Effekten af multivitaminer til børn
For almindelige, raske børn er der ingen forskning, der har kunnet vise sundhedsmæssige fordele ved at tage multivitaminer eller kosttilskud. Det skyldes formentligt, at vitaminer i pilleform ikke optages ikroppen på samme måde, som når man spiser almindelig mad. For eksempel har man vist, at tilskud af fiskeolie ikke giver de samme helbredsgevinster som at spise fed fisk, og at tilskud af C-vitamin ikke har samme gode effekter som at spise mad rig på C-vitamin.
Man kan endnu ikke præcist forklare denne manglende effekt af vitamin- og kosttilskud, men vi ved, at samspillet, mellem den mad vi spiser og vores fordøjelsessystem, er meget indviklet og har udviklet sig gennem millioner af års indtag af råvarer.
De officielle råd vedrørende multivitaminer til børn
Fødevarestyrelsen anbefaler generelt ikke, at børn tager multivitaminer eller kosttilskud. Dog med undtagelse af D-vitamin, hvor der er forskellige anbefalinger afhængig af aldersgrupper. Her anbefales det, at børn fra 2 uger til 4 år får et dagligt tilskud på 10 µg dagligt. Læs mere om anbefalingerne her. En af de mest anerkendte sundhedsinstitutioner i verden (National Institutes of Health, NIH) fraråder endda kosttilskud til raske børn. De påpeger, at flere kosttilskud ikke virker, som antaget, og at de ligefrem kan have uventede negative virkninger.
Hvis dit barn følger en særlig diæt, fx vegetarisk/vegansk eller på grund af madallergi, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i informationerne fra Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man kontakter egen læge, hvis man mistænker, at ens barn har brug for tilskud af særlige vitaminer.
Hvad skal man være opmærksom på, hvis man køber kosttilskud til børn?
Vitaminer kan enten være opløselige i fedt eller vand. Vandopløselige vitaminer (B og C) bliver let optaget i kroppen og lagres ikke i kroppen, fordi de overskydende vitaminer skilles af med via urinen. Fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) skal man dog være mere forsigtige med, da de kan ophobes i kroppen og nå giftige doser hos børn. Man skal være særlig opmærksom på vitamintilskud, der ligner slik, da det nemt kan medføre, at barnet spiser for mange, og den dagligt anbefalede dosis overskrides. Desuden kan vitamintilskud give en falsk tryghed, hvor man overvurderer ens børns indtag af vitaminer og ubevidst har mindre fokus på næringsrig kost.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at forældre undgår de multivitaminer, der indeholder antioxidanten BHT, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derudover er de fleste kosttilskud til børn sødet med forskellige sødestoffer. Man ved endnu ikke, hvordan indtag af flere sødestoffer over tid påvirker børns helbred, og de bør derfor indtages med forsigtighed.
Hvordan kan jeg bedst sikre at mit barn får de nødvendige vitaminer?
Den bedste måde at dække det nødvendige vitaminbehov på, er ved at spise næringsrige råvarer. Det vil sige mad, der indeholder nok vitaminer og mineraler, selv i små mængder. De fleste børn har en svingende appetit og perioder, hvor de spiser meget lidt. Derfor bør råvarer med masser af næring prioriteres hos børn.
De mest næringsrige råvarer, vi kender, er lever, lamme- og oksekød, fisk, æg, mælk samt grønne bladgrøntsager som spinat og kål. Vitaminerne i disse fødevarer optages nemlig let i kroppen, og samtidig er de fyldt med lige præcis de mineraler og vitaminer, som mange mennesker i de vestlige lande har svært ved at få nok af, blandt andet jern, folat og B-vitaminer. Fx indeholder et æg alle de nødvendige vitaminer og mineraler, bortset fra C-vitamin.
Afsluttende kommentar
Der er ingen dokumenterede fordele eller officielle anbefalinger, der siger, at børn skal indtage multivitaminer eller kosttilskud. Samtidig indeholder de fleste produkter et højt niveau af unødvendige tilsætningsstoffer, hvor man endnu ikke har undersøgt, om det har en betydning hos børn. Hvis man ønsker, at ens barn får de nødvendige vitaminer, er den mest effektive og sikre måde at sørge for råvarer med masser af næring i den daglige kost.
Kilder
Fødevarestyrelsen – Kosttilskud til børn
Artikel – “Daily multivitamins to reduce mortality, cardiovascular disease, and cancer”
Artikel – “Multivitamin/Mineral Supplements and Chronic Disease Prevention”
Artikel – “Risk of vitamin A toxicity from candy-like chewable vitamin supplements for children”
Artikel – “Priority Micronutrient Density in Foods”
Sweeteners and Sugar Substitutes: Parent FAQs
Forfatter: Kristin Evensen (læge)
Redigeret af: Mimmi Torp (læge), Ida Staby (Læge)