Myco… a hvad for en fisk? Det er ikke sikkert, at du er stødt på det navn før. Måske lyder det mest af alt som en besværgelse fra Harry Potter. Men faktisk er mycoplasma genitalium det mundrette navn for en lidt overset kønssygdom, der egentligt minder meget om klamydia.
Hvad er mycoplasma genitalium?
Mycoplasma er en seksuelt overført sygdom forårsaget af bakterien ved samme navn, nemlig mycoplasma genitalium. Efter klamydia er Mycoplasma genitalium den næsthyppigste seksuelt overførte infektion.
Hvor hyppig er den?
Man mener, at der hvert år er i alt 25.000-30.000 personer, som bliver smittet med mycoplasma genitalium. Det er lige hyppigt blandt mænd og kvinder.
Hvilke symptomer får man?
Desværre får kun halvdelen af de smittede symptomer. Symptomerne er, hos både kvinder og mænd, svie ved vandladning samt udflåd fra skeden eller urinrøret. Disse symptomer er de samme ved klamydia, og det er derfor svært at skelne symptomerne. Typisk får man først mistanke om infektion med mycoplasma, når man er testet negativ for klamydia.Man kan også blive smittet i svælget eller endetarmen, men de færreste får symptomer herfra.
Hvordan stilles diagnosen?
Hvis du har mistanke om, at du kan være smittet, kan det påvises ved en podning fra livmoderhalsen, skeden eller urinrøret hos kvinder eller ved en urinprøve hos mænd. Du skal kontakte din egen læge for at få taget prøven.
Hvad er behandlingen?
Mycoplasma behandles med antibiotika i 5-7 dage. I komplicerede tilfælde kan længere tids behandling være nødvendig.
Tre uger efter behandlingen skal man lave en kontrol med en ny urinprøve eller podning for at sikre, at infektionen er væk. Har man fortsat symptomer trods behandling, skal man henvises til afdeling for kønssygdomme på hospitalet til videre undersøgelse.
Kan man få senfølger, hvis man ikke behandler?
Infektionen kan give underlivsbetændelse hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd. Det er fortsat uklart, om mycoplasma ligesom klamydia ubehandlet kan medføre aflukkede æggeledere og deraf i sjældne tilfælde nedsat frugtbarhed.
Hvad kan man selv gøre for at undgå smitte?
Man kan beskytte sig med kondom under samleje. Hvis man alligevel er blevet smittet, er det vigtigt, at man informerer seksuelle partnere fra fire uger forinden, så de også kan komme i behandling.
Få mere inspiration og viden
Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.
Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre Infobloggen.
Og/eller links til sider hvor læseren kan hente god information omkring emnet, f.eks.:
Forfatter: Læge Louise Viktoria Mortensen
Redigeret af: Læge Sophie Brinck Andersen
Publiceringsdato: 28.12.2023
Kilder