Læger Formidler
Du læser lige nu

MIS-C

6
Trygge Forældre Infoblog

MIS-C

MIS-C

En sjælden MIS

Børn og unge får som regel kun milde symptomer ved COVID-19, hvis de overhovedet får nogen. Det gælder stadig. Men de seneste dage har flere medier skrevet om en sjælden komplikation til coronavirus hos børn og unge. Læs med og bliv klogere på, hvad det er – og hvor sjældent det faktisk er.

Hvad er det for en komplikation?

Der er tale om en tilstand som kaldes multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C). Efter en overstået infektion med coronavirus, kan immunforsvaret “trigges” til at angribe kroppens egne organsystemer – det er det der kaldes MIS-C. 

Symptomerne på MIS-C kommer én til seks uger efter infektionen, størstedelen af tilfældene opstår efter ca. tre uger. MIS-C kan godt opstå efter selv meget mild sygdom. Og da en del børn har ingen eller kun meget milde symptomer ved infektion med coronavirus, er forældrene sjældent klar over, at barnet har været smittet med coronavirus. 

Hvem rammer det?

I Danmark har vi haft under ti tilfælde. Det skal ses i sammenhæng med, at vi i skrivende stund har haft mere end 40.000 bekræftede smittede under 19 år. Formodentlig har der reelt været en del flere smittede grundet et stort skyggetal. Det er altså ekstremt sjældent. På internationalt plan, har man set, at det lidt hyppigere rammer børn af afrikansk eller latin-amerikansk afstamning. Det kan ramme alle aldersgrupper, men typisk i alderen omkring 8-11 år. 

Hvad skal jeg reagere på?

Du skal egentlig bare reagere på de samme ting, som du skulle reagere på inden corona ramte os. Du skal søge læge, hvis dit barn har høj feber uden nogen oplagt årsag eller kraftige mavesmerter. De typiske symptomer ved MIS-C er 

  • Høj feber i mere end 3 dage
  • Mavesmerter
  • Udslæt, røde øjne og forandringer på læberne

Derudover skal det sandsynliggøres, at man har haft COVID-19, fx ved

  • Positiv corona-test, corona-anti-stoffer eller tæt kontakt til en corona-smittet

Skal jeg være bekymret?

Nej. Det ekstremt sjældent. Og selv om de ramte børn kan blive dårlige, så er udviklingen i sygdommen er typisk ikke hurtigere, end at man kan nå at reagere og starte behandling i tide. Og heldigvis har vi en effektiv behandling for det.   

Kilder:

UpToDate om MIS-C

Ugeskrift for Læger om MIS-C

Case-beskrivelse fra Ugeskrift for Læger

COVID-19-data fra Statens Serum Institut

Forfatter: Kim Foss (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015 med bred klinisk erfaring fra både ind- og udland, er igang med at blive børnelæge. Stor erfaring med bekymringer for børn; både som læge på børneafdelinger, men også som far og ægtefælle. Gift med Stine, sammen har vi en dreng fra '14, en pige fra '16 og tvillinge-drenge fra '19.