igen. Hvornår det sker, er der ingen, der ved. Du skal derfor tænke over at bruge sikker prævention helt fra start (amning er ikke sikker prævention). Læs om sex og prævention efter fødsel i vores indlæg her.   

Sex efter fødslen kan for nogle føles ubehageligt selvom lysten er der. Hvis du ammer har du lavt kvindeligt kønshormon (østrogen), hvilket kan give tørre slimhinder. Sørg for at tage jer god tid og brug evt. glidecreme. Hvis du er meget generet af tørre slimhinder, kan du tale med din læge og evt. få stikpiller til skeden med lokal østrogenbehandling.    

Brysterne efter fødslen  

Et par dage efter fødslen løber mælken for alvor til, hvilket medfører en vis lighed med Dolly Parton. Store, spændte og ømme bryster er en del af den første barselsperiode. Hvis du vil amme, kan det være hårdt arbejde. Både du og dit barn skal lære det, og det er ikke nemt for alle. Mange får rifter og sår, og det kan gøre så ondt, at man får lyst til at opgive projektet. Brug personalet på barselsgangen eller din sundhedsplejerske til vejledning. Risikoen for brystbetændelse er størst efter tre-fire uger. Se vores indlæg om brystbetændelse her, og læs ellers vores indlæg om ammeopstart her. Læger Formidler har også udgivet podcasten Tryg Amning

Humøret efter fødslen  

De første uger kan være præget af et virvar af følelser. Lykke og stolthed, men også sårbarhed, træthed og måske frustration over en amning, der ikke fungerer eller savn efter den store mave. Tårerne kan trille uden nogen egentlig grund, og det må de gerne, for det er overvældende at blive mor. Også 2. og 3. gang. Men hvis du føler, at du slet ikke oplever at glæde dig over noget i de første uger, skal du fortælle din partner, sundhedsplejerske eller læge om det. Det kan være tegn på en fødselsdepression. Læs vores indlæg om fødselsdepression her.  

Få mere inspiration og viden  

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.  

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller ses indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.  

  

Kilder  

Patienthåndbogen  

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf  

Opdateret af: Læge Margit Bistrup Fischer  

Redigeret af: Læge Katrine Jørgensen  

  

Oprindelige publiceringsdato: 13.02.2020  

Opdateret version publiceringsdato: 29.08.24  

  

  

  

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.